Ovih 10 igrača će obilježiti večerašnji NBA draft, među njima i Hezonja (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 25.06.15. | 11:36

Večeras će se u Brooklynu održati NBA draft.

Barclays Centar je domaćin tradicionalno jednoj od najzanimljivijih večeri u NBA ligi. Noćas će se, draft počinje u 1 poslije ponoći po hrvatskom vremenu, znati s kojim će mladim snagama krenuti NBA momčadi u sljedeću sezonu, ali će sigurno biti i nekih zamjena starijih igrača.

Draft večer na neki način obilježava i početak NBA tržnice. Iako su se posljednjih dana neki poslovi već obavili, večeras su telefoni tradicionalno užareni. Momčadi žele poboljšati svoje rostere, a draft pickovi su najvrjedniji 'žetoni' u pregovorima čelništva klubova.

No, dok su mogući tradeovi ipak u domeni špekulacija, izbor mladih igrača će se sigurno dogoditi. Prvi pick ima Minnesota i oni će njime vjerojatno izabrati Karl-Anthonyja Townsa sa sveučilišta Kentucky. Već kod drugog će biti upitno hoće li ga Lakersi zadržati i uzeti Jahlila Okafora iz Dukea ili ga proslijediti u nekom tradeu za, primjerice, DeMarcusa Cousinsa što se posljednjih dana često spominje kao izgledna opcija.

Bez obzira hoće li drugi pick imati Lakersi ili neka druga momčad, prilično je izgledno da će njime biti izabran Okafor. On i Towns su favoriti za prve pozicije na praktično svim boardovima američkih sportskih stranica i tv-postaja. Treći bi trebao biti D'Angelo Russell, a nakon njega je dosta upitnika. Mogući izbori za visoke pozicije su Kristaps Pozingis, Justise Winslow, Emmanuel Mudiay, ali i naš Mario Hezonja koji će vrlo vjerojatno noćas postati hrvatski košarkaš s najboljim pickom na draftu, a uz malo sreće bi mogao ispisati i europsku povijest.

Kako bi olakšali praćenje drafta, službana stranica NBA lige je napravila presjek svih važnijih boardova u SAD-u te napravila zajedničku listu igrača koji su najčešći izbor da budu među top 10 pickova.

Karl-Anthony Towns (Kentucky, C)

Towns nije s Kentuckyjem obranio status prvog favorita NCAA turnira, ali je prestigao Okafora na većini boardova te je vrlo izvjesno da će ga Minnesota uzeti prviom pickom te ga dodati mladoj jezgri momčadi. Towns je izvrstan napadač. Igra dobro pod košem, ali se i izvlači na vansjki šut, a slobodna bacanja gađa s 80%. Može ubaciti tricu, igrati na obje pozicije pod košem, a iako u obrani ima mjesta za napredak, već sada je odličan u zaštiti reketa te kontroli skoka.

Jahlil Okafor (Duke, C)

Prije sezone je figurirao kao prvi pick, ali je nešto razočarao iako je osvojio naslov NCAA prvaka s Dukeom. Okafor je dobar u napadu, ali je u obrani pokazao priličnu nezainteresiranost tijekom sezone. Zamjera mu se i nedostatak volje, a zanimljiv je podatak da on nije 'osvoji' niti jedno podbacivanje tijekom cijele sezone. No, Okafor i dalje ima sjajan potencijal i mnoge su momčadi spremne riskirati za njega.

D'Angelo Russell (Ohio State, PG/SG)

Iako je nominalno playmaker, Russell je combo guard koji ima odličan šut. Bio je jedan od najboljih sveučilišnih igrača u protekloj sezoni, a velika stvar, koju svi ističu, je njegov sjajan košarkaški IQ, odnosno razumijevanje igre. Atletski je spreman za NBA, a može igrati obje bekovske pozicije.

Kristaps Porzingis (Sevilla, PF)

Litavac je prilično skočio na listama posljednjih dana. Osim što je odlično odradio probe s momčadima, Porzingisu je pomogao i hype kojeg su oko njega stvorili pojedini američki mediji. Riječ je o visokom igraču koji ima odličan vanjski šut, što je trend u NBA ligi, ali igra i jako dobro obranu, prije svega brani vlastiti obruč.

Justise Winslow (Duke, SG)

Još jedan igrač koji s naslovom NCAA prvaka izlazi na draft. Winslow je na glasu kao igrač koji može braniti sve tri vanjske pozicije, a na workoutovima je impresionirao svojim atletskim sposobnostima te je prilično izvjesno da će biti odličan obrambeni igrač. Ipak, skauti sumnjaju u napadački potencijal, a pogotovo u vanjski šut.

Emmanuel Mudiay (Guandong, PG)

Umjesto godine na sveučilištu, Mudiay se nakon srednje škole odlučio na ubiranje novca u Kini. To ga je možda koštalo poneke pozicije na boardovima, ali i dalje je riječ o igraču koji se nalazi u samom vrhu ovogodišnje ponude playmakera. Sjajan u kontroli lopte, dobrog pregleda igre i osjećaja za asistenciju, ali je i kod njega upitan šut.

Mario Hezonja (Barcelona, SG)

Sve znamo o njemu. Ima odličan vanjski šut, atletski je spreman za NBA ligu što mu donosi dosta prostora u kontranapadima. Upitan je njegov angažman u obrani, a NBA skauti mu zamjeraju i nedovoljno 'uzimanje' slobodnih bacanja, odnosno manjak napada na obruč.

Stanley Johnson (Arizona, SF)

Brz je, snažan i može kreirati vlastiti šut. Treneri i skauti ga vole jer je tijekom sveučilišne karijere bio vidljiv njegov napredak i želja za radom, pogotovo što se tiče šuta. Na Arizonu je iz srednje škole došao kao prilično loš šuter, ali je to dosta popravio. Pitanje je samo na kojoj će poziciji igrati među profesionalcima.

Willie Cauley-Stein (Kentucky, C)

Šut mu je velika boljka, ali igra odličnu obranu. Upitna je prilagodba na NBA jer mu je već sveučilišna karijera bila puna uspona i padova.

Devin Booker (Kentucky, SG)

Odličan šuter koji nije igrao puno u Kentuckyju, ali kojeg mnogi vide kao dobru napadačku opciju. Procjena je da će mu trebati vrijeme za prilagodbu na NBA.

Pickovi prve runde:

1. Minnesota Timberwolves
2. Los Angeles Lakers
3. Philadelphia 76ers
4. New York Knicks
5. Orlando Magic
6. Sacramento Kings
7. Denver Nuggets
8. Detroit Pistons
9. Charlotte Hornets
10. Miami Heat
11. Indiana Pacers
12. Utah Jazz
13. Phoenix Suns
14. Oklahoma City Thunder
15. Atlanta Hawks (pick Brooklyna)
16. Boston Celtics
17. Milwaukee Bucks
18. Houston Rockets (pick New Orleansa)
19. Washington Wizards
20. Toronto Raptors
21. Dallas Mavericks
22. Chicago Bulls
23. Portland Trail Blazers
24. Cleveland Cavaliers
25. Memphis Grizzlies
26. San Antonio Spurs
27. Los Angeles Lakers (pick Houstona)
28. Boston Celtics (pick Los Angeles Clippersa)
29. Brooklyn Nets (pick Atlante)
30. Golden State Warriors

(Foto: Action Images/ACB Photo)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

NBA draftKarl-Anthony TownsJahlil OkaforD'Angelo RussellKristaps PorzingisJustice WinslowEmmanuel MudiayMario HezonjaStanley JohnsonWillie Cauley-SteinDevin Booker

Ostale Vijesti