Ranjivi Đoković ide po Federerov rekord, Marin se nada lanjskom “Dimitrov” scenariju

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 07.11.18. | 15:39

U ponedjeljak počinje završni ATP Masters sezone.

Uoči finala Davis Cupa, u kojem će hrvatska teniska reprezentacija igrati protiv domaćina Francuske (23.-25. studenog), sljedećeg tjedna gledat ćemo posljednji Masters turnir sezone, poznatiji kao ATP Finals, koji se od 11. do 18. studenog održava u Londonu.

Osam tenisača smješteno je u dvije skupine koje su nazvane prema posljednja dva osvajača prije nego je zaključnim Mastersima u sezoni harati počeo Roger Federer. Pobjednik iz 2000. godine, Gustavo Kuerten, dijeli ime s grupom u kojoj će zaigrati od ovog tjedna ponovno prvi tenisač svijeta, Novak Đoković, uz Alexa Zvereva, Marina Čilića i Johna Isnera. Dvostruki osvajač završnog Mastersa, nakon brazilskog tenisača, Lleyton Hewitt, 'posudio' je ime drugoj grupi u kojoj će se sučeliti rekorder ovog turnira - šesterostruki osvajač - Roger Federer, Kevin Anderson, Dominic Thiem i Kei Nishikori.

Tunir neće ugostiti apsolutno najbolja imena iz svjetskog tenisa ove sezone jer su zbog ozljeda morali otkazati Rafael Nadal, koji je u ponedjeljak podvrgnut operaciji gležnja, te Juan Martin Del Potro. Umjesto njih, svoje mjesto su dobili Nishikori i Isner.

Prvi favorit je Novak Đoković. Čovjek koji je još u lipnju bio tek 22. tenisač svijeta, trenutno je svjetski ‘broj 1’. Toliki pomak u samo jednoj godini ne pamti se 18 godina, kada je ‘luda ruska glava’, Marat Safin, sa 38. mjesta (28. veljače) do kraja sezone došao do čelne pozicije na ATP ljestvici. Novak je do kraja godine uhvatio preostala dva Grand Slama sezone – Wimbledon i US Open – a vrlo dobar niz na posljednja tri turnira  na koja je nastupio (titula u US Openu i Šangaju), malo je ‘pokvario’ porazom u finalu Pariza minulog vikenda od Karena Khachanova.

> Đoković osvaja ATP Finals London (tečaj 1,65)

‘Nole’, ipak, igrom ne briljira kao nekada. ‘Mučenja’ u Parizu sa Marinom Čilićem i Rogerom Federerom (dvoboji u tri seta), od kojih je sa potonjim trajao preko tri sata, koštali su ga titule u konačnici. Njegov govor tijela u mnogim dijelovima tih mečeva bio je izrazito nervozan, na trenutke je izgledalo da se ‘jedva vuče’ po terenu – ali, samo izgledalo. Srpski tenisač je defanzivno na fantastičnoj razini, njegova anticipacija i brzina u stizanju suparničkih udaraca je ponovno na staroj razini, ali poraz od mladog Rusa – koji je prva zamjena na turniru – pokazao je da Đoković nije nepobjediv.

Sljedeća dva favorita, barem na papiru gledano, trebali bi biti Alex Roger Federer i Alex Zverev. Kod prvoga je ovaj status opravdan, dok mladi Nijemac prolazi kroz svojevrsnu rezultatsku krizu. ‘Fedex’ je nakon iznenađujućeg poraza od Johna Millmana u osmini finala US Opena zaredao poraze od dvojice tenisača protiv kojih je imao status favorita – Borna Ćorić ga je svladao u polufinalu Šangaja, dok je turnir u Baselu osvojio u nešto lakšoj konkurenciji. U Parizu je pružio sve što je mogao, ali nakon 3 sata i 5 minuta igre to nije bilo dovoljno za svladati Novaka Đokovića.

Od poraza od Kolschreibera u ranoj fazi US Opena, 21-godišnjak je izgubio u osmini finala Pekinga od Maleka Jazirija, da bi potom gubio polufinala Šangaja i Basela od Đokovića i Copila.  Od svega, ponajviše zabrinjava uvjerljivi poraz od Khachanova u četvrtfinalu Pariza gdje je osvojio samo 3 gema.

> Federer osvaja ATP Finals London (tečaj 3,50)

U sljedeću ‘grupu’ favorita spadaju Marin Čilić i Dominic Thiem. Iako je Kevin Anderson bolje plasiran na ATP-ovoj rang listi, ova dvojica tenisača kvalitetniji su tenisači s većim arsenalom oružja. Marin se nada da treću sezonu zaredom do trofeja neće doći netko od dvojca Federer-Đoković. Svojevrsni ‘uzor’ mu je Grigor Dimitrov koji je prošle sezone kao 6. tenisač svijeta došao u London, a potom osvojio naslov pobijedivši Davida Goffina. ‘Mrnja’ je trenutno sedmi igrač svijeta.

Osim trenutne Čilićeve forme, zabrinjava međusobni omjer protiv preostalih 7 tenisača na turniru. Međugorac, koji je u rujnu zagazio u četvrto desetljeće života, ima pozitivan omjer protiv samo dvojice tenisača - Johna Isnera (7-3) i Kevina Andersona (6-1), dok je od ostalih većinom gubio, a od Noleta, Fedexa, pa čak i Zvereva, stvorio je određeni kompleks i preveliko strahopoštovanje.

> Čilić osvaja ATP Finals London (tečaj 15,00)

Kao i Čilić, ni Dominic Thiem nije u zavidnoj formi, ali je definitivno kvalitetniji tenisač od preostalih suparnika. Potencijalni naslovi Nishikorija i Isnera koji su naknadno upali na turnir bio bi veliko iznenađenje.

Dodajmo da je drugi hrvatski tenisač, Borna Ćorić druga zamjena, i zaigrat će samo ukoliko se povuku dvojica tenisača - ili ako prva zamjena Karen Khachanov također odustane, nakon potencijalnog odustajanja jednog igrača.

Piše: Ivan Grubišić

(Foto: Reuters)


Tagovi

Novak ĐokovićRoger FedererMarin ČilićDominic ThiemKevin AndersonKei NishikoriJohn IsnerAlexander ZverevATP Finals

Ostale Vijesti