Ivana Ivanovic/PIXSELL
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Rimac za Germanijak: „ABA liga je ispolitizirana od svog začetka, tu su bitniji odnosi i utjecaji. Dubai je potrebno osvježenje“

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 26.09.24. | 13:00

Strateg Splićana najavio je domaće i abaligaško natjecanje, ispričao je kako su Žuti gradili momčad ovog ljeta, ali i što misli o Jurici golemcu i njegovom Dubaiju

Na Gripama je, kao i u svim domaćim klubovima, bilo prometno ovog ljeta. Nisu to bile samo kozmetičke promjene – Žuti su znatno promijenili svoj identitet u odnosu na proteklu sezonu. Radove je, doduše, nadgledao isti arhitekt: Slaven Rimac je, sa sportskim direktorom Teom Čizmićem, zauzeo malo drugačiju ideju slaganja momčadi, a hoće li to biti dovoljno da se popune trofejni kabineti u Splitu, tek treba vidjeti. Prošle sezone su Žuti, unatoč domaćem parketu i favoriziranju struke, pali protiv Zadrana koji su se ovjenčali novim naslovom, a istovremeno produžili trofejnu oskudicu u gradu podno Marjana.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nova sezona, kako to obično biva, donijela je i novi val optimizma, iako će Rimac u razgovoru za Germanijak, ulogu favorita gurnuti u ruke Zadru. Iako je, kaže, zadovoljan odrađenim poslom tijekom 'prijelaznog roka'.

„Zadovoljan sam, ali jedno je ono što misliš na početku, a drugo što ti se pokaže kroz sezonu. Ovog puta smo išli na to da gledamo karakter igrača, čak i nauštrb kvalitete te da dovedemo igrače za koje znamo što mogu dati u kontinuitetu. Ostali smo samo na dva stranca (Shorter i Benson nap.a.) pa ćemo vidjeti kako će se to odraziti na rezultat. Imamo prostora za napredak, to sam vidio kroz pripreme i utakmicu s Igokeom“.

Dosta je novih igrača stiglo na vanjske pozicije – Kapusta, Katić, Jordano.

„Imamo razne opcije na lopti, a što se Katića tiče, on dolazi iz ozljede, a radi se o superkvalitetnom igraču za nivo ABA lige. Imao je u karijeri dosta pehova s ozljedama, ali već je sada pokazao da je pojačanje. Zdrav je, od sedmog mjeseca je krenuo ozbiljnije trenirati, a dogovor je bio da krene s nama trenirati na pripremama i u međuvremenu smo se dogovorili oko ugovora“.

Shorter je ostao, iako je imao ponude Zadra i Napolija, a sada će i kao kapetan predvoditi momčad u novoj sezoni.

„On svojim igrama zaslužuje da bude u rosteru. Eh, sada je pitanje da li za deset ili dvadeset tisuća eura više možeš dobiti nešto bolje, to je uvijek veliko pitanje. Osobno, ne mislim da više znači uvijek i bolje. Kod njega treba istaknuti da je on htio ostati s nama, što nije mal stvar. Dobro se poznajemo i kod njega nema previše upitnika. Jest da je i godinu stariji, ali to je profesionalac koji neće imati igrački pad i vjerujem da će biti na nivou na kojem je bio i prošle godine“

Ivana Ivanovic/PIXSELLIvana Ivanovic/PIXSELL

Osim Ljubičića, pod košem će biti novopridošli Benson.

„To je igrač koji možda nema individualna kvalitetu stranaca koji su ovdje igrali prošle godine, ali s druge strane se radi o puno ozbiljnijem igraču. Uvijek je na svom nivou. Kod njega ne možeš reći da je super u jednoj stvari, ali radi od svega pomalo i mislim da će ove sezone napraviti dodatni iskorak u svojoj karijeri. Ima radne navike, karakteran je i dobar za svlačionicu“.

U domaćem prvenstvu bi natjecanje ove sezone moglo biti neizvjesno, ili barem se tako čini. Zadar je, međutim, i dalje momčad koju treba pobijediti.

„Prema nekim informacijama, za koje ne garantiram da su točne, budžeti svih klubova su za ovu sezonu porasli. Ne znam hoće li liga biti jača ili ne, ali mogla bi biti neizvjesnija. Prvak je prvak, momčad Zadra je osvojila oba trofeja i oni imaju naviku pobjeđivanja. Neće dozvoliti da ih netko drugi skine, a mi želimo baš to napraviti. Ne bih volio biti nepravedan, ali jedan hrvatski klub, čak i s nešto jačim budžetom, teško može nadoknaditi igrače kakvi su Luka Božić i Dario Drežnjak. Bez obzira na to, Zadar i dalje ima jako dobar roster. Sada treba vidjeti kako će izgledati na parketu, kemija je promijenjena. Prošle sezone smo u finalu prvenstva nasuprot sebe imali Zadar koji je, kada bi mi napravili korak više, oni bi napravili dva. Oni su po svemu momčad koja ima težinu, ali to je dobar motiv i za nas i Cibonu koji ih želimo skinuti s trona“.

Sime Zelic/PIXSELLSime Zelic/PIXSELL

Cibona?

„Cibona ponovno kreće u sezonu s puno problema i izazova, no momčad je, s obzirom na financijske probleme, dobro selektirana. Prva utakmica protiv Zadra nije mjerilo, Cibona kasni mjesec dana ili tri tjedna za svima nama, ali solidno su se pojačali. Čekaju i tog centra, Zannu, koji bi trebao biti pojačanje na 'petici'.“

Split i njegovi trener unazad posljednjih nekoliko godina ne mogu izbjeći pitanje o trofejnoj suši koja na Gripama vlada preko 20 godina. Stvara li vam to pritisak ili su prašnjave vitrine samo dodatni motiv?

„Mišljenja sam da svi hrvatski klubovi trebaju težiti tome da trofej bude posljedica dugoročnog rada. Nekada se može uloviti kut na slabost protivnika ili splet okolnosti, ali u svim sredinama u kojima sam radio imao sam isti stav: spreman si otići sutra, ali radiš kao da ćeš u klubu biti sto godina. Jasno, trofeji su najbitniji, to je razlika među nama trenerima, ali nemamo pravo gledati kratkoročno, bez obzira na osobni te interes sportskih djelatnika. Košarka nam je u opadanju i to sada nije lako zaustaviti, ali treneri su prva linija koja to može promijeniti. Pritisak oko osvajanja je uvijek tu, jasno, ali mi radimo dugoročno. Vidjet ćemo tko će biti najuži kandidati, nadam se da će to biti i Split“.

Koliko Split, Cibona i Zadar mogu u ABA ligi - najavljen je lov na doigravanje, no koliko je to realno u usporedbi s konkurencijom?

„Zadar, Split i Cibona imaju budžete kakve imaju... Ne bih volio kukati, ali lakše je ostvariti nešto s igračem od 300 tisuća eura, nego s igračem od 50. I to su stvari protiv kojih se ne može. Prošle sezone smo pokazali da možemo sa svima. Imamo to iskustvo“.

Dubai je s Juricom Golemcem, a s kojim ste surađivali u Ciboni, skinuo skalp prvaku Crvenoj zvezdi u prvom kolu. Može li taj Dubai zapapriti beogradskim klubovima odmah u prvoj sezoni?

„ABA liga je natjecanje koje je od svojeg uspostavljanja ispolitizirano. Kako je kome odgovaralo, kojoj zemlji u tom trenutku, ti klubovi su osvajali. To je liga u kojoj su bitniji odnosi i utjecaji. Dubai je pokazao da ima jak roster, da su ambiciozni s jako kvalitetnim trenerom te da se žele umiješati u sam vrh lige. Međutim, Zvezda i Partizan i dalje imaju veće budžete, ali i težak raspored s obzirom na Euroligu. Ne znam ako će se stvar rasplesti, ali tu imamo Budućnost i Cedevitu Olimpiju koji bi željeli zadržati te odnose u, nazovimo ih, velikoj četvorci, koja je zadnjih godina u vrhu ABA lige. Dubai je super pojava, osvježenje za ovo natjecanje jer će biti tampon zona u svim tim međusobnim obračunima“.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

ABA ligaPremijer liga košarkašaSlaven RimacKK SplitKK Crvena zvezdaKK PartizanKK DubaiJurica Golemac

Ostale Vijesti