Na kraju brončani - Hrvatska EP završila pobjedom nad Grčkom

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 04.08.14. | 09:52

Hrvatski juniori osvojili su brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Nakon poraza u polufinalu od Turske, naši su košarkaši u utakmici za 3. mjesto s 75:71 pobijedili Grčku.

Vidjelo se na našim igračima da se nisu najbolje oporavili od poraza protiv turske reprezentacije. Ušli su u utakmicu nervozno, a pogotovo je to vrijedilo u napadu gdje opet nismo mogli povezati nekoliko dobrih akcija. Bilo je i dosta izgubljenih lopti te nekoliko pogrešaka u obrani, a sve su to iskoristili borbeni Grci koji su prvu četvrtinu dobili s 19:11.

U drugoj se naši bude, igraju odličnu obranu te ostavljaju Grčku na samo 9 koševa u 10 minuta. No, utakmica nije prelomljena sve do posljednje četvrtine. Do tada se igralo koš za koš, a onda je 3 i pol minute prije kraja Hrvatska otišla na +8 što se pokazalo kao nedostižna prednost za Grčku.

Iako nisu osvojili zlatnu medalju za koju su mnogi mislili da je rezervirana za ovu generaciju, naši su košarkaši ovom pobjedom doma donijeli vrijednu medalju. U utakmici za 3. mjesto vidjeli smo i ono što je nedostajalo u polufinalu – trener Ante Nazor je miksao obranu te smo igrali i zonski presing, ali i zone 2-3, odnosno 3-2. Sve to je, pogotovo u drugom poluvremenu, narušilo ritam grčkog napada pa je ostalo nejasno zbog čega je Nazor protiv Turske igrao samo 'čovjeka'. Isto tako, kada je Filipović morao na klupu zbog osobnih pogrešaka Hrvatska je zaigrala s petorkom u kojoj je Mazalin bio playmaker, a tako visoka postava (svih 5 igrača preko 2 metra) je prednost koju nismo dovoljno iskoristili u prethodnoj utakmici.

No, najvažnije je da je Hrvatska pokazala kako imamo generaciju iz koje bi za nekoliko godina nekoliko igrača moglo, ako ne i moralo konkurirati za seniore. Prvenstveno se to odnosi na Bendera, igrača velikog potencijala ali i nestalnih igara, kapetana Arapovića koji je svaku utakmicu odigrao na nivou te Mazalina za kojeg se još uvijek mora naći odgovarajuća pozicija. Svakako se mora obratiti pažnja i na Žižića, Slavicu i Božića od kojih se može očekivati da će imati solidne karijere.

Inače, u finalu je Turska s uvjerljivih 85:68 pobijedila Srbiju i tako pokazala da je polufinalna utakmica bilo finale prije finala. Ipak su Hrvatska i Turska najviše pokazali na ovom natjecanju. Turski igrač Egemen Güven je izabran za MVP-a turnira, a u petorci se našlo mjesto za našeg Bendera. Preostala trojica su Federico Mussini (Italija), Stefan Lazarević (Srbija) i Vasileios Charalampopoulos (Grčka)

Hrvatska protiv Grčke: Kapusta, Filipović (5s), Majcunić (3k), Badžim, Božić, Vučić (4k), Slavica (7k, 4s, 3uk), Bender (14k, 10a, 9s), Žižić (2k, 2s), Jukić, Mazalin (24k, 5s, 2b), Arapović (24k, 16s, 4a, 2b).

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Hrvatska u18 košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti