"Lako" je biti Curry, LeBron ili Durant - ovo je pravi "junak" dosadašnjeg dijela NBA sezone

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 20.11.15. | 15:09

Marcus Thornton je statistički fenomen.

Ovaj 193 centimetra visok bek šuter igra u NBA ligi sedmu sezonu, a nakon New Orleansa, Sacramenta, Brooklyna, Bostona i Phoenixa, nastupa za Houston Rocketse. Prve dvije utakmice uovoj sezoni propustio je zbog ozljede, a onda je pomalo iznenađujuće našao mjesto u startnoj postavi Rocketsa.

Sada već bivši trener Kevin McHale odlučio se Thorntonu dati šansu nakon što mu se ozlijedio veliki broj visokih igrača pa su u Houstonu igrali 'small ball'. Thornton je na ukazano povjerenje sasvim dobro odgovorio pa je u prvih šest utakmica koje je igrao ubacivao prosječno 17,3 koša, a imao je i 3 asistencije te 4,3 skoka po utakmici. U posljednje četiri utakmice je Thornton preselio na klupu, smanjila mu se minutaža, pa i učinak. No, bez obzira na sve, u ovih 10 utakmica igrao je prosječno 27,5 minuta, i ubacio 12,1 koš uz 3,7 skoka, 2,1 asistenciju i 1,2 ukradenu loptu.

No, Thornton je u tih 10 utakmica ostvario nešto što će teško ponoviti igrač s tolikom minutažom. On, naime, nije izveo niti jedno slobodno bacanje u tom razdoblju. Iako je teško pronaći podatak kada je neki igrač imao sličnu minutažu bez da je iti jednom stao na liniju slobodnih bacanja, sumnjamo da bi, barem u bliskoj prošlosti, naišli na nešto slično.

Kada smo išli provjeravati je li Thornton svoju minutažu proveo samo na vanjskim pozicijama forsirajući dalekometni šut, otkrili smo da nije tako. Iako on najčešće uzima šut za tri poena, ipak su čak 42 njegova pokušaja došla iz reketa. Kako je ukupno ispucao 121 loptu, onda je jasno da mu je svaku treću 'opalio' iz prodora. A niti jednom nije pucao slobodna bacanja! Kako je to moguće?

Thornton, inače, ni u karijeri nije imao previše slobodnih bacanja. U 399 utakmica u regularnom dijelu sezone, koliko ih je do sada imao, prosječno puca 2,1 slobodno bacanje na utakmici. Izvodi ih prilično precizno, 82,8%, ali očigledno nekako uspijeva izbjegavati prekršaje. Nije nam teško objasniti 34,2 koša u prosjeku Stephena Curryja (iako je jasno da čovjek nije normalan), 18,9 skokova Andre Drummonda ili 10,4 asistencije Russella Westbrooka. Ali ovo...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Marcus Thornton

Ostale Vijesti