REUTERS/Ints Kalnins
REUTERS/Ints Kalnins

Real Madrid i tri lovca: Hezonja i društvo žele obraniti titulu, Olympiacos, Fener i PAO imaju svoju računicu

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 24.05.24. | 08:03

Euroligaški Final Four starta večeras u Berlinu ogledom Panathinaikosa i Fenerbahçea (18 sati)

Nije to bilo nimalo mirno u predvečerje euroligaškog Final Foura koji starta večeras u berlinskoj Über Areni. Naime, po dolasku grčkog Panathinaikosa u hotel, nekolicina navijača Fenera je dočekala njihovu delegaciji pa ih počastila s nekoliko 'toplih riječi'. Na to se, sasvim očekivano, nakačio strateg PAO-a Ergin Ataman koji je uzvratio jednakom mjerom na riječi dobrodošlice, a imao je i svesrdnu pomoć svog centra Mathiasa Lessorta.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Cijela ta scena se očito svidjela treneru Fenera Šarasu Jasikevičiusu koji je narednog jutra 'osigurao' ulazak u hotel pa uz smijeh izgrlio Atamana.


Ali teško da će se dvojac grliti za vrijeme polufinala Eurolige. Neće tu biti niti malo uljudnosti, a obojica, kakvi jesu, vatreno će voditi svoje momke u želji da se dokopaju finala.

Tko je u prednosti? Na papiru – Panathinaikos.

Znana je priča da je, hm, pa hajdemo ga nazvati osebujni, vlasnik kluba Dimitrios Giannakopoulos ovog ljeta konačno dobio zeleno svjetlo da 'otvori pipu' i grčki velikan je nakon nekoliko godina bivanja u sjeni mrskog Olympiacosa stekao konkurentni budžet. Osim nekolicine skupocjenih i kvalitetnih igrača, Giannakopoulos je na klupu doveo trenera čiji je temperament sličan njegovom i Ergin Ataman je nakon nekoliko uvodnih mjeseci slaganja, ubrzo složio momčad i već je u prvoj sezoni doveo do Final Foura. Najavio je odlazak iz kluba ako ne dođe do Final Foura, a sada je, najavljujući ogled protiv Fenera, poručio kako PAO osvaja trofej...

Protiv sebe će imati Jasikevičiusa, briljantnog igrača i trenera koji je s Barcelonom nekoliko puta bio blizu trofeja, ali na koncu nije uspio pa je nakon razlaza s Kataloncima sreću potražio u Turskoj. Fener ima ipak nešto skromniji roster od Grka, Ataman za svojim pojasom ima dvije Eurolige, a Šaras se time tek treba osladiti kao trener. Sve to ide u prilog Grcima...

Drugi polufinalni par u kojem se sastaju Real i Olympiacos bi ipak trebao biti izvjesniji, ako se to uopće smije reći za format euroligaškog Final Foura koji se igra na jednu utakmicu. Ali ako se nekoga može favorizirati, onda je to madridski Real. Ne samo što su aktualni prvaci, već je riječ o momčadi koja je ove sezone gubila tek 'slučajno' i uglavnom se poigravala s euroligaškom konkurencijom. Chus Mateo je nevjerojatno dobro posložio momčad koja igru, brzu, modernu košarku i u kojoj glavne uzde ili bar većinu njih drži Mario Hezonja. Dubrovčanin igra fantastičnu sezonu, prometnuo se u ključnog igrača Kraljeva i sada ima cilj obraniti naslov. Hoće li se dogovoriti s Realom oko ostanka ili ne, to je pitanje za nakon berlinske avanture.

Povrh svega toga, košarkaši Reala imaju još jedan motiv. Naime, ovo je posljednja sezona klupske ikone Rudyja Fernandeza, igrača kojeg obožavaju svima kojima je u srcu bijela boja, ali koji nema baš tolike simpatije neutralnih navijača... Kako god, Fernandez je omiljeni lik Realove svlačionice, a to potvrđuju i izjave uoči ogleda s Olympiacosom.

„Dodatno je motiviran bio ove sezone. Svi znamo da će se ostaviti košarke ovog ljeta i dat ćemo sve što možemo da mu poklonimo trofej za kraj. To je jedan od razloga zbog kojeg se borimo“, rekao je Mateo, a na sličnom tragu bio je i sjajni centar Eddy Tavares.

„To je moja motivacija. Kao obožavatelju košarke, on je jedan od mojih najdražih igrača. Za mene je najveća motivacija osvojiti Euroligu upravo zbog njega“.

Iako su autsajderi, u Olympiacosu sigurno ne strahuju od ovakvih najava. Grci igraju zgodnu košarku zadnjih par sezona, uostalom igrali su prošle sezone finale protiv Reala i izgubili u tijesnoj završnici.

Osnovni dio sezone su okončali ne petom mjestu, a onda su u doigravanju srušili Barcelonu nakon što su gubili 2-1 u seriji. Forma im je, dakle, u uzlaznoj putanji. Dovoljno za Real? Preostaje za vidjeti.

Inače, ovo će biti ogled i ponajboljeg napada i ponajbolje obrane Eurolige. Real je bio vodeći po poenima, skokovima i asistencijama, dok je Olympiacos primao najmanje poena po utakmici.

Final Four nudi dinamičan format u kojem se u tih 40 minuta mora odraditi perfektna utakmica. Mnogi favoriti su se u prošlosti znali opeći nakon briljantnih sezona i na koncu otišli na raniji odmor. Real jest favorit, svi ga vide na tronu, no ostatak društva će imati nešto za reći na tu temu.




Tagovi

EuroligaFinal FourReal Madrid košarkaOlympiacos košarkaFenerbahçe košarkaPanathinaikos košarkaMario Hezonja

Ostale Vijesti