Tedeschi predstavio Cedevitu Olimpiju: Osnovali smo i klub koji će igrati u Hrvatskoj (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 04.06.19. | 12:03

Konferenciju za medije iz Ljubljane pratite na Germanijaku.

Danas je u Ljubljani predstavljen projekt udruživanje Cedevite i Petrol Olimpije u jedinstven klub. Hrvatsku stranu u prvom povijesnom udruživanju dvaju klubova iz različitih država predstavljao je klupski gazda Emil Tedeschi, koji je otkrio kako ipak ostavlja nešto hrvatskoj košarci i gradu Zagrebu te predstavio model po kojem će funkcionirati fuzija njegovog kluba i slovenskog velikana.

"Sve ovo radimo jer volimo košarku. Ovo nije odlazak novca iz jedne države u drugu, ovo je spajanje dva kluba koji imaju svoju omladinsku školu, svoje navijače. Pratit ćete jednu pionirsku, novu avangardnu djelatnost. Ovo je novo u sportu, ali normalno u biznisu. Po prvi put u Europi se spajaju dva kluba iz različitih država.  Normalno je da će u tome biti prepreka i krivih interpretacija, ali se ne obaziremo na to, zanima nas samo čist put i napredak," rekao je klupski vlasnik Emil Tedeschi na konferenciji za medije u Ljubljani.

"Atlantic grupa je kroz svoj brend Cedevita, ušla kao prvo promovirati taj brend i na neki način vratiti dio profita zajednici. Rad s mladima, da nauče funkcionirati, shvatiti odnose zajedništva pobjede i poraza, to je ono što ovu školu čini jednom od najboljih u regiji, u kojoj će realno samo pojedinci isplivati u vrhunskom sportu. Deset godina u kontinuitetu igramo jedno od dva najvažnija europska natjecanja, što je za jedan mali klub fantastičan doseg."

"Danas gledamo da ovom sinergijom napravimo iskorak u svim segmentima, udruženi s našim partnerima mislimo da možemo više. Mišljenja smo da je spajanje ova dva kluba toliko uzbudljivo da nam se priče o izdajama čine jako smiješnima. Rezultat zabave, veselja, pobjede i biti veliki u porazu, a tko nije spreman na poraz nikada neće naučiti pobjeđivati."

"Značajno ćemo povećati rad s mladima sad preko dva centra, računajući da neće svi biti novi Petrovići, Ćosići, ali želimo mlade maknuti iz stolice i omogućiti im socijalizaciju i razvijanje."

"Završio bih s crticom najvećeg igrača s ovih prostora Kreše Ćosića, on je uspio nemoguće, bio je trener Olimpije, a u isto vrijeme je igrao za svoj Zadar. To je bila avangarda kao što je i on sam bio, a mi danas radimo avangardu stvarajući zajednički klub koji će spojiti dvije države, poštujući svu tradiciju lokalnog, tražeći prostor da budemo zajedno bolji i konkurentniji," rekao je u uvodnoj riječi.

"Klubovi će u svim uzrastima igrati nacionalna prvenstva, od najmlađih do seniora s naglaskom na domaće igrače i trenere, a i dalje ćemo nastaviti s radom s mladima iz cijele regije, za što imamo dovoljan broj trenera."

"Cedevita je jučer s nekoliko košarkaških entuzijasta podnijela zahtjev za formiranje košarkaškog kluba Cedevita junior i misija mu je rad s mladima na zagrebačkom Velesajmu. KK Cedevita je tamo investirala svoja sredstva i razvila jedan od najljepših košarkaških hramova u Europi i svijetu. Očekujemo da će biti razumijevanja da seniorska momčad novog kluba KK Cedevita junior igra najjače hrvatsko košarkaško natjecanje, ali to ne ovisi o nama. Bude li trebalo, krenut ćemo od najniže lige u Hrvatskoj, ali ćemo ulagati sredstva kao da igramo u najvišoj razini hrvatske košarke."

"Cedevita u Zagrebu nije imala odnos kakav je zaslužila, nismo imali tretman u smislu raspodjele sredstava za vrhunski sport, nismo mogli igrati utakmice u svom domu, ali to nije bio prioritet pri odluci za spajanje s Olimpijom, već stvaranje konkurentnog kluba, u financijskom efektu smo pri vrhu, a spajanjem ćemo moći konkurirati najboljima. I još bi dodao da je ovo nešto što se nije dogodilo preko noći i da nikakve veze nema s porazom u finalnoj seriji, koja je po meni bila sjajna. Poraz smo primili sportski, nazvao sam trenera Cibone gospodina Velića te mu iskreno čestitao."

"Sve se radi zbog publike, a u Ljubljani imamo odlične uvjete. Stožice su košarkaški hram Europe. Postoji interes za košarkom jer je Slovenija aktualni prvak Europe. Ne brojimo nikome krvna zrnca, nas samo zanima zabava, veselje i pobjede."

Na pitanje kako će ovo utjecati na sudjelovanje ovog kluba u ABA ligi rekao je:

"ABA liga je liga u kojoj su vlasnici klubovi, ali nemamo nikakvih ograničenja u ovom projektu. Tako da ne vidimo ni jedan problem u ovom spajanju. Članstvo u ABA ligi nije članstvo država, već članstvo klubova".

"Nijedan klub neće preuzeti drugi, već dolazi do spajanja kluba koji će biti konkurentan u europskim natjecanjima. Očekujem Europsku košarku u ovoj dvorani i na gostovanjima, čvrsti stisak ruke protivniku i fair play."

"Ključne stvari za klub donosit ćemo zajedno i sve što budemo radili bit će stvar dogovora, kao potpisi igrača ili bilo kakve druge obaveze. Neće se potpisati ni jedan igrač s jedne ili druge strane bez zajedničkog dogovora."

(foto: screenshot)


Tagovi

košarkaCedevitaKK OlimpijaPetrol OlimpijaABA liga

Ostale Vijesti