Može li Češka parirati Srbiji? Talijanski 'dream team' želi u polufinale preko Litve

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 16.09.15. | 08:36

Nadali smo se da ćemo danas objaviti analizu uoči utakmice Hrvatske i Srbije, ali će naši košarkaši četvrt finale Eurobasketa gledati samo na televizijskim ekranima.

Trebao je to biti pravi sportski dan u Hrvatskoj – Dinamo protiv Arsenala, Hrvatska protiv Srbije. Iako bi obje naše momčadi u te oglede ušle u statusu autsajdera, nadali smo da bi barem jedna mogla zagorčati život nominalno jačemu. Radi se, naravno, o košarkašima...

Međutim, umjesto nas, u 18:30 će se Srbima suprotstaviti Česi dok će od 21 četvrtfinalni program zatvoriti Litva i Italija. Evo i najava tih utakmica.

18:30 SRBIJA – ČEŠKA

Nema uopće dvojbe tko je favorit u ovoj utakmici. Srbija odlično izgleda od početka Eurobasketa, a iako su se mučili protiv Finske, ipak su došli do pobjede koja im je donijela plasman među osam najboljih. Sada traže put do onoga po što su došli – do polufinala. Doduše, u Srbiji medalju ne spominju, njih zanima samo zlato...

Srbija je odlično posložena momčad u kojoj se zna tko što radi. Teodosić drži sve pod kontrolom, Bjelica s krila pokazuje da je s razlogom dobio ugovor u Timberwolvesima, Raduljica kažnjava sve pod košem, a cijeli arsenal tricaša dobro koristi prostor koji im se otvara. Tu su i atlete Bogdanović i Kalinić i jasno je da srpski navijači imaju podlogu za optimizam.

Međutim, Finska je pokazala jednu stvar – Srbi nisu dobro reagirali protiv brze i agresivne obrane, a često nisu imali ni odgovor na mnoštvo vanjskih šuteva ni brzih akcija. Češka je i prije Hrvatske pokazala više od Finske, a na krilima pobjede protiv naših košarkaša dočekuje i ovu utakmicu želeći napraviti nešto za povijest.

Zanimljiv će biti okršaj Teodosića i Satoranskog na playmakerskoj poziciji. Riječ je o dvojici ponajboljih asistenata natjecanja, a Čeh je svakako nezgodan match-upa za Teodosića i zbog svoje brzine, a posebno zbog visine. Možda će se Đorđević odlučiti da netko drugi preuzima Satoranskog u obrani, a onda će biti zanimljivo vidjeti koga će srpski playmaker preuzimati u obrani.

Vesely će imati jako težak posao jer se neće boriti s neaktivnim Tomićem nego s čvrstim Raduljicom koji se, bez obzira na lošu klupsku sezonu i objektivnu skromnost u igri, odlično snalazi u reprezentaciji. Ako će Vesely uspjeti doći do koševa te možda izboriti rane prekršaje Raduljice, onda bi Češka mogla doći do prednosti na toj poziciji.

No, ipak će najviše toga odlučivati o tome hoće li ostali igrači Češke uspjeti reagirati kao na utakmici protiv Hrvatske. Ako Schilb, Benda, Jelinek i drugi budu dobro igrali, Češka bi mogla imati nešto šansi. Ipak, kvaliteta je uvjerljivo na strani Srbije...

21:00 LITVA – ITALIJA

A kvaliteta nije toliko na strani Litve koliko bi se mislilo. Italija je za ovo natjecanja okupila 'dream team', a do zadnje utakmice bili su u igri za prvo mjesto u 'skupini smrti' koja se igrala u Berlinu. No, izgubili su od Srbije i na kraju završili na trećem mjestu, ali ih to nije omelo da bez ikakvih problema pobijede Izrael.

Italija igra onako kako smo i očekivali od njih – bez puno obrane, ali sa suludim napadom. Nema kod njih nikakvog oklijevanja puknuti tricu i s 8-9 metara, a na rosteru imaju kvalitetu kojom mogu opravdati sve te šuteve. Gallinari, Belinelli, Gentile, Bargnani, sve redom ubitačni šuteri, a nedostajat će im ozlijeđeni Datome. No, i bez njega imaju mogućnost parirati već tradicionalno šutersko neugodnim Litavcima.

Pitanje je samo mogu li im parirati pod košem? Italija niti ne pokušava nešto graditi na post igri, a Litva u svojim redovima ima sjajnog Jonasa Valančiunasa koji igra odlično prvenstvo i redovno je vadio svoju momčad u utakmicama u skupini. Doduše, Valančiunas se nije proslavio protiv Gruzije, ali Italija nema Zazu Pachuliu u svojim redovima.

Valančiunas pod košem, Kalnietis kao razigravač, a Mačiulis i Jankunas kao egzekutori. Taj kvartet nosi igru Litve i sigurno ih stavlja u poziciju favorita. Mi, pak, iz nekog razloga mislimo da bi Italija mogla napraviti podvig i ući u polufinale...

(Foto: fiba.com)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Eurobasket 2015Eurobasket

Ostale Vijesti