Pala i Francuska! Hrvatska je u finalu U16 Europskog prvenstva

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 17.08.18. | 20:10

Prkačin i Bošnjak vodili momčad do pobjede.

Hrvatska U16 košarkaška reprezentacija plasirala se u finale Europskog prvenstva koje se igra u Novom Sadu. U polufinalu su Hrvati sa 65:58 bili bolji od reprezentacije Francuske.

Hrvatska je dobro otvorila utakmicu, posebno u fazi obrane gdje smo zatvorili francuske visoke igrače, odnosno onemogućili ulazak naših protivnika u reket. Doduše, i mi smo imali problema s napadom pa se nismo uspjeli odvojiti, ali smo cijelo vrijeme bili u vodstvu. Prva četvrtina je završila rezultatom 16:12, a u drugoj su se obje momčadi napadački razigrale. Francuzima su počele ulaziti trice, a s druge strane je dominirao Roko Prkačin koji je u prvom poluvremenu ubacio 16 poena. Upravo zbog njegovog učinka Hrvatska je zadržala vodstvo na poluvremenu jer su druga dva naša važna igrača, Ivan Perasović i Boris Tišma, bili dosta napadački neraspoloženi.

Drugo poluvrijeme obje momčadi otvaraju prilično napadački rezervirano. Čekali smo pet minuta na prvi koš Hrvatske, ali srećom ni Francuzi u tom razdoblju nisu postigli više od 2 poena. No, kada smo ubacili taj prvi koš, krenuli su i ostali. Povezao je nekoliko dobrih poteza Perasović, zabio i Tišma, pa smo otišli na dvoznamenkastu prednost. Treća četvrtina je završila rezultatom 54:43, a izgledalo je kao da Francuska nema snage za preokret.

No, ovo je ipak košarka i to košarka za jako mlade igrače, a Francuska je u posljednjoj četvrtini krenula u pravi revolveraški obračun. Orijentirali su se na pokušaje za tricu, prednjačio je Louis Lesmond s nekoliko uistinu dalekometnih projektila, pa je naša prednost gotovo potpuno poništena. Imali smo velikih problema s napadom, Francuzi su pritiskali našeg playmakera Filipa Paponju i zatvorili Prkačina, ali se ukazao Matej Bošnjak koji je ubacio nekoliko važnih koševa u posljednjoj četvrtini. Kada je Tišma minutu i pol ubacio tricu za 62:55, utakmica je bila riješena.

Prkačin je utakmicu završio s 21 poenom, 15 skokova i 4 asistencije, Bošnjak je dodao 16 poena i 11 skokova, a dvoznamenkasti su bili i Tišma (14p, 3s) i Perasović (13p, 4s, 2a). Zanimljivo je da se, osim njih četvorice, u listu strijelaca upisao još samo jedan naš igrač – Paponja koji je upisao 1 poen, 6 asistencija i 5 skokova.

U redovima Francuske nitko nije bio dvoznamenkast, a za zlatnu medalju Hrvatska će igrati protiv Španjolske koja je sa 67:57 pobijedila Tursku. Utakmica se igra sutra, u subotu 18.8. s početkom u 20:30.

(Foto: fiba.com)


Tagovi

Hrvatska u16 košarkaška reprezentacije

Ostale Vijesti