Legendarni američki trener pred vratima Giannisa i grčke reprezentacije

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 24.10.19. | 16:03

Naredni olimpijski turnir mogao bi se održati bez nekih velikih košarkaških imena.

Košarkaška reprezentacija Grčke nije polučila očekivani rezultat na Svjetskom prvenstvu u Kini, pošto su zauzeli tek 11. mjesto. Plasman je to koji nikako ne zadovoljava apetite košarkaške nacije kao što je Grčka, tim više što u svojim redovima imaju jednog Giannisa Antetokounmpa, MVP-a prošle NBA sezone, a to je titula koja se često smatra neslužbenom najboljeg igrača svijeta.

Uzevši to u obzir, Grcima predstoji da se za Olimpijske igre u Tokiju izbore preko jednog od četiri kvalifikacijska turnira, a kojeg su izrazili želju da budu organizatori. Aktualni izbornik, Thanasis Skourtopoulos, ostao bi voditi reprezentaciju kroz manje zahtjevne kvalifikacije za Eurobasket.

No prilikom veoma izazovnih kvalifikacija za OI, Skourtopoulos bi zauzeo ulogu jednog od asistenata, a glavni trener, prema ovim zamislima, postao bi Rick Pitino.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">I was told Rick Pitino in talks with Greek National Team, first reported by &quot;Sportime&quot;. He&#39;ll have a meeting with a Greek basketball federation. Pitino could help to build a game around Giannis Antetokounmpo to qualify for the Olympics.</p>&mdash; Donatas Urbonas (@Urbodo) <a href="https://twitter.com/Urbodo/status/1187334135943172096?ref_src=twsrc%5Etfw">October 24, 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Renomirani američki, prije svega sveučilišni trener, prošlog je Božića preuzeo Panathinaikos i, mora se priznati, instantno preporodio igru atenskog velikana, te osvojio naslov domaćeg prvaka u turbulentnim uvjetima grčke klupske košarke. No unatoč svemu, uglavnom iz osobnih razloga napustio je klupu šesterostrukog prvaka Europe.

Ovaj model vođenja reprezentacije bio bi sličan onom američkom, u kojem je Jeff Van Gundy trener nacionalnog sastava za kvalifikacije, a Gregg Popovich na velikim turirima.

Pitino je imao dosta uspjeha sa sveučilištima Kentucky Wildcats i Louisville Cardinals s kojima je osvajao državne NCAA naslove 1996. i 2013., no isto tako poprilično neslavnu NBA epizodu sa Boston Celticsima, gdje se nije uspio prilagoditi specifičnostima NBA načina treniranja u odnosu na onu sveučilišnu.

Grčki savez također razmatra neka od velikih grčkih trenerskih imena Giorgosa Bartzokasa, Giannisa Sfairopoulosa te, možda trenutno najzvučnije grčko trenersko ime, aktualnog trenera CSKA i prvaka europe, Dimitrisa Itoudisa. Za njega se otprije znalo da mu je već bilo ponuđeno mjesto full-time izbornika grčke reprezentacije, no on ga nije bio u stanju prihvatiti radi obaveza u ruskom klubu.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Giannis AntetokounmpoGrčkagrčka košarkaška reprezentacijaKvalifikacije za Olimpijske igreRick Pitino

Ostale Vijesti