Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Naredni Eurobasket je posljednja prilika da se zaigra u ovom sastavu, HKS mora brzo djelovati ili se povući sa svojih pozicija

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 05.07.22. | 12:57

Hrvatska košarka nije u problemu od danas, treba se resetirati i krenuti dalje, kaže nam Mulaomerović

Zahtjevan je zadatak odrediti koji je najbolniji ili najbizarniji poraz hrvatske košarkaške selekcije u zadnjih preko 20 godina. Pretvorimo li te poraze u sličice koje se izmjenjuju na brzoj traci pa onda žmirećki prstom upremo u neki od njih, zaista bi bilo teško promašiti. No, ako se baš jako potrudimo pa sasvim zaoštrimo kriterije, onda bi ovaj protiv Finske u riječkom Zametu bio vrlo blizu osvajanja te prestižne nagrade.

Osam poena viška na dvije minute i šest sekundi do kraja. Kada su na parketu Bojan Bogdanović, Ivica Zubac i Mario Hezonja – igrači koji će kombinirano iduće sezone zaraditi preko 30 milijuna dolara.

No kao da se u tim trenucima u njih uvukla neviđena panika. Namjerno ne spominjemo Lovru Gnjidića i Roka Prkačina, jer je prvi bio energetska iskra u trećoj dionici i njegova promašena bacanja, a od kojih će se teško oporaviti, nisu isključivo presudila Hrvatskoj, dok je drugi bio ponajbolji igrač reprezentacije u dvije utakmice protiv Slovenije i Finske.

A panika se uvukla i u izbornika Mulaomerovića koji nije donosio najbolje odluke u završnici, kao niti njegovi igrači.

„Uložili smo dosta energije i svi su htjeli, to je jasno. Imate dvije momčadi do 27. lipnja pa onda od 27. do 3. srpnja je jako malo treninga. Trenerski je to jako teško posložiti, Fiba i NBA štite igrače, ali tkogod misli da je lagano taj se vara. Mislim da smo dali svoj maksimum“, rekao nam je izbornik.

No, kako sada dalje?

„Hrvatska košarka nije u problemu od danas, svi se hvatamo za slamku… Treba dignuti glave, resetirati se i pripremiti se za dalje. Od plakanja neće biti ništa“.

I Mulaomerović razmišlja o svojoj sudbini.

„Što se Eurobasketa tiče, svi moramo vidjet kakvo će stanje biti i tko će tu ostati. Mi nismo u stanju bilo šta predviđati, nego ići utakmicu po utakmicu“.

Stranac na razigravaču?

„Nisam protiv ako taj igrač donosi kvalitetu, ali ne odlučujem o tome. Ako je igrač koji donosi prevagu možda i da, nema tu pretjerane filozofije, ali idemo ostaviti to za detaljniju analizu“, dodao je Mula.

A sada je pitanje što će se događati u samom vrhu HKS-a. Stojko Vranković i Dino Rađa imaju dogovor da se drže zajedno, odnosno da kako su i došli zajedno da će tako i otići. No, Rađa je najglasniji protivnik stranca na razigravaču, dok bi Stojko možda i bio za, ali ne može ići protiv Rađe. Jer, Rađa je u više navrata ponovio da će se pokupiti ako u hrvatsku reprezentaciju uđe stranac. Logičan slijed je ili dogovor ili odlazak s tih pozicija.

Jasno je da se hrvatska košarka mora presložiti i posložiti od vrha do dna, da mora doći do preustroja klubova i načina njihovog rada i financiranja, ali ako govorimo o reprezentaciji i činjenici da ćemo u ovom sastavu moći odigrati još jedino naredni Eurobasket, onda bi bilo mudro potražiti kvalitetnog stranca za jedinicu.

U suprotnom ćemo dodati samo još jednu sličicu s početka teksta…


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaDino RađaStojko VrankovićDamir Mulaomerović

Ostale Vijesti