Kralj je mrtav, živio kralj! "Junak" sezone prekinuo svoj niz, ali smo našli njegovog nasljednika

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 26.11.15. | 16:34

I to se dogodilo. Marcus Thornton izveo je slobodna bacanja.

Igrala se prva minuta posljednje četvrtine sinoćnje utakmice između Memphisa i Houstona. Nakon nekoliko dodavanja igrača Rocketsa, lopta je došla do Thorntona koji je imao otvoreni put prema polaganju. Njegov čuvar Tony Allen je ostao iza njega, ali se nije pomirio s eventualnim lakim košem svojeg suparnika te ga je faulirao. Thornton je već bio u fazi šuta pa je stao na liniju slobodnih bacanja, po prvi put u ovoj sezoni.

Prošlog tjedna smo pisali kako je Thornton pravi fenomen u ovoj sezoni. Bek šuter Rocketsa ima solidnu minutažu (trenutno je na 25,4 minuta po utakmici, ali je igrao i više dok ga je Kevin McHale držao u startnoj postavi), postiže 10,8 koševa, ali do sinoć nije stao na liniju slobodnih bacanja. I ranije u karijeri Thornton je rijetko 'uzimao' slobodna bacanja, ali ove godine je sve nadmašio. Sinoćnja dva su mu bila prva u sezoni, a zanimljivo je da ih je, iako u karijeri pogađa 82,6% bacanja, oba promašio.

No, iako je Thornton izbrisao brojku 'nula' što se tiče pokušaja slobodnih bacanja u ovoj sezoni, postoji još nekoliko igrača koji su imali pristojnu minutažu, a nisu još pucali slobodna bacanja.

Taj popis predvodi T.J. McConnell, playmaker Philadelphije koji ima veću minutažu i od Thorntona. Ovaj rookie nije izabran na ovogodišnjem draftu, a iskoristio je činjenicu da su Sixersi i ove godine u rebuildingu te je ugrabio mjesto startnog playmakera. Igra 28,1 minutu po utakmici i bilježi solidnih 6,2 asistencija (17. asistent lige), 4,8 skoka i 1,3 ukradenu loptu u prosjeku. No, McConnell nema pretjeranih ambicija za postizanje koševa. Zabija tek 6,8 koševa po utakmici, ali ni ne forsira svoj šut. Prosječno uzima 6,5 šuteva po utakmici i pogađa ih s 49%, a za trice ima 29,2%. I nije izveo niti jedno slobodno bacanje u sezoni.

Naravno da on nije jedini košarkaš koji nije pucao s linije udaljene 4,6 metara. Ukupno ih ima 46 koji to još nije napravili, ali samo McConnell ima 'pravu' minutažu, a još njih 5 pristojnu, odnosno odigrali su više od 100 minuta u ovoj sezoni.

Tko zna, možda se među njima krije i novi rekorder što se tiče najmanjeg broja slobodnih bacanja u sezoni. U povijesti NBA lige najmanje slobodnih bacanja u jednoj sezoni su imali Diante Garrett i Pablo Prigioni, po 12 i to u istoj sezoni – 2013./14. U obzir smo uzeli samo one igrače koji su odigrali najmanje 1.000 minuta u sezoni, a zanimljivo je da je u prošloj sezoni najmanje slobodnih bacanja u toj kategoriji izveo naš Damjan Rudež – 23.

Košarkaši s više od 100 minuta u dosadašnjem dijelu sezone koji nisu izveli niti jedno slobodno bacanje:

T.J. McConnell (Philadelphia 76ers) – 449 minuta
Steve Blake (Detroit Pistons) – 163 minute
Patrick Beverley (Houston Rockets) – 130 minuta
R.J. Hunter (Boston Celtics) – 117 minuta
Kevin Seraphin (New York Knicks) – 103 minute
Marcelo Huertas (Los Angeles Lakers) – 102 minute

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Marcus ThorntonT.J. McConnell

Ostale Vijesti