Kakav igrač! Hoćemo li jednog od najatraktivnijih mladih košarkaša gledati u Euroligi?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 15.07.14. | 10:40

Jedan od najvećih košarkaških talenata u SAD-u, Emmanuel Mudiay, odlučio je da će sljedeću sezonu igrati u Europi ili Kini. Još uvijek nema glasina koji je klub zainteresiran za usluge ovog fantastičnog 18-godišnjaka, ali europski ljubitelji košarke se mogu nadati da će Mudiay odabrati Europu prije Kine.

Nakon što su nove ugovore potpisali LeBron James, Carmela Anthonyja, Chrisa Bosha i drugi NBA igrači, pažnja je nakratko s najvećih košarkaških zvijezda skrenuta na onu koja bi to u budućnosti tek trebala postati. Naime, Mudiay je objavio kako sljedeće godine neće nastupati za NCAA momčad sveučilišta SMU kojeg vodi proslavljeni trener Larry Brown.

"Bio sam uzbuđen odlaskom na SMU i igranjem sveučilišne košarke pod vodstvom trenera Browna i njegovih pomoćnika koji bi me pripremili za NBA ligu, ali sam postao umoran od gledanja kako se moja majka muči. Nakon razgovora s trenerom Brownom i mojom obitelji odlučili smo da je najbolji način da pomognem svojoj majci da preskočim sveučilište i igram profesionalnu košarku", istaknuo je Mudiay u svojoj izjavi.

Ovakva odluka 18-godišnjeg playmakera rođenog u Kongu izazvala je veliki interes u američkim medijima. Ne događa se često da ponajbolji košarkaši koji dolaze iz SAD-a preskoče sveučilišnu košarku i odluče se da tu jednu sezonu, koliko ja potrebno da prođe nakon kraja srednje škole a prije nego im je omogućeno da budu izabrani u NBA ligu, provedu u Europi ili nekoj drugoj destinaciji. Vijest je tim veća jer je Mudiay trenutno programiran da na draftu 2015. godine bude izabran s jednim od prva tri picka. Internetska stranica DraftExpress trenutno ga ima na 3. mjestu, a slične pozicije Mudiay ima i na drugim stranicama koje se bave košarkom. Svi se slažu kako je riječ o najboljem playmakeru generacije, a zbog fantastičnih fizičkih mogućnosti Kongoanca uspoređuju s Russellom Westrbrookom i Derrickom Roseom.

Najpoznatiji košarkaš koji je preskočio sveučilište i igrao u Europi je Brandon Jennings koji je nakon srednje škole odigrao jednu sezonu u rimskoj Lottomatici gdje ga je vodio Jasmin Repeša. Jennings je u Italiju došao kao srednjoškolska zvijezda no nije se proslavio odigravši u Euroligi 16 utakmica s prosjekom od 7,6 koševa i 1,6 asistencija u 19,6 minuta. No, to nije spriječilo Milwaukee Buckse da Jenningsa 2009. izaberu 10. pickom na draftu.

Gdje će Mudiay nastaviti svoju karijeru još ostaje za vidjeti. Američki mediji ističu kako su u prednosti kineski klubovi, ali možda se i neki od europskih velikana odluči na takvo što. Atrakcije Mudiayju sigurno ne nedostaje, a bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se snašao u europskom načinu igranja košarke.


Tagovi

Emmanuel Mudiay

Ostale Vijesti