Juniori nisu uspjeli, Turska zaustavila Hrvatsku na putu u finale

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 03.08.14. | 11:15

Hrvatska U18 košarkaška reprezentacija nije uspjela okruniti niz od sedam pobjeda i plasirati se u finale EP-a. Bolja od Hrvatske bila je Turska koja je slavila rezultatom 74:67.

Hrvatska je utakmicu izgubila prvenstveno zbog loše obrane, pogotovo u branjenju vanjskog šuta. Naši su košarkaši cijelu utakmicu, baš kao i na kompletnom turniru, obranu igrali s preuzimanjem nakon postavljenih blokova, a Turska je to znala iskoristiti, pogotovo u drugom poluvremenu. Kasnili su naši igrači u preuzimanju, a pogotovo nisu dobro branili šut za tri poena kojim su nas Turci u drugom poluvremenu izbombardirali.

Bilo je grešaka i u napadu, prvenstveno u kontroli lopte. Utakmicu smo na kraju završili s čak 15 izgubljenih lopti, a mnoge od njih bile su uistinu početničke greške. Dojam je da je i ponajbolji naš igrač Dragan Bender morao preuzeti veću odgovornost jer bi, svaki put kada bi loptu uzeo u ruke, Turci nisu imali rješenja za njega.

No, pogrešno bi bilo reći da je Turska pobijedila isključivo zbog naših loših igara. Pametno su koristili sve naše pogreške, a u svojim redovima imaju nekoliko odličnih igrača. Posebno je to Ege Arar koji je utakmicu završio s 14 koševa i 10 skokova, a bio je prava enigma za našu obranu. Isto tako, u drugom poluvremenu Turci su namjestili nišanske sprave za dalekometnu paljbu pa su trice ukupno gađali 10/18, a odlično su branili i koš te zabilježili 8 blokada.

Kod naših je odličnu utakmicu opet odigrao Marko Arapović, no i njemu je pred kraj utakmice ponestalo snage. Božić je bio dobar, a Bender je na trenutke izgledao kao najbolji igrač na terenu da bi odmah poslije imao alibi igru bez preuzimanja odgovornosti. Ostaje nejasno i zašto ja trener Ante Nazor većim dijelom utakmice forsirao omalenog Filipovića, a nije na parketu koristio visoku postavu s Mazalinom na playu te zbog čega se nije odlučio na promjenu obrane jer je bilo vidljivo da Turci znaju kažnjavati naše preuzimanje.

Bilo kako bilo, Hrvatska se danas bori za brončanu medalju. U 17:30 igramo protiv Grčke, a u 19:45 za zlato će igrati Turska i Srbija.

Hrvatska protiv Turske: Kapusta, Filipović (6k, 3a), Majcunić, Badžim, Božić (15k, 6s), Vučić (3s), Slavica (6k), Bender (10k, 6s, 3a, 2uk, 2b), Žižić (4k, 8s), Jukić, Mazalin (8k), Arapović (18k, 9s, 5a, 3uk).

Foto: Pixsell


Tagovi

Hrvatska u18 košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti