U Riju svečano otvorene 15. Paraolimpijske igre!

Vrijeme Čitanja: 1min | čet. 08.09.16. | 10:04

Hrvatsku će na ovogodišnjim POI predstavljati 19 sportaša, a zastavu je nosio naš atletičar Branimir Budetić.

Dva tjedna nakon što su završile Olimpijske igre, u Rio de Janeiru su sinoć na stadionu Maracana otvorene i 15. Paraolimpijske igre.

Između 4000 sportaša iz 159 zemalja svijeta koji sudjeluju na ovogodišnjim POI je i 19 hrvatskih predstavnika.

Financijska kriza i manjak sredstava uvelike su utjecali na organizaciju, ali su se istovremeno organizatori jako dobro snašli, dajući prigodu predstavnicima raznih volonterskih udruga da preuzmu glavnu ulogu na otvaranju.

Tako su primjerice paraolimpijsku zastavu na stadion unijeli djeca i roditelji iz projekta „Bota no Mundo“, koja okuplja male nogometaše s invaliditetom, dok je olimpijski plamen zapalio brazilski paraolimpijac Clodoaldo Silva, nositelj 13 plivačkih medalja od čega šest zlatnih.

„Željeli smo pokazati beskrajnu energiju koju imaju sportaši, ali i da svako tijelo ima srce, a srce nema granice i limite kada su u pitanju osjećaji, solidarnost i ljubav“, izjava je umjetničkog direktora Igara Vika Muniza.

Hrvatsku zastavu je na otvaranju nosio atletičar Branimir Budetić, dvostruki osvajač paraolimpijske medalje i aktualni svjetski rekorder u bacanju koplja.

Hrvatska je svoj prvi nastup na POI imala u Barceloni 1992. godine, a ukupno smo na paraolimpijskim igrama osvojili 14 medalja – tri zlatne, tri srebrne i osam bronci.

Paraolimpijske igre traju do 18. rujna.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Branimir BudetićParaolimpijske igre

Ostale Vijesti