Pixsell
Pixsell

Aco: „Nema puno petorki na svijetu jačih od Hrvatske, a igrači su Ciboni dali još godinu dana života“

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 29.04.24. | 16:41

Nekadašnji hrvatski izbornik sada je opet na klupi reprezentacije, ali Brazila. Još jednom...

Gost u emisiji Hrvatskog radija "Sport i glazba" bio je Aleksandar Petrović koji je u razgovoru s Lovorkom Magdićem govorio o povratku na izborničku klupu Brazila, hrvatskoj košarci, reprezentaciji i njezinim šansama da izbori nastup na Olimpijskim igrama u Parizu...

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo se osvrnuo na povratak u reprezentaciju Brazila...

"Nisam očekivao poziv Brazila jer sam smatrao kako je moj trenerski opus završen. Unazad nekoliko mjeseci imao sam četiri ponude među kojima su dvije bile ekstremno primamljive, ali sve sam ih odbio. Međutim, nisam mogao odbiti poziv prijatelja iz brazilske reprezentacije u kojoj sam proveo četiri i pol godine i napravio smjenu generacija pronašavši desetak mladih igrača koji danas čine okosnicu reprezentacije. Zbog nenadanih problema s izbornikom koji je paradoksalno naslijedio mene, procijenili su da im treba promjena za predolimpijski turnir u Latviji, te su me zvali i tražili da im pomognem jer najbolje poznajem te momke koji su jednoglasno se složili oko mog dovođenja, tako da sam unutar 24 sata prelomio da se, barem na kratko, vratim na izborničku klupu za ljetni turnir i eventualno OI, a za nastavak suradnje nismo pričali", rekao je Aleksandar Petrović.

Posljednji put kada je Hrvatska bila na OI bilo je 2016. u Riju. Tada je Aco Petrović sjedio na klupi reprezentacije s kojom je polučio dobar rezultat odvevši ju do četvrtfinala gdje je ispala od kasnijeg finalista Srbije. Što misli može li hrvatska reprezentacija izboriti mjesto u Parizu…

"Smatram da je prošlogodišnji ljetni turnir Hrvatska odradila dosta kvalitetno. Gledajući samo na papiru našu petorku sa Šarićem, Smithom, Hezonjom i Zupcem, uz razigravače Filipovića ili Kapustu, ona zvuči jako moćno. Smatram kako nema previše petorki na svjetskoj razini koja su bitno jača od hrvatske petorke. Međutim, znamo da u današnjoj košarci treba imati dobre igrače na klupi jer često rezervne linije donose pobjedu. Hrvatska će biti jaka i kompetitivna ako uspije proširiti roster. Žao mi je da se Roko Badžim ozlijedio jer se iskristalizirao kao netko tko dobro djeluje s klupe. Hrvatska ima svoje šanse za plasman u Pariz, one nisu velike, ali ako postoji jedan posto šanse i to je prilika. Prije kvalifikacijskog turnira u Torinu za OI u Riju nismo imali ni tih jedan posto, pa smo se kvalificirali. Sada je taj postotak veći, ali treba respektirati Grčku koja će sa Spanoulisom kao trenerom biti još više spremna nego inače. Tu je još i moćna Slovenija s Dončićem, ali i s druge strane ždrijeba Dominikanska republika koja je imala sjajan nastup na SP-u. Mislim da je ovaj turnir u Ateni najjači od četiri predolimpijska turnira."

O tome jesu li hrvatski klubovi, s obzirom na ulaganja, siromašniji ili ne mogu pratiti ove druge klubove u ABA ligi…

"Čitava tekuća sezona mora imati širu sliku. Posljednja dva kiksa Zadra na samom završetku ligaškog dijela prije doigravanja bila proizvod iznimno teškog rasporeda. Na utakmici u Sinju ozlijedila su im se dvojica ključnih igrača (Mazalin i Ramljak), nakon čega su usljedila dva poraza od Borca i FMP-a, koja su udaljila Zadar od, rekao bih čak glatkog prolaska u polufinale ABA lige. Isto vrijedi i za Split. Da nije bilo zgusnutog rasporeda, sigurno bi upisali dvije-tri pobjede više i moguće da bi onda osigurali doigravanje, a onda bismo govorili o iznimno uspješnoj sezoni hrvatskih klubova. S druge strane, Cibonu ne treba stavljati u taj rang, ona svoje bitke vodi izvan terena. Ono što su igrači napravili je fantastično jer su klubu dali još godinu dana vremena da ipak ne nestane s košarkaške mape. Sad ostaje vidjeti koliko će gospodin Šerić i njegovi ljudi uspjeti tu priču zaokružiti. Nedavno smo se Šerić i ja čuli, bio je u Dubaiju, nadam se da tamo sređuje posao jer znamo da je Ciboni potreban novac kako bi se pokrili gubici i dugovanja.


Cijeli razgovor, u kojem govori i o memorijalnoj utakmici Dražena Petrovića koja se održava u rujnu, poslušajte OVDJE


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(eg)


Tagovi

Aco PetrovićCibonahrvatska košarkaHrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti