Komercijalni ispred nacionalnog interesa? Zbog novog skandala iz HKS-a upitan nastup Dragana Bendera na SP

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 27.06.15. | 08:22

Danas počinje Svjetsko prvenstvo za košarkaše do 19 godina.

Hrvatska se smatra jednim od najvećih favorita na ovom natjecanju, a reprezentaciju  predvodi jedan od najvećih talenata na svijetu, Dragan Bender. No, igrač Maccabija mogao bi ostati bez nastupa na SP-u i to iz nevjerojatnih razloga. On ima ugovor s Adidasom za njihove tenisice, a Hrvatski košarkaški savez se obavezao Nikeu, odnosno Jordan Brandu.

„Iz Hrvatskog košarkaškog saveza su mi rekli kako Dragan neće igrati ako ne bude nastupao u Jordan Brand tenisicama“, rekao je Benderov menadžer Maurizio Balducci za internetsku stranicu Draft Express.

Jako smo tužni zbog toga. On je želio braniti boje svoje države, ali izgleda kako su komercijalni razlozi iznad sportskih. Tužan sam zbog njegovog trenera i suigrača, napravili su sjajan posao tijekom priprema“, istaknuo je Balducci te tako dao do znanja da Bender nema namjeru popustiti i igrati u Jordan tenisicama.

Hoće li HKS popustiti ili ćemo dobiti novi skandal u njihovoj režiji? U svakom slučaju se pitanje tenisica moralo riješiti puno ranije, a ne da na dan otvaranja SP-a dolaze ovakve vijesti. Za dobrobit je hrvatske košarke da Bender, kojeg mnogi već vide novim hrvatskim top 5 izborom na NBA draftu, nastupi na ovom natjecanju na kojem se stvarno možemo 'potući' i s Amerikancima za najviše odličje.

Da stvar bude bolja, u sličnim problemima su i dva košarkaša Cibone - Ante Žižić i Ivica Zubac. I oni su pod ugovorom s Adidasom pa i njima prijeti neigranje.

Hrvatska je u Grčkoj, gdje se SP održava, u uvodnoj skupini smještena upravo sa SAD-om te s Iranom i Egiptom protiv kojeg večeras u 19:30 otvaramo SP. Sustav natjecanja je takav da sve četiri reprezentacije prolaze u četvrt finale gdje se križamo sa skupinom B u kojoj su Španjolska, Turska, Argentina i Kina, ali najvažnija je činjenica da bi Amerikance mogli izbjeći sve do finala. Naravno, ako Bender bude igrao jer je on ipak nositelj naše igre.

Naša reprezentacija je iznimno jaka na centarskim pozicijama. Uz Bendera, tu su još i Ante Žižić, Marko Arapović te Ivica Zubac. Na vanjskim pozicijama nam nedostaje ozlijeđeni Lovro Mazalin, ali izbornik Ante Nazor i to ima nekoliko zanimljivih igrača na raspolaganju, prije svih Nika Slavicu i Luku Božića. Već tradicionalno, najviše problema imamo na poziciji playmakera gdje će igrati Borna Kapusta i Goran Filipović.

Hrvatska reprezentacija na SP-u u Grčkoj:

4. Borna Kapusta (183 cm, Zabok)
5. Goran Filipović (181 cm, Split)
6. Ivan Majcunić (193 cm, Gorica)
7. Roko Badžim (196 cm, Šibenik)
8. Luka Božić (196 cm, Zagreb)
9. Ivan Vraneš (205 cm, Zadar)
10. Nik Slavica (203 cm, Cibona)
11. Dragan Bender (213 cm, Maccabi)
12. Ante Žižić (210 cm, Cibona)
13. Ivica Zubac (214 cm, Cibona)
14. Ivan Karačić (202 cm, Široki)
15. Marko Arapović (206 cm, Cedevita)

(Foto: FIBA.com)


Tagovi

svjetsko u19 prvenstvo u košarcihrvatska u19 košarkaška reprezentacijaDragan Bender

Ostale Vijesti