Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL
Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatska u triler-završnici izborila finale u Pireju! Na putu do Pariza stoje 'samo' Grci...

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 06.07.24. | 19:28

Ovog puta smo bili mudriji u finišu i sada čekamo Grke, već sutra od 20 sati

Dramu niti ovog puta nismo uspjeli izbjeći. Samo, za razliku od ogleda protiv Novog Zelanda ovog smo puta bili mudriji u finišu, iako su Dominikanci imali šut za produžetak, ali trica Duartea je od table i obruča iscurila van... Hrvatska je pobjedom 80-77 izvadila vizu za finale protiv Grka, već sutra od 20 sati.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo poluvrijeme ponudilo je rezultatsku klackalicu. I jasna plan igre Josipa Sesara i Nestora Chea Garcije. Odmah u prvom hrvatskom napadu lopta je otišla pod koš, u mirne ruke Ivice Zupca koji je na svojim plećima nosio napadački teret. Centar LA Clippersa imao je očiglednu prednost u visini i snazi pa je Sesarov rezon bio da se preko njega završavaju napadi. I to je prilično dobro funkcioniralo, jedini punokrvni centar Dominikane – Vargas, nije znao kako bi odgovorio na izazov zvan Zubac pa je rano sakupio dva faula i ubrzo morao na klupu. Do poluvremena je skupio i treću osobnu pa je u prvom dijelu na parketu proveo manje od šest minuta.

Zubac je objeručke zgrabio tu priliku pa je do poluvremena ubacio 13 poena. Nije to, međutim, bilo dovoljno da naša košarkaška selekcija ode na komotni veliki odmor. Jer osim Zupca nedostajalo je opipljiviji učinak Marija Hezonje i Darija Šarića koji su za 20 minuta zabili tri, odnosno četiri poena. S klupe je dobro reagirao Branković (četiri poena i šest skokova), ali bilo je to pretanko od ovih 37-32.

Doduše, moglo je to biti i zeru bolje da nam Nunez nije stavio koš-faul u posljednjem napadu na poluvremenu...

Dominikana nas je mučila igrom dva na dva s kojom imamo poteškoća na ovom turniru, ni Zubac ni Branković nisu mogli braniti njihov pick and roll što su jako dobro koristila dvojica najboljih Duarte (deset poena) i Feliz (devet poena). Sesar se očito kockao s drop obranom naših centara i puštao Dominikance na mid-range šuteve. Polovično je to bila dobra taktika – dostatna za vodstvo, ali ne i za rješavanje pitanja pobjednika.

Sredinom treće dionice smo se na krilima Zupca i Hezonje odvojili na plus deset (50-40), no radost nije bila dugog vijeka. Dominikana se vratila serijom 7-0, u tim trenucima je briljirao Duarte koji se hrabro zaletavao na koš. Mučili smo se na oba kraja parketa, nedostajalo nam je napadačke ideje, dok u obrani nismo mogli braniti agresiju protivnika. Izgubili smo četvrtinu s pet poena minusa, nakon što smo stigli na dvoznamenkastu prednost Dojam je da smo propustili priliku u trećoj dionici koja je končana rezultatom 53-53.

Nazirala se nova drama u posljednjoj četvrtini...

Tricom Feliza otvorila je Dominikana i to nakon tri ofenzivna skoka. Nunez je vezao još jednu i Dominikana je serijom 20-5 stigla do vodstva 60-55. Ali onda su Šarić i Smith vezali trice, Monteru su suci tricu promijenili u 'dvojku' i Hrvatska se vratila u vodstvo, doduše, od samo pola poena 65-64.

Smith je u tim trenucima nosio Hrvatsku, nakon što ga je Sesar stavio na jedinicu i zabio je tricu s istekom vremena za 68-67. Zabio je Smith i važan koš na manje od dvije minute do kraja kada je probio obranu Dominikane i dignuo razliku na plus tri (74-71).

Nakon što smo Šarićevim bacanjima stigli na plus pet, a zakucavanjem Matea Drežnjaka i na plus sedam (78-71), zakomplicirali smo si život. Pena je pogodio tricu, Hrvatska izgubila loptu, a Smith napravio faul na trici. Felizovi pogoci s penala natjerali su Sesara na minutu odmora.

Nakon time-outa Hezonja je dobio loptu i odmah je faul napravio Duarte. Suci su pregledavali je li ovo bila nesportska, ali ostalo je samo na osobnoj. Hezonja je stavio oba bacanja, poveli smo 89-77, da bi zatim Duarte promašio tricu za produžetak.

Zubac je u pobjedi zabio 25 poena, uz devet skokova, Smith je zabio 14, kao i Šarić.

Kod Dominikane je Duarte stavio 17.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijaJosip SesarDario ŠarićMario HezonjaIvica Zubac

Ostale Vijesti