Draper, Spahić i Pongolle u središtu skandala

Vrijeme Čitanja: 1min | sri. 18.09.19. | 19:11

Tko zna kad bi sportaši povukli ovaj novac da se nije ovo dogodilo.

Cijeli niz sportaša našli su se u poziciji sredstva prevare u španjolskoj poreznoj upravi. Visoko pozicionirana zaposlenica tog tijela optuženo je od strane španjolskog državnog odvjetništva zbog izvlačenja 6.2 milijuna eura kroz lažiranje povrata poreza broju od čak 38 sportaša.

Među njima se našao i bivši razigravač hrvatske košarkaške reprezentacije i Reala iz Madrida Dontaye Draper, slovenski centar Mirza Begić, ali i bosanskohercegovački nogometaš Emir Spahić, kao i francuski Florent Sinama Pongolle. Njihovi podaci su iskorišteni i lažirani, odnosno krivotvoreni potopisi i dokumenti, kao i isplatne naloge u razdoblju od veljače 2015. do studenog 2016., što znači nešto manje od dvije godine.

Zaposlenica Leonor Sanchez-Caballero imala je pomoć trojice muškaraca, od kojih su dvojica odvjetnici te su joj osigurali pravni know-how potreban za jednu ovakvu prevaru. Tvrtke preko kojih je isplaćivan novac također se terete u optužnici.

Za zahtjeve za povratom poreza navedeni sportaši nisu uopće znali. U slučaju Spahića je u pitanju iznos od 214.505, a na ime Drapera 144.314 eura.

U optužnici također stoji da nitko od sportaša nije podnio zahtjev. Optužena je preko svog supruga poslala povjerljive podatke o igračima odvjetnicima Lapauisi Verdialu i Manuelu Val Jimenezu, te su na temelju tih podataka krivotvorili zahtjeve za porvatom poreza.

Državno je odvjetništvo za svakog od njih zatražilo zatvorske kazne od po sedam godina zajedno sa novčanim kaznama, te zabranu obnašanja javnih dužnosti, kao i primanja državnih pomoći i subvencija.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Najplaćeniji sportašiDontaye DraperFlorent Sinama PongolleMirza BegićEmir SpahićŠpanjolska

Ostale Vijesti