Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Rudan: Megu Mozzart sam izabrao jer je najbolja za moj igrački napredak, a Bayern me izgradio

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 25.11.21. | 09:22

20-godišnji krilni centar je danas dio hrvatske reprezentacije, a i dalje ne odustaje od svojeg sna da se okuša u NBA ligi.

Hrvatska košarkaška reprezentacija danas u Draženovom domu igra prvu utakmicu u drugoj rudni Skupine C kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Veljku Mršiću i njegovim izabranicima u goste stiže Slovenija, a iako su obje reprezentacije bez svojih ponajvećih zvijezda, gosti i dalje imaju status velikog favorita.

Jedrino veliko ime među Hrvatima trebao je biti Mario Hezonja, ali u konačnici je on ipak ostao u Unicsu s kojim sutra ima utakmicu protiv Crvene zvezde u Beogradu. No, Hezonja ipak nije tu, ali ne zbog samog igrača već je odluka Saveza bila takva da bi Hezonja u ovoj situaciji reprezentaciji donio više problema nego koristi.

"Igraju u petak Euroligu, Perasoviću su uzeli četiri Rusa u reprezentaciju, nema s kim trenirati. Rekao je da pošaljemo klubu upit, ali teško da će doći. Taj problem postoji već dugo i ne znam koliko bi bilo korisno da na zdravu atmosferu dođe igrač koji s aviona ulazi na teren. Ne poznaje dosta igrača niti zna akciju bez obzira na kvalitetu, koja je neosporna. Mislim da bi u takvoj situaciji bilo više problema nego koristi", rekao je Rađa.

Hezonja ostaje na raspolaganju izborniku Mršiću za neka daljnja okupljanja, dok će u današnjem ogledu protiv Slovenije kapetan Hrvatske biti Pavle Marčinković, a s njim bi se u početnoj petorci trebali naći Gnjidić, Drežnjak, Bundović i Prkačin.

Jedan od igrača koji bi trebao dobiti ozbiljnu minutažu u današnjem ogledu protiv Slovenije i nedjeljnom protiv Finske je Matej Rudan, 20-godišnji krilni centar koji je ove sezone član Mege Mozzart.

„Cilj mi je bio pronaći klub u kojem ću igrati i razvijati se. Mega Mozzart je posljednjih godina izbacila mnogo igrača u NBA i Euroligu. Posljednji su bili Petrušev i Simonović, a prije njih Micić, Jokić i Zubac. To je imalo velikog utjecaja na moju odluku. Zadovoljan sam načinom kako se razvijam, situacija u klubu je super , svi su 24 sata dnevno podređeni igračima, usavršavanju i treninzima. Puno radimo i treniramo, često znamo provesti i po sedam sati u dvorani“, istaknuo je do Rudan u razgovoru za Večernji list pa se osvrnuo na svoje dane u Bayernu.

„Od svakog sam trenera i suigrača tamo nešto i naučio, ali Bayern me prije svega izgradio kao osobu. Igrao sam seniorsku košarku s Lučićem, Radoševićem i Đedovićem, a od njih puno učiš i to ti pomaže u razvoju.“

Trener Bayerna je Andra Trinchieri, talijanski stručnjak koji je prije bavarskog giganta vodio Partizan, Brose Bamberg, Uniscs i mnoge druge klubove.

„Zasigurno je jedan od boljih europskih trenera, oduševilo me koliko je precizan. Prije svake utakmice, ovisno o protivniku, imamo nove napade i obranu. Dakle, za sve priprema posebnu taktiku“, istaknuo je 20-godišnji Rudan pa još jednom potvrdio da mu je san NBA liga, ali i da ide utakmicu po utakmicu. Odgovor na pitanje tko mu je igrački uzor ispalio je kao iz topa:

„LeBron James. On mi je uzor otkako sam se počeo baviti košarkom, a ako govorimo o stilu igre, onda mi se najviše sviđa što rade Kristaps Porzingis i Kevin Durant. Za koga navijam? Uvijek za klub u kojem igra LeBron“, zaključio je u razgovoru za Večernji list nova mlada nada Mege Mozzart.

Istaknimo za kraj kako Hrvatska utakmicu protiv Slovenije igra danas u Draženovom domu s početkom u 20:45 sati, a prijenos utakmice uživo možete pratiti na kanalima Sport kluba 3.


Tagovi

Matej Rudanhrvatska košarkaHrvatska košarkaška reprezentacijaHKSMega Mozzart

Ostale Vijesti