ANALIZA: Večeras se piše povijest - što očekivati od hrvatskih NBA igrača u ovoj sezoni?

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 26.10.16. | 15:39

Sinoć je počela nova NBA sezona, a večeras je posebna noć za sve hrvatske ljubitelje košarke.

Još nedavno, nakon što je Roko Leni Ukić shvatio da u NBA ligi za njega nema mjesta, u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu nismo imali niti jednog predstavnika. A onda se prije dvije godine sve počelo mijenjati. Došli su Bojan Bogdanović i Damjan Rudež, lani im se priključio Mario Hezonja, a prolazničku ulogu imao je Duje Dukan da bi ove godine sve kulminiralo dolascima Daria Šarića, Dragana Bendera i Ivica Zubca. Ako im pridodate Justina Hamiltona, Amerikanca s hrvatskom putovnicom koji je ovog ljeta bio pozvan u reprezentaciju, ispada kako u NBA ligi imamo sedam naših igrača. I svi oni su večeras u akciji.

> Najava NBA sezone po divizijama: Atlantic, Central, Southeast, Nortwest, Pacific, Southwest

Doduše, ne baš svi. Zubac je na listi neaktivnih igrača Los Angeles Lakersa pa će večerašnji ogled protiv Houston Rocketsa gledati s tribina, ali i on bi trebao dobiti svoju priliku tijekom sezone. Uostalom, na Ljetnoj ligi je oduševio navijače Lakersa, a tijekom pripremnih utakmica trener Luka Walton je isticao kako na njega ozbiljno računa. Doduše, ne baš odmah, već u budućnosti.

Večerašnje bi utakmice trebale odmah pokazati što naše igrače čeka u ovoj sezoni. Najveću će priliku svakako imati Bojan Bogdanović koji će ove sezone dobiti priliku kakva se rijetko pruža europskim igračima. Njegov Brooklyn je u potpunom rebuildingu, a kako su Netsi bez ozbiljnih resursa što se tiče draft pickova, ali i salary capa, onda su ove godine osuđeni na ono što imaju od ranije. A imaju dosta malo. Od velikih zvijezda u momčadi je ostao tek Brook Lopez, a najzvučnije ime koje je došlo u klub je ono Jeremy Lina. U takvom rasporedu snaga Bogdanović je njihovo najjače oružje na vanjskim pozicijama te će sigurno dobiti mnoštvo lopti. Ne bi nas čudilo da sezonu završi s prosjekom od 18-20 ispucanih lopti po utakmici, a na njemu je koliko će od tih lopti ući u koš. O tom učinku ovisi i novi ugovor za kojeg se Bogdanović bori. S obzirom na rast salary capa i njegovu potencijalno dobru sezonu, sasvim je moguće da 'Babo' sljedeće godine postane teži za novih 40-50 milijuna dolara. I da, samo da dodamo, ne treba vas brinuti ako Bogdanović večeras utakmicu protiv Boston Celticsa počne s klupe. 'Čuvali' su Netsi Bogdanovića zbog napornog reprezentativnog ljeta, a trener Kenny Atkinson ga u niti jednoj pripremnoj utakmici nije koristio kao startera. Bez obzira na to, Bojan će od početka sezone imati veliku minutažu, a vrlo brzo će i u startnu petorku.

U startnoj petorci sezonu počinje Dario Šarić. Iako je trener Brett Brown najavio da će Šarić startari zajedno s Benom Simmonsom, ozljeda prvog picka na ovogodišnjem draftu u potpunosti je otvorila prostor hrvatskom reprezentativcu u startnoj postavi Sixersa. Šarić će u sezonu krenuti na poziciji 'četiri', a pripremne utakmice su pokazale kako je Šarić brzo 'pokupio' navike NBA igrača. Doima se Šarić spreman za velike izazove, a Philadelphia sa svojom mladom jezgrom savršen poligon za njega.

Sa zanimanjem ćemo pratiti Orlando Magic kao momčad u kojoj imamo dva Hrvata. Damjan Rudež je početkom tjedna dobio potvrdu kako ostaje na završnom rosteru te tako ušao u svoju treću NBA sezonu. Jasno je Rudežu kako se od njega ne očekuje prevelika minutaža, ali je jasno i Franku Vogelu što može dobiti od našeg igrača – vanjski šut na poziciji visokog krila. Kako Orlando na svojem rosteru nema previše visokih igrača koji mogu pogoditi tricu, tako očekujemo da će Rudež biti na rosteru većim dijelom sezone. Sigurno će biti dosta upisanih DNP-CD (nije igrao odlukom trenera, op.a.), ali ako Rudež nastavi pogađati trice s ovakvim postotkom, tijekom pripremnih utakmica pogađao ih je s više od 50% uspješnosti, onda se ne treba brinuti za minute koje će mu Vogel dati.

U težoj situaciji je Mario Hezonja. Kako je Orlando odlučio promijeniti pristup slaganju momčadi te prebaciti orijentir s mladih igrača na veterane koje su doveli ovog ljeta, tako je i postalo jasnije da će Hezonja imati problema s dobivanjem minutaže. Doduše, hrvatski reprezentativac je praktično prva zamjena Evanu Fournieru na poziciji 'dvojke', ali dojam je kako je puno više prostora bilo prošle godine za Hezonju koji je tada ulazio i kao rezervni playmaker, ali i na poziciji niskog krila. No, ove godine nije tako, Orlando želi u doigravanje, a Hezonja se mora dokazati da je spreman ubaciti svoju kvotu koševa nakon ulaska s klupe. Ipak je on bio peti pick na draftu pa se od njega dosta očekuje, prije svega trice, i to po mogućnosti u serijama, ali i puno veća igra u obrani.

Što se tiče naša dva mladića koji su izabrani na ovogodišnjem draftu, Dragan Bender je u nešto boljoj poziciji od Ivice Zubca što je i logično s obzirom da je Bender bio 4., a Zubac 32. pick na draftu. No, niti jedan od njih ne bi trebao imati veliku ulogu u ovoj sezoni već se na njih ozbiljnije računa u sljedećim godinama.

Phoenix Suns na rosteru imaju dosta mladih igrača, a Bender se odlično uklapa u takvu momčad. No, kako su u klubu bili svjesni da je on još uvijek daleko od 'gotovog' igrača, na draftu su 'pokupili' i Marquesea Chrissa. Njih dvojica će s klupe ulaziti na poziciju krilnog centra, ali trener Earl Watson je našem igraču namijenio i poneku minutu za poziciji 'trojke' što je zanimljivo s obzirom da je Bender visok 216 centimetara. No, on je već odavno dokazao da ima odličan vanjski šut te još bolji pregled igre i kontrolu lopte pa usporedbe s Tonijem Kukočem nisu slučajne. No, puno će Bender morati napredovati kako bi se približio Kukoču, a dobra je stvar što Sunsi ne rade nikakav pritisak. Ovo je njegova razvojna sezona i najvažnije je da se tijekom nje navikne na NBA ritam kako bi u budućnosti postao jedan od važnijih igrača momčadi. Nije ni čudno da Bender ima takav status kada je trenutno najmlađi igrač lige i jedini koji još nije napunio 19 godina.

Među mlađima u ligi, onima koji su rođeni 1997. godine, nalazi se i Ivica Zubac. On nije skrivao oduševljenje što su ga izabrali baš Lakersi, klub za koji je, kako je rekao, oduvijek navijao. A u Lakersima oduševljeno pričaju o njegovom potencijalu. Iako je bio tek 32. pick, to ne sprječava navijače da ga uspoređuju s Marcom Gasolom, a od njega se traži da napreduje na obje strane parketa. Kareem-Abdul Jabaar je s njim radio na 'horoku', a Zubac je u onim prilikama koje je dobio u Ljetnoj ligi i tijekom predsezone pokazao da ima jako visok košarkaški IQ. Sigurno je da će dobiti priliku, ali možda ipak veću u D-Ligi jer trener Lakersa Luke Walton prednost u prvoj momčadi daje Timofeju Mozgovu i Taricku Blacku. Zbog toga neće biti čudno da Zubac na dosta utakmica bude u statusu neaktivnog igrača, izvan 13 igrača koji mogu u zapisnik, a tako će biti i večeras na otvaranju sezone.

Takvu situaciju će proživljavati i Justin Hamilton koji je odličnim igrama u Valenciji dobio novu priliku u NBA ligi. Brooklyn će od njega tražiti da raširi reket i pokuša tricama promijeniti ritam utakmice. U pripremnim utakmicama imao je Hamilton 20-ak minuta po utakmici u kojima je izgledao dosta solidno. No, kao što smo rekli, iako Netsi nemaju previše ozbiljnih igrača u momčadi, ne bi nas čudilo da Hamilton često ostane van zapisnika.

Bogdanović, Šarić, Hezonja, Rudež, Bender, Zubac, Hamilton. Sedam mušketira u najjačoj ligi na svijetu. Hrvatska košarka je napokon dobila priliku da pokaže da imamo potencijal, a svi hrvatski košarkaški fanatici će imati dosta razloga za podočnjake.

Raspored večerašnjih NBA utakmica hrvatskih igrača (počeci su po hrvatskom vremenu):

01:00 Orlando Magic - Miami Heat
01:30 Boston Celtics - Brooklyn Nets
02:00 Philadelphia 76ers - Oklahoma City Thunder
04:00 Phoenix Suns - Sacramento Kings
04:30 Los Angeles Lakers - Houston Rockets

(Foto: Action Images/Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Ivica ZubacDario ŠarićBojan BogdanovićMario HezonjaDamjan RudežDragan BenderJustin Hamilton

Ostale Vijesti