Rat u ABA ligi: Povratak hrvatskih klubova i kako će se zaključiti sezona

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 17.04.20. | 11:19

Cijeli koloplet odluka i lančana reakcija u svijetu klupske košarke u konačnici će odrediti sudbinu hrvatskih klubova u sezoni 2020./2021.

Nogomet će se možda i nastaviti, košarka – vrlo teško. Jordi Bartomeu se nada, ali šanse se mjere tek u promilima.

Ovisnost većine klubova od američkih igrača veliki je problem, jer je većina njih otišlo za SAD i pitanje je kad će im pandemija koronavirusa dozvoliti povratak. A i kad bi u tome uspjeli morali bi u karantenu te ostaje i problem zatvorenih granica i sva je prilika da ćemo zvuk lopte koja udara o parket ponovno čuti tek tamo na jesen. Jadranska liga, to je sada već izvjesno, neće se završiti.

I tu dolazimo do problema o kome se već naveliko priča, iako niko to neće javno reći: hoće li se trenutni plasman uzeti kao konačni ili će se sezona poništiti?

Sudionici ABA lige već su se podijelili u dva klana. Jedan predvodi Partizan, koji će s prve pozicije očekivano glasati da se prvak proglasi po trenutnom stanju na tablici, u drugom je između ostalih Crvena zvezda, sa stavom da prvaka ne može biti ako liga nije završena.

I jedni i drugi imaju svoje argumente, međutim, mnogo je važnije: imaju li podršku u drugim klubovima?

Prije no što uđemo u analizu toga tko je za koju ideju treba reći da je, bar što se tiče ''beogradskih vječitih'', naslov sam po sebi nevažan. Svima je jasno da je ona samo ulaznica za Euroligu. Uz to, lobiranje na Jadranu – a ono se uveliko odvija, ma koliko svi pričali da trenutno razmišljaju samo o zdravlju nacije – načelno čeka da vidi kako će se razriješiti situacija u Euroligi.

Euroliga pak čeka NBA ligu. Teoretski, moguće je da Bartomeu prizna da Euroliga, pa ni Eurokup, se ne mogu završiti. I da, opet teoretski, Partizan dobije euroligašku vizu kao momčad sa najboljim rezultatima u dosadašnjem tijeku sezone Eurokupa. U tom slučaju o raspletu u ABA ligi razgovaralo bi se mnogo komfornije, jer naslov regionalnog prvaka više ne bi bio toliko značajan iako bi Zvezda i Budućnost onda morali uvjeriti Bartomeua da su mu baš oni potrebni u Euroligi (jasno je da su tu ''crveno-beli'', kao manje-više redovni sudionici Eurolige zadnjih sezona, u boljoj startnoj poziciji).

Ali šta ako se to ne dogodi?

Izvesno je samo – hrvatski će klubovi biti pobjednici. Naime, naše momčadi su zadnjih sezona izgubili na važnosti, ali sada bi mogli vratiti dio utjecaja jer pametno povlače poteze. Da se liga igra, Zadar bi se borio za opstanak u ABA ligi i vjerojatno se ne bi uspio za nj izboriti s obzirom da je preduvjet bila pobjeda u Beogradu nad Zvezdom. Ovako, naši klubovi će pokušati iskoristiti situaciju ne samo da sačuvaju Zadar, već i da ABA ligi pridodaju trećeg predstavnika: Split, trenutno drugoplasiranu momčad ABA 2 lige. Šuška se da se toliko inzistira na tome da se sve glasnije priča i o izlasku Cibone iz lige ako ona ostane jedini hrvatski predstavnik na u Regionalnoj ligi. To bi definitivno značio i kraj ABA lige.

Naravno u novom izdanju ABA-e i čačanski Borac bio bio prisutan, koji trenutno zauzima prvo mjesto u ABA 2 ligi. Skopski MZT bi tu bio žrtva lobista, iako trenutno ima isti učinak kao i Split.

Zašto je to bitno za ostale? Pa zato što kad dođe vrijeme da se odlučuje o sudbini ABA lige, a toga će biti, nijedna struja neće moći progurati svoju ideju bez podrške hrvatskih klubova. Što znači da se trenutno svi trude da se čim više dodvore Ciboni i Zadru. I baš zato je izvjesno da će biti prihvaćen prijedlog da se liga proširi za dva mjesta, pa već sada možemo da sa velikom dozom sigurnosti pretpostavimo da će Split i Borac od jeseni biti novi regionalni prvoligaši.

Samo proširenje lige međutim ne odlučuje o prvaku. Doduše, nekako bi logičnije bilo donijeti odluku da se liga poništava ili završava s prvakom, pa da se tek onda raspravlja o proširenju, ali to i ne mora bit tako. Moguće je da se te dvije odluke donesu istovremeno. Uz većinski broj glasova. Zato su naši klubovi potrebni i Zvezdi i Partizanu.

Obje strane, kao što smo rekli, imaju svoje argumente. Crvena zvezda može recimo zastupati teoriju da prvaka ne može biti bez Final Foura. I sportski gledano takvo razmišljanje ima temelje. Partizan pak može u prvi plan istaknuti posljedice odluke da se sezona proglasi nevažećom. Ako bi se ona poništila, da li bi, primjerice, ABA liga morala vratiti klubovima novac koji im je uzela od kazni? Jer kako možeš platiti kaznu ako se liga službeno nije odigrala? Dalje, šta će onda biti sa novcem sponzora?

Beogradski crno-bijeli se naslovu naravno nadaju jer se prvenstveno nadaju Euroligi, iako zvanje prvaka Jadrana ne povlači automatski mjesto u elitnom europskom natjecanju. Ono jest obećano predstavniku ABA lige, ali nigdje ne piše da se to podrazumijeva, a još manje da baš prvak mora u Euroligu. S druge strane, ako bi se i sezona u Euroligi poništila – a nije nemoguće –bi li onda Bartomeu odlučio da samo prekopira listu sudionika iz ove sezone? Tome bi se mogla nadati Zvezda, iako je Evuroliga za narednu sezonu promijenila sustav licenciranja. Da podsjetimo, po novom sustavu dva sudionika će dati Eurokup. Pitanje je samo koja dva kad ni Eurokup nije završen i ne zna se hoće li i biti?

Bilo kako bilo, trenutno se zna da su na strani Partizana Krka, Igokea i Primorska. Uz Zvezdu su Budućnost (lako su prebrodili teške sukobe od prošle godine i našli zajednički jezik kad je interes u pitanju) i naravno FMP kao njena filijala. Ne zna se stav Mega Bemaxa, Mornara i Cedevite. Mega je u posebno teškoj poziciji, jer je na njenom čelu poznati menadžer Miško Ražnatović, koji ima brojne igrače u svim ostalim klubovima i najrađe bi izbjegao da se bilo kome zamjeri, a to sada možda neće biti moguće.

Vrlo je izvjesno da bi se ova tri kluba samo pridružila “pobjedničkoj” struji, a nje neće biti bez hrvatskih klubova, koji su u dobroj poziciji jer im se mora ići ''niz dlaku''. Dolaze informacije kako je Cibona ipak bliža Partizanovoj ideji da se trenutni poredak prizna kao konačan, uz naravno proširenje lige što je uvjet naših klubova. Zadar bi se svakako pridružio zajedničkom nastojanju hrvatskih klubova. To bi onda već bilo vrlo blizu većini – jedan glas bi nedostajao. Cedevitin možda, pretpostavlja se ipak da bi nju bilo lakše pridobiti nego Mornar ili Megu. Baš zato što odlučuje apsolutno samostalno.

Na kraju, a to treba više puta naglasiti, cijelu ovu zbrku mogla bi odagnati sama Euroliga kad objelodani svoje odluke bitne za našu priču. Jer u ovisnosti od njih ABA liga bi teoretski mogla dobiti i dva predstavnika u eliti ako Partizan bude nagrađen vizom zbog igara u Evrokupu. Onda već trofej za prvaka Jadranske lige nikoga ne bi zanimao, jer bi Budućnost i Crvena zvezda lobiranje prenijeli sa regionalne na europsku razinu. Prijedlog Podgoričana da se prvak odredi na završnom turniru – u njihovom gradu naravno – sigurno neće proći u ovim uvjetima.

Iz udobnosti svog doma možete bez problema koristiti širok spektar GERMANIJINE online ponude na najbrži, najjednostavniji način, što je ovih dana vrlo bitno. Za razliku od klađenja na uplatno-isplatnom mjestu, gdje morate obaviti mnogo više koraka kako biste se okladili, preko internetske stranice ili aplikacije germaniasport.hr samo u ŠEST koraka obavit ćete sve što je potrebno kako bi igra započela. Detaljne upute pogledajte OVDJE!

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Pixsell)


Tagovi

ABA ligaDruga ABA ligaKK Crvena zvezdaCibonaKK PartizanKK ZadarMega BemaxMiško Ražnatović

Ostale Vijesti