Odlazak legende: Umirovio se Jasikevičius

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 30.07.14. | 14:14

Jedan od najvećih litvanskih košarkaša svih vremena, Šarunas Jasikevičius objavio je kako završava karijeru. No, ovaj 38-godišnjak neće se odmoriti od košarke jer je preuzeo funkciju pomoćnog trenera Žalgirisa u kojem je i odigrao posljednju sezonu.

Jasikevičius je karijeru počeo u Lietuvos Rytasu, a odskočna daska za daljnju karijeru bila mu je sezona provedena u ljubljanskoj Olimpiji. Iz Slovenije je otišao u Barcelonu gdje je igrao tri godine, a u posljednjoj je osvojio i naslov prvaka Europe. No, najuspješnije dvije godine uslijedile su u Maccabiju. U dvije godine Jasikevičius je bio nezamjenjivi član 'Ponosa Izraela', a trio Jasikevičius-Anthony Parker-Nikola Vujčić vjerojatno je najbolja 'trojka' koja je u Europi igrala košarku u ovom stoljeću. Uostalom, sva tri igrala izabrana su u najbolju petorku Eurolige kada su 2005. osvojili svoj drugi naslov prvaka Europe s time da je Litavac bio MVP Final Foura. Godinu ranije tu je titulu odnio Parker, Jasikevičius je bio u prvoj petorci, a naš Vujčić u drugoj.

Nakon tri uzastopne titule prvaka Europe Jasikevičius se odlučio na odlazak u NBA. Iako je dobio solidan ugovor, 12 milijuna dolara na 3 godine, u NBA ligi se nije naigrao. U dresu Indiane je u sezoni 2005/06 postizao 7,3 koševa te imao 3 asistencije, a učinak je sljedeće sezone bio još slabiji, pogotovo nakon odlaska u Golden State gdje mu je minutaža još pala.

Povratak u Europu bila je logična odluka, a kako njegov ugled na 'Starom kontinentu' nije izblijedio, potpisao je trogodišnji ugovor s Panathinaikosom. U Grčkoj je prve dvije godine igrao dosta dobro, 2009. osvojio i svoj četvrti naslov prvaka Europe, ali je kasnije te godine doživio tešku ozljedu koljena koja mu je usporila završetak karijere. Ipak, i nakon toga odigrao je još pet godina u vrhunskim klubovima (Lietuvos, Fenerbahce, povratci u Panathinaikos i Barcelonu te Žalgiris). Učinak je svake godine bio sve slabiji, ali magija je uvijek ostala. Jasikevičius je cijele svoje karijere bio jedan od onih košarkaša koji su mogli razigrati svoju momčad i atraktivnim potezima dignuti publiku na noge. O njegovoj veličini dovoljno govori da je izabran među 10 najboljih igrača Eurolige 'nultih' godina, a u tom izboru je osvojio drugo mjesto, odmah iza Dejana Bodiroge.

Uz sve klupske uspjehe, Jasikevičius je godinama bio nezamjenjivi član litavske reprezentacije u kojoj je igrao od 1997. godine. Za Litvu je igrao na četirima Olimpijskim igrama, a 2000. je u Sydneyju bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje brončane medalje. Taj je turnir završio s prosjekom od 14 koševa i 5,1 asistencija. Osvojio je i zlatnu medalju na EP-u 2003. u Švedskoj te brončanu četiri godine kasnije u Španjolskoj.

Šarunas Jasikevičius je, sada se već može reći, legenda europske košarke. Ne postoji košarkaški zaljubljenik koji nije volio njegovu igru. Osim, naravno, navijača protivničke momčadi.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Šarunas Jasikevičius

Ostale Vijesti