Drugi dan osmine finala – svi favoriti su jučer pobijedili, hoće li i danas?

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 13.09.15. | 08:22

Jučer su odigrane prve četiri utakmice osmine finala Eurobasketa, a danas ćemo kompletirati popis putnika za četvrtfinale. Nadamo se da će među njima biti i Hrvatska.

Francuska, Španjolska, Grčka i Latvija su izborili nastup među 8 i borbu za najmanje 7. mjesto koje donosi kvalifikacije za Olimpijske igre u Riu. Nije bilo nikakvih velikih iznenađenja u subotnjem programu jer su slavile momčadi koje su bile uspješnije u uvodnoj fazi, a jedino smo možda očekivali da bi Slovenija mogla pobijediti Latviju. No, to se nije dogodilo te su svi nominalni favoriti izborili prolazak dalje. Vidjet ćemo hoće li se to dogoditi i danas.

12:00 HRVATSKA – ČEŠKA

U prvom, prilično ranom terminu, na parket izlaze Hrvatska i Češka. Naša reprezentacija je došla do očekivanog drugog mjesta u skupini koja se igrala u Zagrebu, ali su nam košarkaši ostali dužni. Prilika za iskupljenje im se pruža već danas u utakmici protiv Češke.

Opširniju najavu ove utakmice pročitajte OVDJE, a spomenimo i kako je Velimir Perasović prilično ljuto komentirao činjenicu da se utakmica igra u tako ranom terminu te da je FIBA termin za treninge dala u 8:30 ujutro...

14:30 SRBIJA – FINSKA

Srbija je ostavila najbolji dojam u natjecanju po skupinama, ali sada počinje potpuno novi turnir u kojem nitko nema pravo na grešku. Naši istočni susjedi na grešku protiv Finske i ne pomišljaju, a s razlogom se nadaju da će ostvariti plasman među osam najboljih.

Tandem Teodosić – Bjelica je nosio igru Srbije u prvih pet utakmica, a njima se dobrim partijama priključio Raduljica. Nedović je isplivao kao odlično rješenje s klupe, a tu su uvijek vrijedni Kalinić i Bogdanović. Previše je tu dobrih napadačkih opcija, pogotovo na bekovskim pozicijama, da bi Finska mogla doći do pobjede.

Finska igra agresivno u obrani, stalno su na linijama dodavanja, ali nije to onaj čvrsti obrambeni ritam protiv kojeg Srbija zna imati problema. Možda će im problem predstavljati jedino činjenica da Finska igra netipičnu košarku u kojoj svi šutiraju tricu, pa i centri. Takvim stilom odigrali su nekoliko dobrih partija u posljednjih nekoliko godina, ali ova prepreka bi trebala biti previsoka za njih.

18:30 IZRAEL – ITALIJA

Prilično zanimljiva utakmica, možda nominalno i najzanimljivija. Izrael je pokazao dobru igru u skupini u Montpellieru i pomalo je iznenadio plasmanom na drugo mjesto. Omri Casspi se nametnuo kao vođa ove reprezentacije, a puno mu pomažu Mekel, Eliyahu i Rothbart, sve redom iskusni europski igrači. Imaju Izraelci još nekoliko kvalitetnih opcija u rotaciji (Timor, Limonad, Fischer...), a ako bi zaigrali solidno u obrani, onda bi mogli proći pored Italije.

Talijani su se u zadnjem kolu borili za prvo mjesto u skupini, a na kraju su završili treći. Na turniru su pokazali točno ono što smo od njih očekivali – puno šuteva za tricu, igranje na što više koševa, ali i jako slabu igru obrani. Neće Italija igrati na 60 koševa, to je sigurno, a ako ih krene šut mogu dobiti bilo koga, kamoli ne Izrael.

21:00 LITVA – GRUZIJA

Nominalno je ovo ogled s izrazitim favoritom, ali Gruzija bi mogla biti plutajuća mina za Litvu. Nije Litva baš oduševila nastupima u uvodnoj skupini, a protiv Gruzije bi mogli imati dosta problema. Naravno, ako Gruzija zaigra u skladu sa svojim mogućnostima.

U Zagrebu smo vidjeli dva lica Gruzije – u prve tri utakmice bili su jako loši, praktično neprepoznatljivi, a onda su pokazali zašto su ih se uoči Eurobasketa svi pribojavali. Odličan trener, ujednačene igre vanjske i unutarnje linije te iskustvo igrača, ono su čime Gruzija prijeti, a Litva će morati odgovoriti na to. Obje momčadi imaju nekoliko dobrih bekova, ali glavni dvoboj bi se mogao voditi pod košem. Ukoliko Pachulia iz rukava izvadi 'Zaza efekt' i zaustavi Valančiunasa, najboljeg igrača Litve u prvim utakmicama, onda bi stvarno moglo biti zanimljivo...

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

GruzijaLitvatalijanska košarkaška reprezentacijaizraelska košarkaška reprezentacijafinska košarkaška reprezentacijasrpska košarkaška reprezentacijačeška košarkaška reprezentacijaHrvatska košarkaška reprezentacijaEurobasket 2015Eurobasket

Ostale Vijesti