Ovo su svi igrači koji su odlučili ne igrati u Orlandu: Kako će njihovo odsustvo utjecati na šanse momčadi im?

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.06.20. | 08:25

Puno je neizvjesnosti vezane uz 31. srpnja.

Nastavak NBA sezone u Disney Worldu u Orlandu je sada, krajem lipnja, pod sve većim upitnikom iz dana u dan.

Novozaraženi koronavirusom se u saveznoj državi Floridi broje u desecima tisuća svaki dan, a redovno čujemo da su i neki igrači među zaraženima, više od mjesec dana prije planiranog nastavka.

S nadom da će se sezona ipak održati, valja istajnuti da će neke momčadi biti oslabljene odlukama svojih, uglavnom bitnih igrača da iz ovih ili onih razloga neće igrati. Naravno, razlog je kompozit svih manjih koji se uglavnom vrte oko centralnog, a to je zaraza koronavirusa.

Davis Bertans

Latvijac spada u red igrača koji su imali sezonu u kojoj su eksplodirali. U dresu Wizardsa prometnuo se među najbolje, po neki kriterijima i najboljeg tricaša lige, a u zimskom prijelaznom roku bio je tražena roba.

Ipak, ostao je u metropoli a u pregovorima oko novog ugovora imat će lijepe temelje za njegovo podebljanje. Stoga je donio odluku da neće riskirati dodatne komplikacije s ozljedom koja je ga je snašla ove sezone s obzirom da Wizardsi imaju poprilično tanašnu mogućnost plasiranja u doigravanje, u kojem bi ionako najvjerojatnije bili pometeni u prvom kolu od Milwaukee Bucksa.

Trevor Ariza

Odličnom krilnom igraču, specijalistu za obranu i tricu iz kuta, ali i pomalo veteranu, nije dobro legla odluka da bi cijela NBA karavana do prvog kruga doigravanja u bubbleu bila izolirana od vanjskog svijeta, samim time i obitelji.

Stoga je uskro 35-godišnjak odlučio da će ostati doma brinuti za 12-godišnjeg sina, a ova odluka bi ga mogla koštati milijun od milijun i osamsto tisuća dolara, ovisno o tome koliko njegovi Portland Trail Blazersi daleko doguraju.

Šteta za navijače franšize sjeverozadapa države s obzirom da su prije obustave NBA bili na korak od toga da dočekaju povratak dva najvažnija igrača reketa, Jusufa Nurkića i Zacha Collinsa. S njima dvojicom, ali i zdravim Arizom, mogli bi napraviti dosta nereda u borbi za doigravanje, iako je pitanje kako će dva gorostasa izgledati nakon toliko izbivanja.

Willie Cauley-Stein

Centar koji se ove zime pridružio Dallas Mavericksima također je među onima kojima dovršetak sezone turnirom na ovaj način nije na prvom mjestu popisa prioriteta. Umjesto toga, želi biti uz partnericu koja je trudna s djevojčicom a termin joj je nekad u srpnju, te je važno da Willie bude uz nju u prvim tjednima majčinstva.

Mavericski su imali dobru sezonu, sigurno bolju od one kakvu su im predviđali (za što je nesumnjivo najzaslužniji jedan igrač iz jedne susjedne nam države) i mogli bi biti ‘’nagazna mina’’ u nastavku sezone, no ne može se reći da spadaju u red samih favorita za naslov.

Kyrie Irving

Ovdje se radi o igralu ne samo koji je sâm odlučio ne igrati već nastojao utjecati i na ostale igrače da se odluče na isto. Pomalo ćudljiv, često predmetom ‘’dizanja obrva’’ NBA javnosti, ne samo u ovoj prilici, bio je poprilično glasan iz dva razloga – pandemije koronavirusa ali i pokreta Black Lives Matter za kojeg se bojao da će nestati iz fokusa javnosti tim prije što se sport ranije vrati.

Time što, na neki način, i sâm sebi otima kruh iz usta, bio je meta mnogih kritika, ali i zbog toga što su ga mnogi proglasili zapravo licemjerom jer on ionako neće igrati s obzirom da mu to priječi ozljeda ramena, zbog koje je i propustio ogromni dio sezone. Pa kako onda može druge igrače vrbovati?

Avery Bradley i Dwight Howard

Ova dva igrača su svojim odlukama o neigranju potencijalno prouzročila popriličan rebalans omjera snaga u ligi.

Mnogi označuju Los Angeles Lakerse kao prve favorite za naslov, označujući kao jedinu njihovu slabost klupu, odnosno širinu. S ova dva izostanka će taj nedostatak postati još izraženiji, a napose iz razloga što glavni konkurenti Lakersa, u gradu i cijeloj ligi, Los Angeles Clippersi, imaju nevjerojatnu širinu rostera i po tome su uvjerljivo najbolji u ligi.

Bradley je odličan 3&D igrač, uz glavnu perjanicu kao igrača što mu je obrana također može i bez problema staviti 15-20 poena, te kao na takvoga su Lakersi uvelike na njega računali. No Bradley je također zdravlje potomstva stavio na prvo mjesto. Baš kao i Troy Deeney u nogometnom Premiershipu, i Bradleyev sin ima respiratorni poremećaj te je košarkaš odabrao staviti njegovo zdravlje na prvo mjesto i otkloniti svaki rizik.

Howardov izostanak ima više aktivističko korijenje, odnosno na tragu je motiva Kyrijea Irvinga. Iako još nije siguran, dao je do znanja kako ‘’bi jako htio osvojiti prvenstvo s Lakersima, no ujedinjenje mog naroda bilo bi još veće prvenstvo’’, misleći na borbu za prava afroameričkogstanovništva.

Justise Winslow

Memphis Grizzliesi jedni su od osvježenja ove sezone. Vrlo vjerojatni rookie godine Ja Morant pokazao je spektakularnu igru u svojoj prvoj sezon, a s Jarenom Jacksonom Jr.-om dao je naslutiti što bi njih dvojica u tandemu mogli predstavljati za ligu u narednim sezonama.

Krilni igrač franšize iz Elvisova grada nije imao dlake na jeziku i izravno je prozvao i ligu i udrugu igrača radi onoga što je procijenio da je manjak odgovornosti, implementacije sigurnosnih i zdravstvenih mjera.

“Ovdje se više ne radi o košarci. Sve se vrti samo oko novaca.”, ili u prijevodu “It’s all about the Benjamins”, kako je rekao.

(foto: USA TODAY Sports/Reuters)


Tagovi

Trevor ArizaJustise WinslowDavis BertansKyrie IrvingDwight HowardAvery BradleyWillie Cauley-SteinNBANBA doigravanjekoronavirus

Ostale Vijesti