Katastrofalna Hrvatska ispala s Eurobasketa, Česi nas uništili i zasluženo poslali kući!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.09.15. | 13:38

Na tužan ili bolje rečeno, očajan način oprostila se Hrvatska od ovogodišnjeg Eurobasketa.

Momčad Velimira Perasovića je u osmini finala teško stradala od Češke sa 80:59, koja je slavila u Lilleu. Odigrala je Hrvatska uvjerljivo najlošiju predstvu na ovom Europskom prvenstvu, ali ne samo na Eurobasketu, nego i općenito otkad je ova generacija na okupu.

Košarkaši ostali i bez šanse za plasman na Olimpijske igre

Igrači nakon debakla: Pročitali su sve naše akcije i igrali su kao momčad

Tijek utakmice Hrvatska - Češka 59:80

U ovom susretu je slovila kao favorit i samo je trebala pronaći rješenje za brzi češki napad i način kako zaustaviti Veselyja, Satoranskyja i Schilba, koji su slovili kao najveća opasnost, no naši košarkaši kao da se nisu niti pojavili na utakmici. Nije išlo ništa, susret smo završili s čak 24 izgubljenih lopti, a Perasović nije imao niti jednog raspoloženog igrača. Dario Šarić je prvi koš uspio zabiti tek u posljednjoj četvrtini, Ante Tomić je do tada bio na nuli, a Bojan Bogdanović je bio 'zamrznut' na deset poena. Do kraja je uspio zabiti još dva i s ukupnih 12 poena je bio prvi strijelac naše reprezentacije. Bilo je jasno da od četvrtfinala neće biti ništa.

Uvjerljivo najlošija dionica igre u kojoj smo ostali bez Krunoslava Simona kada je ostao ležati na parketu zbog ozljede načetog gležnja, bila je treća četvrtina u kojoj smo zabili najmanje koševa - 12, ali bilo bi to i daleko manje da u posljednje dvije minute nismo serijom 8:0 malo ublažili katastrofalni zaostatak, koji je u 29. minuti iznosio čak 30 razlike! Hezonja, Stipčević i Bilan su pokazali da ipak znamo igrati te smo u posljednjih deset minuta ušli sa 65:43.

U posljednjih deset minuta smo pokazali znakove života. Do tada 19 izgubljenih lopta za naše, ali malo smo popravili statistiku. Pet minuta prije kraja smo stigli na samo 13 koševa zaostatka. Precizni su bili Stipčević, Šarić i Bogdanović i činilo se da još nismo sve rekli, ali Češka se ponovno vraća i dvije serije od po četiri poena otklanja svaku sumnju u uvjerljivu pobjedu i zasluženi prolaz među osam najboljih momčadi na Starom kontinentu.

Loše je Hrvatska izgledala još u prvom poluvremenu, iako početak nikako nije sugerirao da ćemo do poluvremena primiti već nevjerojatnih 48 koševa. U posljednjem susretu s Češkom na Eurobasketu prije dvije godine pobijedili smo današnjeg protivnika sa plus 17 - 70:53. Česi su nam tada zabili 53 koša, a danas u Lilleu 48 u prvih 20 minuta igre! Jedna riječ - katastrofa! Ništa nije ulazilo, lopta je 'curila', puštali smo otvoreni šut protivniku, kojem je sve išlo, a mi smo mogli samo u čudu gledati kako nas Češka uništava.

Nakon dva propuštena napada na otvaranju susreta, malo smo se sabrali i poveli smo 7:4 nakon trice Hezonje. Česi su brzo izjednačili, a Bogdanović nam je vratio prednost u petoj minuti na 9:7 i to je za prvi dio utakmice bilo sve od nas. Češka je nanizala seriju od 11:0 i preokrenula rezultat u svoju korist. Vodila je u osmoj minuti 18:9. Bezidejnoj Hrvatskoj nije pomogao niti Perasovićev time-out jer smo u tim trenucima izgubili i petu loptu, a Česima je sve ulazilo. Prva četvrtina završena je sa 20:13 prednošću Češke.

Nadali smo se kako će se naši sabrati u drugoj četvrtini, ali dogodilo se ono što smo najmanje priželjkivali. Nastavila se naša loša igra u obrani i napadu. Tek povremeni bljesak Simona i Bogdanovića, lijepa 'banana' Šarića, ali junak Čeha postao je Jelinek, koji je pogađao gdje god je stigao. Išle su ga i trice, a prednost je narasla na do tada najvećih plus deset.

Ali ubrzo je i to naraslo. Iako smo i mi počeli zabijati, još smo brže primali koš, pa to doista nije izgledalo dobro. U 17. minuti smo već imali deset izgubljenih lopti i zaostatak od 15 koševa. Pogodili smo do tada tek četiri trice i do isteka 20. minute smo primili još jedan koš i na veliki odmor otišli sa minus 17 - 48:31!

Iako je naša loša igra nastavljena u trećoj četvrtini, počeli smo se nekako buditi u zadnjih deset minuta, ali prekasno. Spustili smo na 13 razlike, moglo je ići i ispod deset i onda se moglo dogoditi čudo, no danas njega nije bilo u Lilleu. 

Ogroman zaostatak, koji je sezao do čak 30 koševa je na kraju bio nenadoknadiv i sudeći prema prikazanom, nismo niti zaslužili mjesto u četvrtfinalu Eurobasketa. Česi su slavili s plus 21 i pošteno su nam se osvetili za poraz otprije dvije godine. 

Danas je najraspoloženiji u češkim redovima bio Vesely sa 20 poena, Jelinek je dodao 13, Schilb 12, Benda 11 i Satoransky 10. Kod nas su samo trojica igrača bila dvoznamenkasta. Bogdanović je ubacio 11 poeba, a po deset su dodali Ukić i Hezonja. 

Osmina finala Eurobasketa:

Hrvatska - Češka 59:80

(Foto: PIxsell)


Tagovi

Eurobasket 2015Eurobasketčeška košarkaška reprezentacijaHrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti