Hrvatski kadeti u polufinalu Europskog prvenstva! Nadigrana favorizirana Litva

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 15.08.18. | 15:45

Blokada Buljevića za slavlje, Tišma 25 koševa

Hrvatska kadetska reprezentacija igrat će u polufinalu kadetskog Eurobasketa!

Preokretom u drugom poluvremenu nadigrana je favorizana Litva, što našim mladim košarkašima donosi polufinale protiv boljeg iz susreta domaćina Srbije i Francuske

U prvoj četvrtini gledali smo izjednačen dvoboj uz povremene dominantne periode svake od reprezentacija. Već nekoliko uvodnih minuta dalo naslutiti da ćemo pod košem imati dominaciju, ali i da će nam fantastična vanjska linija Litve zadavati probleme. Brzina, motorika i zonski presing momčad Litve dovela je do savršenstva i to je bio glavni razlog njihove dominacije u dosadašnjem dijelu turnira u kojem je najbolje prošla Nizozemska, poražena „samo“ s 31 poenom razlike.

Nakon četiri minute Hrvatska je vodila s visokih 15:8, no tada Litva podiže agresiju na našu vanjsku liniju i sve teže dolazimo do lakih koševa. Serijom 10-0 okreću prednost na svoju stranu i do kraja prve četvrtine konstantno je održavaju te se na prvi predah otišlo s 29:26 vodstvom našeg protivnika.

Drugu četvrtinu Litva otvara serijom 6:0 i odlazi na 35:26. Hrvatska je djelovala jako izgubljeno u tim trenucima, prvi centar Matej Bošnjak zaradio je treći prekršaj i kola su išla nizbrdo. U igru nas vraća odlični Boris Tišma iz Real Madrida, koji dvama sjajnim prodorima veže pet poena.

Nakon poluvremena iz svlačionice izlazi neka druga ekipa Hrvatske koja čvrstom obranom polagano smanjuje prednost Litve i okreće utakmicu u svoju korist. Polaganjem Borisa Tišme se početkom zadnje četvrtine Hrvatska se odvaja 70-61 i ima priliku prelomiti završnicu u svoju korist.

Litva pojačava obranu, a mladi Hrvati kao da više čekaju kraj, nego što rade na organizaciji napada u tom trenutku. Takvo stanje prije svega koristi Marciulionis te dvije minute do kraja smanjuje na samo dva razlike za Hrvatsku.

Igra se koš za koš u dramatičnoj zadnjoj minuti, a nakon minute odmora, Filip Paponja ima bacanja za pobjedu! Samo 19 sekundi do kraja pri vodstvu Hrvatske od 2 razlike, ali nažalost promašuje oba bacanja. Litva kreće po produžetke ili pobjedu! Lopta stiže na polaganje Tubelisu, ali se pojavljuje Lukša Buljević te blokadom donosi veliko slavlje mladim Hrvatima!

Najbolji strijelci za reprezetnaciju Hrvatske bili su Tišma s 25 te Perasović i Prkačin po 20 koševa, a u poraženoj momčadi Litve - Tubelis je zabio 22 koša.

Nadajmo se da će ova fantastična generacija neovisno o daljnjem raspletu na turniru se imati priliku razviti kroz domaće klubove, a već sad su postigli sjajan rezultat!

(Foto: FIBA official)

 


Tagovi

Hrvatska u16 košarkaška reprezentacije

Ostale Vijesti