Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Naši košarkaši neće na Olimpijske igre, u polufinalu su zasluženo poraženi od Nijemaca

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 03.07.21. | 18:08

Ništa od Tokija, Njemačka bolja od Hrvatske

Bojan Bogdanović je pokušao odvući Hrvatsku u finale kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre, ali Njemačka je bila prejaka za Hrvatsku. Završilo je 86:76 za Nijemce, do pobjede su došli u napetoj završnici koju su odigrali znatno pametnije od Hrvatske.

Nije našima pomogla ni glasna podrška s tribina, u Spaladium arenu je došla i Torcida, ali uzalud, ovo nije bio hrvatski turnir.

Bogdanović je utakmicu završio s čak 38 koševa, polovicu od svih ubačaja naših. Uz njega je tek Hezonja zabio dvoznamenkasti broj koševa, 14, svi ostali su bili daleko ispod razine koju je zahtijevala ovakva utakmica.

Njemačka je utakmicu dobila na krilima bekova, Lo je ubacio čak 29 koševa, Saibou dodao 13. A na to Ukić, Rogić i ostali nisu mogli odgovoriti.

Maodo Lo je otvorio utakmica s osam uzastopnih koševa pa je Njemačka vodila u uvodne tri minute. Inicijativu kod naših odmah je uzeo Bojan Bogdanović, snažnim zakucavanjem donio je prvo vodstvo Hrvatskoj, 9:8 u četvrtoj minuti. To je dodatno potaklo navijače, ali nije zabrinulo Nijemce koji su serijom 7:0 otišli na 15:9 u sedmoj minuti.

Međutim, Bogdanović je bio vrlo motiviran i razigran, svaka lopta u napadu je išla prema njemu i svaku je iskoristio na najbolji način. Zabio je tricu, nekoliko slobodnih bacanja pa jednom dva plus jedan i na ulasku u zadnju minutu Hrvatska je s deset Bogdanovićevih koševa u nizu došla do prednosti 19:17.

Tricu je potom dodao iskusni Šakić, nakon 10 minuta igre naši su vodili 23:19, uz 13 koševa Bogdanovića.

Ulazak u drugu dionicu s hrvatske je stane bio očajan, Jordano jest zabio tricu s istekom napada, ali sve ostalo pripalo je Nijemcima. U tri minute igre zabili su 12 koševa i poveli 31:26. Barthel i Wagner su lako razbijali našu obranu, a u 15. minuti Nijemci su u jednom napadu zabili šest koševa i otišli na 37:28. Lo je ubacio tricu, Planinić pod košem napravio prekršaj na Voigtmannu pa je iz novog posjeda Obst zabio još jednu tricu.

Nisu naši bekovi imali rješenja za raspoloženog igrača Bayerna Maoda Loa, ubacio je 18 koševa u prvih 16 minuta, jednako kao Bogdanović.

Srećom po Hrvatsku, razbudio se Hezonja, red je bio na njegovu seriju koševa, dvije duge trice i još četiri ubačaja značila su izjednačenje na 43:43. Potom je Bogdanović dodao ulaz za 45:43 i Hrvatska je na odmor ipak otišla s vodstvom.

Gotovo tri minute treće četvrtine prošlo je bez koša s obje strane, griješili su jedni i drugi, a ni suci nisu briljirali. U takvoj igri Hrvatska je držala prednost zbog dobre obrane, tri je blokade zalijepio Žižić. Svaki koš bio je važan, naročito Bogdanovićeva trica preko ruke, iz kuta. Pa zatim i polaganje Šakića na asistenciju Ukića s kojim je Hrvatska povela 60:52 , dvije minute prije kraja treće dionice. Bio je to solidan kapital uoči posljednjih deset minuta.

Tricom Bogdanovića u 32. minuti Hrvatska je došla do najvećih plus 10 (68:58), ali odmah je odgovorio Voigtmann s pet koševa u nizu pa je Mršić pozvao minutu odmora.

Idući napad riješio je Jordano, trica iz kuta s istekom napada vratila je optimizam.

Ali, Nijemci k’o Nijemci, nema kod njih predaje pa su dvicom Giffeya i slobodnim bacanjima Barthela došli do izjednačenja 74:74, 4.20 do kraja utakmice.

Ušlo se u takozvanu penal završnicu, najprije je Lo s dva slobodna bacanja doveo Njemačku u vodstvo pa mu je na isti način odgovorio Bogdanović.

Potom je Lo zabio nakon ulaza pod koš, u idućem napadu Hrvatska gubi loptu, a u obrani ne zatvara skok što koristi Saibou i iznuđuje prekršaj Žižića. I naravno, zabija oba bacanja za velikih +4 Njemačke, 80:76, minutu i pol prije kraja.

Nisu naši iskoristili ni sljedeći napad, Nijemci su preuzimanjem u obrani sasvim izludili Mršićeve odabranike. Potom su ipak izgubili loptu u napadu, 45 sekundi prije kraja Hrvatska je uzela minutu odmora nakon čega Hezonja ne uspijeva zabiti iz ulaza pod koš.

Nijemci hvataju loptu, Šakić radi nesportski prekršaj na Lou i Hrvatska ulazi u velike probleme. Lo pogađa oba bacanja za +6 (82:76), 35 sekundi do kraja, uz loptu sa strane. Tu povratka više nije bilo, još su Nijemci zabili četiri koša za konačnih i apsolutno zasluženih 86:76.

Hrvatska:

Bilan, Hezonja 14, Ukić 2, Marčinković, Planinić 2, Drežnjak, Babić, Rogić 3, Šakić, Žižić 5, Bogdanović 38, Jordano 6

Njemačka:

Bonga 2, Saibou 13 Lo 29, Giffey 4,Wimberg, Voitgmann 6, Benzing 2, Wagner 6, Wank, Barthel 9, Thiemann 4,Obst 11


Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HrvatskaHrvatska košarkaška reprezentacijaBojan BogdanovićMario HezonjaŽeljko Šakić

Ostale Vijesti