Tko može napasti Nadalov zemljani tron? Čilić je definitivno u top favoritima

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 12.04.18. | 14:52

Zemljani dio sezone je pred vratima.

Hoće li ove sezone imati bolju? Izvukli smo za vas petoricu igrača koji bi mogli biti prijetnja Nadalu i možda mu otkinuti koji naslov kao što je učinio mladi Alexander Zverev prošle godine u Rimu. Ipak, broj igrača koji to mogu ponoviti se suzio. Rogera Federera ovdje ne brojimo i ne računamo jer će opet preskočiti zemljani dio sezone zbog zdravlja i vratiti se na travu. Novak Đoković će biti tu, ali to je samo izgledom Novak Đoković. Za osobnost ne znam i nisam siguran, ali u igračkom smislu to sigurno nije Novak Đoković, jako, jako je daleko od toga.

Nakon neugodne ozljede lakta Nole tek mora ući u svoju staru formu, ući u staru rutinu, ali nitko ne može garantirati da će u tome uspjeti. Pobjeđivali su ga ove sezone prosječni igrači, protiv Pairea nije mogao ništa i realno izgledao je loše. Nema onu staru snagu, fizički nije sigurno na pravoj razini tako da od Novaka na zemlji ne očekujemo previše i ne smatramo ga konkurencijom. Ponavljamo, to je samo na papiru Novak Đoković.

Ne računamo ni na Del Potra koji je odradio fantastičan prvi dio sezone i pokazao kako je trenutno uz Federera na tvrdoj podlozi najbolji igrač svijeta. Ipak, baš kao i Federer Del Potro se nećka oko zemljane sezone, sigurno će igrati Roland Garros, Monte Carlo će sigurno propustiti, a nije zvučao uvjerljivo ni za ostale zemljane turnire koji su pred nama u sljedeća dva mjeseca. Wawrinka i Murray nisu imali sreće s ozljedama i pred njima je tek da se vrate u svoju pravu formu, a to neće biti uskoro tako da ni oni ovdje nisu u igri. Tko onda jest? Dominic Thiem, Alex Zverev, Marin Čilić u prvom redu, a tu su i Fabio Fognini te John Isner kao igrači koji bi mogli napraviti iskorak.

Dominic Thiem

Realno, on je najveća opasnost za Nadala jer ima čudesnu igru za svoju omiljenu podlogu, a u nadolazećem periodu brani ogroman broj bodova i jednostavno mora biti silno motiviran. Austrijanac je igrao prošle godine finala Barcelone i Madrida te polufinala Rima i Roland Garrosa. To je vrhunski uspjeh i iako je u posljednje vrijeme imao problem s ozljedom očekujemo ga na velikoj razini. Dobio je Nadala prošle sezone na zemlji baš u Rimu s time da je Španjolac tu već bio pomalo umoran, ali to nikako ne umanjuje pobjedu. Thiem je izuzetno dobar na zemlji i realno je reći kako bi mogao barem do jedne titule ove sezone.

Alexander Zverev

Jedini koji je uzeo neku veliku titulu na zemlji prošle sezone, a bilo je to u Rimu kada je svladao još koliko-toliko pravog Novaka Đokovića. Nakon toga je ispao u prvom kolu Roland Garrosa i njegovoj mladosti mogu se pripisati oscilacije. Ipak, Zverev je prava stvar i definitivno ima igru za zemljanu podlogu, strašno je talentiran i na njega se mora računati. Pobijedio je na zemlji prošlog tjedna u Davis Cupu Davida Ferrera što nije mala stvar, ali ga je u nedjelju Rafa pomeo u tri seta gdje je ostao bez šanse. Ne znači to puno, Zvereva očekujemo jako daleko na svakom od nadolazećih turnira.

Marin Čilić

Čilić je realno odigrao možda i dva svoja najbolja meča na zemlji prošlog vikenda u Varaždinu. Ok, Popko možda nije mjerilo, ali dati samo tri gema Mikhailu Kukushkinu i nije baš lako. Kazahstanac je lako dobio next gen Ćorića koji nije imao nikakvo rješenje za njega, ali nakon toga on nije imao nikakva rješenja za Čilića. Sjajna je to bila priprema za Marina za zemljanu sezonu. Proveo je dodatni tjedan na zemlji koja mu je kako sam priznaje najslabija podloga, ali ove godine od njega očekujmo zemljanu sezonu karijere. Kada ako ne sada? Šansa je sjajna, konkurencija je prorijeđena, Marin drži renking karijere i ako bude igrao kao u Varaždinu apsolutno je moguća i titula na nekom od turnira. Prošle godine je na Roland Garrosu stigao do četvrtfinala, ove bi bili zadovoljni vidjeti ga stepenicu više. Definitivno treba računati na našeg Mrnju koji puca od samopouzdanja i vidimo ga kao jednog od 'pucača' na Rafaela Nadala.

Fognini i Isner

Fognini je toliko puta ispričana priča o nestabilnosti i čvrstini, ali ako uz Nadala tražimo najveći talent za zemljane podloge s Fogninijem ne možete promašiti. Prošle sezone nije se proslavio, ali gubio je od Nadala, Zvereva, Wawrinke što mu se i ne može zamjeriti, a ako mu se ove sezone bolje poslažu ždrijebovi mogli bi ga često gledati u samim završnicama turnira. Forma mu je dobra, zagrijao se za zemlju u Davis Cupu i vjerujemo kako napokon ima zrelost za korak više, iako je u Fogninija teško vjerovati.

Isner je osvojio Miami i vratio se na kartu najboljih. To mu je sigurno diglo samopouzdanje, prošli su i u Davis Cupu i također kao i Čilić, Isner bi mogao imati zemljanu sezonu karijere. Zašto? Podigao je formu u pravom trenutku i takva titula kao Miami vrati vam samopouzdanje. Možda će mnogi reći da sam lud jer Isner i zemlja nisu išli u istu rečenicu, ali nije Isner baš takvo drvo. Prošle godine bio je u polufinalu Rima gdje je namučio Zvereva, a prije toga je dobio Čilića i Wawrinku što nisu mali skalpovi. Ukoliko može do takve zemljane forme, uz ovo samopouzdanje Isner bi opet mogao biti jako opasan iako je on na ovoj listi posljednje ime.

Prvo nam sljedećeg tjedna dolazi Monte Carlo, tjedan dana nakon njega Barcelona, a 7. svibnja počinje Madrid. Tjedan kasnije cirkus seli u Italiju gdje će biti igran prestižni ATP Rim, dok će tjedan prije Roland Garrosa forma biti brušena na slabijim turnirima u Ženevi i Lyonu gdje većina najboljih vjerojatno ni neće doći. Roland Garros počinje 28. svibnja i to je svima glavna meta, ali nju u rukama drži Rafael Nadal i daleko je ispred svih, no Čilić, Zverev i Thiem bit će prvi 'pucači' u redu onih koji će ga pokušati skinuti.

(Foto: Action Images)

 


Tagovi

Marin ČilićAlexander ZverevRafael NadalJohn IsnerNovak ĐokovićFabio FogniniDominic Thiemizdvajamo

Ostale Vijesti