Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Kreće ludnica u Spaladium Areni, Hrvatska sanja Tokio

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 29.06.21. | 09:56

Danas počinje dugo iščekivani kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre

Utakmicom Njemačke i Meksika danas u 16.30 sati konačno kreće jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre . Šest reprezentacija, među njima i Hrvatska, bore se za jedno mjesto u Tokiju, kome će ono pripasti doznati ćemo u nedjelju.

Momčadi su podijeljene u dvije skupine, uz Njemačku i Meksiko u skupini A je Rusija, dok su uz Hrvatsku u skupini B Tunis i Brazil. Baš će oni večeras od 20 sati istrčati na parket Spaladium arene dok će selekcija Veljka Mršića prvu utakmicu turnira odigrati u srijedu u 20 sati protiv Brazila.

Po mišljenju raznih košarkaških stručnjaka upravo su Brazil i Hrvatska glavni favoriti za odlazak u Tokio, barem sudeći po rosteru igrača koji su na raspolaganju Veljku Mršiću odnosno Aleksandru Petroviću.

Bez dvojbe, prvo ime naše reprezentacije je Bojan Bogdanović, nakon dobre sezone u Utah Jazzu stavio se na raspolaganje izborniku Mršiću i po onom što smo vidjeli proteklih dana u Splitu od Bojana možemo očekivati samo najbolje. Naravno, neće Bogdanović moći sam, trebat će mu velika pomoć od suigrača, prije svega Marija Hezonje koji se nakon nekoliko godina vratio u reprezentaciju i na treninzima prednjači energijom. Igru će voditi kapetan, veteran Roko Ukić iza kojeg je dobra polusezona u Splitu. Njegova zamjena je Roko Rogić, a na jedinici Mršić može koristiti Luku Babića pa čak i Hezonju. Pod koševima je Hrvatska dobro pokrivena, Ante Žižić, Miro Bilan i Darko Planinić podijelit će minutažu na poziciji petice dok je jedina prava četvorka Željko Šakić. Izostanak Darija Šarića i Ivice Zubca zapravo je najveći problem Hrvatske, ali imamo igrače koji ih mogu dostojno zamijeniti. Za energiju u obrani važni će biti Pavle Marčinković i Mateo Drežnjak, a Antonio Jordano mogao bi donijeti pokoji precizan šut s distance.

Izvjesno je da će u svakoj utakmici presudna biti obrana, Hrvatska je u tom dijelu igre dobro pokrivena dok će u napadu Mršić najčešće koristiti sistem s četiri „mala“ odnosno četiri niža igrača i jednim centrom.

Što se tiče protivnika u skupini, Brazil je po imenima, rejtingu i iskustvu ispred Tunisa. Aleksandar Petrović je u Split doveo vrlo iskusnu momčad, Alex Garcia je 41-godišnjak, Anderson Varejao i Marcelinho Huertas proslavili su 38 rođendan, Rafael Hettsheimer je 35-godišnjak, čak je Vitor Benite zakoračio u tridesete. Glavni igrač je Huertas, u prošloj sezoni član najbolje petorke španjolske Lige Endesa, od njega sve počinje i Aco mu daje puno povjerenje. Imaju Brazilci nekoliko mlađih igrača na koje treba pripaziti, Caboclo, Meindl i Yago će pokušati pomoći iskusnijim suigračima da pred kraj karijere osiguraju nastup na Olimpijskim igrama.

Kod Tunisa je apsolutno prvo ime centar Salah Mejri, nekadašnji igrač Real Madrida i Dallas Mavericksa. Već je veteran, ali još u dobroj formi, a uz njega valja pripaziti na 40-godišnje krilo Slimanija i šutera El Mabrouka

Što se tiče skupine A, sve su momčadi u Split došle oslabljene, možda i više nego primjerice Hrvatska ili Brazil.

Ambicije Njemačke bitno su umanjene nedolaskom Dennisa Schrodera za kojeg njemački savez nije platio osiguranje, odnosno tražena svota za ovog NBA braniča je previsoka za Nijemce. Morati će Nijemci bez najboljeg igrača, njihova najveća snaga su centri Moritz Wagner i Johannes Woitgman.

Meksiko će velike nade polagati u Francisca Cruza koji igra u turskom Tofasu i koji je sezonu završio kao najbolji strijelac lige s prosjekom od gotovo 20 koševa po utakmici. Pod košem će Meksikance predvoditi još jedan veteran Gustavo Ayon, a na poziciji razigravača je iskusni Paul Stoll uz mladom Willis Orozca.

Za kraj su nam ostali Rusi, izbornik im je legendarni Sergey Bazarevich, a najbolji igrač Andrey Vorontsevich. Tu su još Ivan Uhkov, Ivan Strebkov te vrlo iskusni centar Timofej Mozgov. Najveći gubitak Rusa je izostanak Alekseja Shveda, najboljeg ruskog igrača u proteklih nekoliko godina.

Dakle, u Spaladium areni na parketu će prednjačiti iskustvo, a pobjednika će odlučiti detalji. Hrvatska ima dobre izglede da izbori Tokio, sigurno će našoj reprezentaciji mnogo značiti podrška s tribina jer je Spaladium arena otvorena za sve one koji mogu zadovoljiti stroge epidemiološke kriterije.


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaHKSVeljko MršićVeljko Mršić

Ostale Vijesti