Ovih 12 Europljana bi se moglo pojaviti na NBA draftu - jedan Hrvat i pet igrača ABA lige

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 06.01.19. | 21:09

Hrvatska bi mogla imati novog NBA igrača.

Tko su Europljani koje ćemo gledati na ovogodišnjem NBA draftu? Portal Eurohoops pozabavio se tim pitanjem i predstavio popis od sedam imena na kojem se nalazi i jedan hrvatski košarkaš.

Luka Šamanić je među igračima koje Eurohoops spominje kao potencijalne Europljane na draftu. Ovaj 19-godišnjak se odlično snašao u ljubljanskoj Olimpiji u koju je došao nakon što je lani igrao za B momčad Barcelone. Njegovo ime se nalazi na draft board-ovima, odnosno predviđanjima igrača koji bi mogli biti izabrani na draftu, a Eurohoops ističe kako je njegova najveća snaga što može igrati na više pozicija te što je napadački raznovrstan.

Ispred Šamanića Eurohoops je stavio Gogu Bitadzea, Gruzijca koji je i lani mogao biti izabran na draftu, ali je povukao prijavu. Dobro je i napravio jer je ove sezone jedan od najboljih igrača ABA lige, a nakon prelaska iz Mege u Budućnost, Bitadze je pokazao da može odlično igrati i u Euroligi gdje je u dvije utakmice postigao ukupno 40 poena i imao 14 skokova.

Ipak, i prije Bitadzea bi jedan Europljanin mogao biti izabran na draftu. Doduše, akcije Sekoua Doumbouye s vremenom sve više padaju. Francuz koji igra za Limoges na početku je sezone figurirao da bi mogao biti čak i top 5 izbor, ali se sada vrti između 10. i 15. mjesta. Razlog je taj što Doumboye nije pokazao puno toga u ofenzivnom dijelu svoje igre – u 20 utakmica postiže tek 6,1 poena po utakmici. No, činjenica da je riječ o atletski nevjerojatnom košarkašu koji ima tek 18 godina i igra sjajno u fazi obrane je dovoljna da ga NBA skauti i dalje visoko vide na listi igrača koje bi željeli dovesti u svoje klubove.

Uz ovu trojicu, Eurohoops je izdvojio još pet igrača. Deividas Sirvydis je 18-godišnji litavski bek šuter koji igra za Lietuvos Rytas, a u 9 utakmica koje je igrao u EuroCupu pogađao je prosječno 2,5 trice po susretu uz 43,5% uspješnosti. Tu je i Amine Noua, 21-godišnji Francuz koji igra za ASVEL. Ovaj bek se lani povukao s drafta, ali nije pokazao prevelik napredak ove sezone da bi bio siguran u izbor.

Marko Pecarski je sigurno najtalentiraniji 18-godišnjak u Europi koji je to dokazao na Europskog prvenstvu u svojem godištu gdje je sa Srbijom uzeo zlatnu medalju i dominirao nad konkurencijom. Ipak, u seniorskoj košarci se još uvijek bori za minute i vjerojatno će povući prijavu s drafta jer bi u sljedećim godinama mogao biti bolje pozicioniran.

Eurohoops je spomenuo Yovel Zoosman. Izraelac je igrao odlično na U20 prvenstvu Europe, a ove godine igra i u Euroligi za Maccabi, a najmlađi na ovom popisu je Aleksander Eršov, igrač CSKA iz Moskve koji je tek nedavno napunio 18 godina.

Inače, internestra stranica nbadraft.net na svojem mock draftu ima spomenute i Adama Mokoku, Francuza koji igra za Megu Bemax, još jednog Francuza Abdoulaye N'Doyea (Cholet) te srpskog košarkaša Vanju Marinkovića iz Partizana.

Sport Illustrated spominje i Alena Smailagića, srpskog košarkaša koji je odbio Partizan i otišao u G-ligu gdje igra za Santa Cruz Warriorse i postiže 9,8 poena za 18 minuta igre.

(Foto: Aba Liga)


Tagovi

Luka ŠamanićGoga BitadzeSekou DoumbouyaDeividas SirvydisAmine NouaMarko PecarskiYovel ZoosmanAleksander EršovAdama MokokuAbdoulaye N'DoyeVanja MarinkovićAlen Smailagić

Ostale Vijesti