REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Grci predvode euroligašku elitu, Real, Fener i Monaco se nadaju iznenađenju

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 03.10.24. | 08:00

Utakmicom Albe i Panathinaikosa (18.45) večeras počinje nova sezona Eurolige

Nova euroligaška kampanja starta večeras. Europska košarkaška elita u perspektivi misli na salary cap, a koji je najavljen za sezonu 2027./2028., a u realnosti se nada kako nitko neće uzurpirati ustaljeni odnos snaga.

Nakon što smo vidjeli što nam to domaći klubovi mogu ponuditi, u domaćem i abaligaškom natjecanju, sada ćemo vidjeti i kako to rade „veliki dečki“, oni čiji budžeti debelo prelaze granicu od 20 milijuna eura. Samo za primjer, najjači regionalni klubovi, Crvena zvezda i Partizan, imaju 22, odnosno 23 milijuna eura godišnjeg budžeta, što je nešto više u odnosu na lanjsku sezonu, a što i dalje na garantira, recimo, Final Four, već daje realne šanse za ulazak među najboljih osam euroligaških klubova ili tu negdje oko tog mjesta.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Gornje pozicije su ipak rezervirane za neke druge.

Aktualni prvak, Panathinaikos, dodatno se pojačao ovog ljeta i trenutno je grčki velikan taj kojeg treba srušiti. Ostali su svi koji su bili važni komadići sastava Ergina Atamana, a dovedeni su Cedi Osman, Omer Yurtseven i Lorenzo Brown.

Povrh toga, imaju iskustvo osvajanja Eurolige – u prošloj sezoni su skinuli favorizirani Real Madrid, a sada su još jači. No, i takav, ojačani PAO nije možda niti najjača grčka momčad. Naime, Olympiacos je ljetos odradio veliki posao u prijelaznom roku, pa su, između ostalih, u klub stigli Evan Fournier i Sasha Vezenkov. Radi se o dvojici elitnih igrača koji su se vratili iz NBA lige u Europu.

Iza grčkih frontrunnera nalaze se Real, Fenerbahçe i Monaco. Madriđani su ostali strašno razočarani nakon bolnog poraza u finalu i sada su u osvetničkoj misiji. Nakon briljantnog osnovnog dijela sezona, u kojemu je bila senzacija kada bi parket napustili kao poraženi, na koncu su morali pružiti ruku Panathinaikosu, iako su svi vjerovali da će Madriđani stići do novog naslova. Sada se momčad Chus Matea nada novom uspinjanju na tron, a glavni igrač ove momčadi je Mario Hezonja. Premda, Dubrovčanin ima problema s virozom i neće biti spreman za prvo kolo natjecanja, budući da nije trenirao neko vrijeme, a da je zbog bolesti izgubio sedam kilograma mišićne mase i trenutno je u procesu obnavljanja snage i fizičkih mogućnosti.

Najveći problem Reala je što im fali talenta u odnosu na prošlu kampanju, i Kraljevi su sigurno prvi pick za još jedno zvjezdano pojačanje u početnom dijelu sezone.

Nikako se ne smije zaobići niti Monaco koji posljednjih godina slovi za talentiranu momčad, ali u kojoj nikako da sve sjedne na svoje mjesto pa da u Europi pokaže sve što zna. A i svaka momčad koja u svojim redovima ima Mikea Jamesa mora biti među kandidatima za trofej.

Fener također izgleda solidno na papiru, kao i Barcelona, ali dvojac, barem naoko, ipak malo zaostaje za gore navedenim sastavima.

Pitanje je može li se netko od ostatka društva umiješati u borbu za vrh.

Partizan je razočarao prošle sezone, nakon što je sezonu ranije bio na jednu pobjedu udaljen od prolaska na Final Foru. Željko Obradović je ove sezone odradio potpuni remont momčadi i sigurno da će mu trebati neko vrijeme da to sve uigra. Ali Partizan je doveo neka ozbiljna košarkaška imena, a ista stvar vrijedi i za Crvenu zvezdu.

Kandidati za dno se više-manje znaju, Asvel, Alba i Paris imaju najskromnije rostere i to je trojac koji bi trebao tavoriti na dnu. Osim ako netko od društva iznad ne upadne u kakvu rupu pa im se pridruži na dnu tablice.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

EuroligaPanathinaikos košarkaOlympiacos košarkaReal Madrid košarkaKK PartizanKK Crvena zvezdaMario Hezonja

Ostale Vijesti