Počinje U20 EP za košarkaše - Hrvatska traži opstanak u najbesmislenijem natjecanju za mlade

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 07.07.15. | 10:19

Tek smo dočekali srebrne U19 reprezentativce, a počinje Europsko prvenstvo za uzrast U20. Prvu utakmicu Hrvatska igra večeras protiv Italije.

Iako ćemo u većini reprezentativnih akcija mlađih selekcija tražiti medalju, odmah treba reći kako ova reprezentacija ne može računati na najviše rezultate i to ne zbog toga što nemamo talentiranih igrača u 1995. godištu (i mlađih), nego smo u talijanski Lignano otišli dosta oslabljeni. Zbog ozljeda su uoči priprema otpala dva playmakera, Paulo Marinelli i Lovre Bašić, prije nekoliko dana se ozlijedio i Karlo Žganec, a Marko Arapović i Mario Hezonja nisu bili u planu da odu na ovo natjecanje – obojica su dobili pozive za seniorsku reprezentaciju u kojoj će Hezonja igrati važnu ulogu, a Arapović će se boriti za eventualno mjesto na rosteru Velimira Perasovića.

I upravo se kroz slučaj Hezonja, pa i Arapović, može vidjeti zbog čega je ovo natjecanje možda i najbesmislenije među svim onim za mlade kategorije koje organiziraju FIBA i FIBA Europe. Najtalentiraniji 20-godišnjaci su u fokusu izbornika seniorskih reprezentacija pa praktično sve najjače reprezentacije imaju poneki izostanak talentiranih igrača.

No, bez obzira na sve, natjecanje se održava, a prvi cilj Hrvatske je izboriti ostanak u Diviziji A za što je potrebno osvojiti najmanje 13. mjesto. U uvodnoj skupini igramo s Italijom, Francuskom, Bosnom i Hercegovinom i Belgijom, a dalje prolaze prve tri reprezentacije. U drugoj rundi natjecanja se tvore dvije skupine s po 6 reprezentacija, a onda slijede eliminacijske utakmice – od četvrt finala pa nadalje.

Hrvatsku će predvoditi Cibonin Tomislav Gabrić i Domagoj Bošnjak, igrač Širokog koji je lani igrao i u Zadru, a u Italiju su krenula i dva srebrna juniora – Luka Božić i Goran Filipović.

Sastav Hrvatske U20 reprezentacije:

4. Josip Gulam (PG, 188 cm, Jolly)
5. Josip Boban (PG, 190 cm, Alkar)
6. Luka Božić (SG/SF, 196 cm, Zagreb)
7. Domagoj Bošnjak (SG, 201 cm, Široki)
8. Tomislav Gabrić (SF/PF, 201 cm, Cibona)
9. Andrija Ćorić (SF, 198 cm, Široki)
10. Goran Filipović (PG/SG, 181 cm, Split)
11. Bruno Žganec (PF, 201 cm, Zabok)
12. Jure Perić (SF, 200, Zagreb)
13. Marko Bačak (C, 210 cm, ALBA Berlin)
14. Matej Radunić (C, 207 cm, Pula)
15. Josip Jukić (C, 206 cm, Split)

Izbornik: Damir Milačić

(Foto: Fiba.com)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

košarka mladiHrvatska u20 košarkaška reprezentacijaeuropsko u20 prvenstvo u košarci

Ostale Vijesti