Može li netko zaustaviti Paua Gasola?

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.09.15. | 16:20

Večeras ćemo napokon saznati tko je trenutno najbolja europska momčad u košarci.

Dva tjedna nakon što su u Zagrebu, Rigi, Montpellieru i Berlinu odigrane prve utakmice uvodnih skupina, u Lilleu će Španjolska i Litva odlučiti o naslovu prvaka. Uoči utakmice lagani su favoriti Španjolci, ali nas je ovaj Eurobasket naučio da nema previše izraženih favorita.

Malotko je očekivao da će se upravo Španjolska i Litva boriti za naslov prvaka. Doduše, obje su momčadi uoči Eurobasketa bile u krugu onih koje pretendiraju na naslov (Španjolska), odnosno medalju (Litva), ali u uvodnim skupinama niti jedna reprezentacija nije pokazala previše. Doduše, Litva je osvojila prvo mjesto u skupini D, ali su se mučili u četiri od pet odigranih utakmica u Rigi. Ako izuzmemo susret protiv Latvije, Litva je imala omjer 3-1, a ukupna koš razlika bila je 'plus 5' koševa na njihovoj strani.

Litva je loše izgledala i protiv Gruzije u osmini finala, ali ju je Mačiulis nevjerojatnom partijom doveo do pobjede. Slijedila je Italija i pobjeda nakon produžetka te Srbija, koja je očigledno pala u igri nakon uvodne skupine. I tako je Litva došla u priliku da se bori za svoje četvrto zlato na europskim prvenstvima, drugo nakon osamostaljenja od SSSR-a (prva dva su osvojili 1937. i 1939.).

Mnogi će reći kako je ova Litva jedna od najslabijih u posljednjem desetljeću, a sigurno je kako Jonas Kazlauskas na rosteru nema previše zvijezda kao što je to nekada bio običaj. No, očigledno ih ima dovoljno za finale – Jonas Valančiunas je potvrdio kako je jedan od najboljih europskih centara, o playmakerskim sposobnostima Mantasa Kalnietisa ne treba pričati, a Jonas Mačiulis, Paulius Jankunas i Mindaugas Kuzminskas zatvaraju krug nositelja igre litvanske reprezentacije koja ne ovisi više o vanjskom šutu kao nekada. Sada je to čvrsta, organizirana reprezentacija koja sjajno koristi prednost na unutarnjim pozicijama, a uz malo sreće sa ždrijebom i nekoliko pojedinačnih dobrih partija došli su do velikog finala.

Za zlato će se Litva boriti sa Španjolskom koja je bila ponajveće razočarenje uvodne skupine, a onda je pokazala pravu snagu. Zapravo, bolje je reći kako je onda Pau Gasol shvatio da sve treba preuzeti u svoje ruke jer ovaj roster očigledno nije pun kvalitetnih igrača kao što je to kod Španjolske bio godinama.

Centar Chicago Bullsa je praktično nezaustavljiv na ovom prvenstvu. Trenutno je na prosjeku od 25,6 koševa i 8,4 skoka što je najveća dominacija nekog igrača na europskim prvenstvima još tamo od 2005. i Dirka Nowitzkog koji je tada Njemačku vodio do srebra s 26,1 koša i 10,6 skokova po utakmici. Ako bi Gasol svoju momčad doveo do zlata, bio bi ponajbolji igrač u povijesti koji je to napravio.

Gasol je posebno briljirao protiv Francuske kojoj je u polufinalu postigao nevjerojatnih 40 koševa, a uz njega Španjolci dobre partije dobivaju i od Sergia Rodrigueza te Nikole Mirotića kojeg, pak, Sergio Scariolo ne koristi koliko bi možda i mogao. Od svih ostalih se očekivalo puno više, ali i 'bez njih' je Španjolska u nokaut fazi izbacila nezgodnu Poljsku pa onda dvije reprezentacije koje su se nadale finalu – Grčku i Francusku.

Gledajući na ždrijeb i snagu dosadašnjih protivnika, ali i na kvalitetu rostera, Španjolska je lagani favorit u ovoj utakmici. No, bit će jako zanimljivo vidjeti kako će se Gasol i Mirotić nositi s čvrstom obrambenom linijom Litve, odnosno čija će se vanjska linija raspucati.

Litva četvrti ili Španjolska treći put? Na to pitanje odgovor ćemo saznati između 20:30 i 21:00...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Eurobasket 2015Eurobasketlitavska košarkaška reprezentacijaŠpanjolska košarkaška reprezentacijaPau Gasol

Ostale Vijesti