REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Šuterska klinika 'Bo Cruza': Španjolska je europski prvak!

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 18.09.22. | 22:01

Titulu MVP-a turnira zaradio je Willy Hernangomez koji je imao prosjek od 18 poena i sedam skokova na turniru.

Ovog ljeta je izašao simpatični film čiju produkciju potpisuju LeBron James, njegov partner Maverick Carter i popularni glumac Adam Sandler. Potonji inače tumači i glavnu rolu – košarkaškog skauta koji u Španjolskoj otkriva talentiranog mladića po imenu Bo Cruz.

Ulogu Bo Cruza utjelovio je Juancho Hernangomez koji nakon mukotrpnog treninga konačno osvaja NBA skaute i dobiva ugovor u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

U stvarnosti, Juancho Hernangomez je tek role-player u NBA-u, ali je s obzirom na svoju večerašnju izvedbu u berlinskoj Mercedes-Ben Areni u finalu Eurobasketa i stanoviti Bo Cruz bio zavidan na njegovu partiju.

Mlađi od braće Hernangomez je odradio šutersku kliniku protiv Francuske zbog koje su Španjolci stigli do pobjede 88:76 i novog europskog zlata.

Juancho je od početka zauzeo centralno mjesto pozornice i nisu ga obeshrabrila žarka svjetla. Od starta je krenuo rešetati francuski koš, nisu ga mogli zaustaviti Francuzi i samo su mogli promatrati kako Juancho odvodi svoju momčad na 21 poena plusa na dvije i pol minute prije kraja poluvremena.

Nije, jasno, Juancho bio sam u tom podvigu, pa zar ste doista mislili da će Sergio Scariolo ispustiti zlatnu medalju iz svojih ruku. Iskusni izbornik Španjolske je od starta naredio izuzetno agresivnu obranu na francuskim bekovima, osobito na Heuertelu što je poprilično zakočilo igru Francuza.

No nakon što su nakupili veliku prednost, Španjolcima je stao šut, a Francuzi su krenuli igrati bolje.

Uslijedila je 19:2 serija Francuza do polovice treće četvrtine, no Scariolo minutom odmora razdrmava svoje igrače za novu seriju.

Imali su Francuzi još neke prilike u zadnjoj, ali na kraju su Španjolci zaustavili njihove ambicije o zlatu.

Juancho je na koncu stavio 27 poena (šut 9/11, trica 7/9), njegov stariji brat Willy je zabio 14, kao i Lorenzo Brown.

Kod Francuza je Evan Fournier zabio 23.

Nakon 2009., 2011. i 2015., Španjolci su opet zlatni. No ovo zlato je ipak drugačije od drugih, jer u svojim redovima nisu imali superstarove kao proteklih godina. Ali su imali Scariola. I momčad. Taj 61-godišnji Talijan rođen u Bresciji upravo je potpisao svoj masterpiece.

Dodajmo i kako je titulu MVP turnira zaradio Willy Hernangomez koji je imao prosjek od 18 poena i sedam skokova na turniru.



Tagovi

EurobasketEuroBasket 2022Europsko prvenstvo u košarci

Ostale Vijesti