Hrvatska neshvatljivo prokockala 24 razlike protiv Grčke ali ipak izborila finale i šansu za Rio!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 08.07.16. | 18:29

Hrvatski košarkaši igrat će u finalu kvalifikacijskog turnira u Torinu za odlazak na Olimpijske igre nakon što su u polufinalu bili bolji od Grčke u velikoj drami, sa 66:61!

Hrvatski košarkaši ponovno su nam čupali živce. Zapravo, to je preskromno reći kada se pogleda početak i kraj utakmice. Odlično su u polufinalnu utakmicu kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre protiv Grčke krenuli izabranici Ace Petrovića. Sve je ulazilo, imali smo 5:0, pa 8:0, a na semaforu je nakon tri minute igre stajalo 14:3 za Hrvatsku. Ubrzo je bilo i 20:3, a u 12. minuti smo stigli na najveću prednost - 24 razlike - 37:13.

Gotovo nestvarno se činilo, a onda je uslijedio pad u drugoj četvrtini. Malo pomalo počela se topiti prednost Hrvatske, stigli su razbuđeni Grci na samo osam razlike, no uspjeli smo do poluvremena povisiti prednost na barem pristojnih, deset razlike - 44:34.

Očekivalo se da će loša druga dionica ostati zaboravljena, no ono što je uslijedilo je bilo pravi šok za naše košarkaše. Prednost se samo topila, a naši jedini koševi u dobrom dijelu treće četvrtine bili su dva slobodna bacanja Bogdanovića. Uz nevjerojatnu seriju od 11 uzastopnih promašenih trica koje su neprecizno u tim trenucima gađali Šarić, Ukić i dvaput Bogdanović, Grčku je šut puno bolje išao i stigla je na samo poen zaostatka 46:45, a u idućem napadu, u 27. minuti i do prvog vodstva na utakmici - 47:46. Srećom, Bogdanović je uspio doći do prvih koševa iz igre nakon druge četvrtine i izjednačio je na 48:48 i polako smo se počeli dizati.

U posljednjih deset minuta utakmice ušli smo s tri razlike, 52:49. Bogdanović nam je pomogao svojim 17. poenom za bijeg na pet poena razlike, a Grke smo ostavili na sedam minuta bez poena iz igre. Hezonja nas je potom oduševio zakucavanjem nakon kontranapada, a Šarić nas je vratio na plus osam. Tri minute do kraja imali smo 11 razlike i konačno se činilo da smo se vratili u 'dobivenu' utakmicu i srećom, prednost smo uspjeli zadržati do kraja. 50 sekundi prije kraja je bilo šest razlike za naše i zapravo smo jedva čekali zvuk sirene. Kada se ona oglasila, na semaforu je bilo 66:61 za Hrvatsku. Teško, ali uspješno.Crna rupa u drugoj i trećoj četvrtini, zamalo nas je skupo koštala.

Prvi strijelac Hrvatske bio je Bojan Bogdanović s 20 koševa, Dario Šarić je dodao 16, uz osam skokova, a Krunoslav Simon 11, uz osam skokova i tri asistencije. Kod Grka je Perperoglou zabio 13 poena, dok je mlada NBA zvijezda, Giannis Antetokounmpo ubacio devet poena i zabilježio devet skokova.

Finale se igra sutra s početkom u 21 sat, a drugog sudionika finala koje će dati ime putnika u Rio de Janeiro saznali smo nakon okršaja između domaćina Italije i Meksika i to je Italija, koja je slavila sa 79:54.

Podsjetimo, Hrvatska je na otvaranju turnira izgubila od Italije, pa pobijedila Tunis i danas Grčku.

Kvalifikacije za OI, polufinale:

Grčka - Hrvatska 61:66 (13:31, 21:13, 15:8, 12:14)

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Hrvatska košarkaška reprezentacijagrčka košarkaška reprezentacijaKvalifikacije za Olimpijske igre

Ostale Vijesti