Tenisači oduševili podvigom: Spremni smo ići do kraja!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 18.07.16. | 10:13

Hrvatska Davis Cup reprezentacija napravila je pravi podvig u Portlandu u kojem je nakon što je gubila 2:0 od domaćina SAD-a, nadoknadila zaostatak i senzacionalno izborila polufinale Svjetske skupine.

Prvi put otkako se natječe u Davis Cupu, hrvatska reprezentacija uspjela je preokrenuti zaostatak od 0:2 nakon prvih mečeva pojedinačne konkurencije, u pobjedu.

Kakav preokret! Hrvatska pobijedila SAD za polufinale Davis Cupa

Izabranici Željka Krajana su podsjetimo, u petak izgubili oba pojedinačna meča, potom su u subotu smanjili na 2:1 u igri parova, a jučer, posljednjeg dana natjecanja i u posljednja dva susreta pojedinačne konkurencije, potpuni preokret u Portlandu osigurali su nam Marin Čilić i Borna Ćorić.

Reprezentacija SAD-a je posljednji put ovako izgubila susret 1994. godine, kad je Švedska nadoknadila zaostatak 0:2. Protiv Hrvatske i dalje ne zna za pobjedu jer je ukupan omjer za hrvatske tenisače sada 4:0.

U neku ruku svjesni smo da smo napravili preokret, a u neku ruku to ćemo shvatiti kad u polufinalu budemo u prilici igrati pred našom publikom. Tek tad ćemo postati svjesni što smo napravili. Igrati polufinale Davis Cupa kroz ovakav ždrijeb i uvjete u kojima smo bili daje nam podstrek za ovu godinu. Najavljivali smo da bi ova sezona mogla biti velika i to se pokazalo. Idemo dalje i spremni smo ići do kraja“, rekao je nakon velike pobjede izbornik Krajan, objavio je Hrvatski teniski savez.

Našim tenisačima nije bilo lako u petak navečer kada je postalo jasno da gubimo 2:0 i da uoči igre parova u kojoj su domaćini imali najbolji par na svijetu braću Bryan, Amerikance samo jedna pobjeda dijeli od polufinala.

 „Sigurno da nije izgledalo bajno. Izgubili smo Marinov meč, a na taj smo bod računali u kalkulaciji kako možemo pobijediti Amerikance. Šanse nam nisu bile velike i nevjerojatno da smo uspjeli preokrenuti. Nema puno težih situacija od ove. Ovo je nevjerojatan rezultat, a presudili su kvaliteta i 'širina'“, pojasnio je Krajan.

Čilić je jučer sa 7:6(9), 6:3, 6:4 pobijedio Johna Isnera, čime je omjer u međusobnim susretima popravio na 6:0. No, nije mu bilo lako, pogotovo u prvom setu. Amerikanac je u do tie-breaka na svom početnom udarcu izgubio samo jedan poen, a kod 5:4 i 6:5 imao je 0-30. U tie-breaku je imao set loptu kod 7:6, a kad se Čilić izvukao i osvojio prvi set, bilo je bitno drugačije.

Nisam nikada vidio Isnera u tako dobrom izdanju kao u prvom setu. Bio sam stvarno u velikim problemima na servisu, ali sam se uspio dovući do tie-breaka i odigrati ga dobro. Znao sam koliko je bitan taj set i od tog trenutka stvari su krenule meni u korist. Zadnja dva seta sam odigrao fenomenalno“.

Ćorić je odlično krenuo protiv Socka. Već na startu je napravio break, a prednost je zadržao do kraja seta. U drugoj dionici je, međutim, popustio čak jedanaest break lopti, ali se uspio vratiti. Osvojio je treći set te potom osigurao ključan bod za veliku pobjedu.

Nije bilo lagano, nakon što u petak nisam igrao dobro i nisam se imao čemu veseliti nakon tog meča. Marin i Ivan su odigrali meč koji je bio divota za gledanje. Marin je danas odigrao nevjerojatan meč, iako je u dva dana prije odigrao devet gemova. Kad su se oni već tako potrudili ja sam morao dati sve od sebe“, rekao je Ćorić.

Imao sam sjajnu podršku s klupe i vjerovao sam u sebe. Ako imam toliko break lopti, znači da igram dobro i da stvaram prilike. Znao sam da se kad-tad mora dogoditi da ću pogoditi stranu u koju će odigrati, da ću odigrati dobar poen.“

U Portlandu je naše bodrilo i 40-ak hrvatskih navijača, koji su zdušno navijali svo vrijeme.

Navijači su bili fenomenalna podrška. Osjetili smo u subotu koliko su nam dali vjetar u leđa. Ja sam igrač koji uživa u takvoj atmosferi, iako možda na meču ne pokazujem toliko emocija. Uz takvo navijanje bila je to pomoć i na igralištu“, rekao je Čilić.

Našim tenisačima trebat će podrška i u polufinalu. Tamo ih čeka jaka reprezentacija Francuske.

Nadam se da će publika i svi pratitelji tenisa prepoznati ovaj rezultat i da će htjeti vidjeti naše igrače na djelu. Nadam se da ne bi trebalo biti problema s ispunjavanjem tribinama, gdje god igrali i da ćemo imati veliku podršku, jer će nam trebati. Za podlogu je još prerano, igrači moraju reći svoje mišljenje“, rekao je izbornik Krajan.

Mjesto odigravanja susreta i podloga trebali bi biti određeni do 5. kolovoza, ali već sada je izbor sužen na samo tri grada, zbog veličine dvorana, budući da je za polufinale, osim ako Međunarodni teniski savez ne da posebnu dozvolu, minimum 7000 mjesta.

Stoga su, kako su objavili iz Hrvatskog teniskog saveza, u ovom trenutku kandidati Zagreb, Split i Zadar.

Polufinale Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Francuske na rasporedu je od 16. do 18. rujna.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Davis Cuphrvatska davis cup reprezentacijaamerička davis cup reprezentacijaMarin ČilićBorna ĆorićŽeljko Krajan

Ostale Vijesti