Boris Ščitar/PIXSELL
Boris Ščitar/PIXSELL

Preminula Milka Babović

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 26.12.20. | 12:35

Otišla je ikona hrvatskog i jugoslavenskog sporta i sportskog novinarstva.

Nekadašnja atletičara i ikona hrvatskog sportskog novinarstva, Milka Babović, preminula je u zagrebu u 93. godini. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri bila je atletska reprezentativka bivše države, dvaput svjetska studentska prvakinja i čak 17. puta prvakinja Jugoslavije, dok je kao novinarka dugo bila predsjednica tadašnjeg zbora sportskih novinara.

Rodila se 1928. godine u Skopju i 48. preselila u Zagreb. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj u Zagrebu sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik, a govorila je još engleski te se služila francuskim i ruskim.

Triput je u sportskoj karijeri bila najbolja hrvatska sportašica, a dvaput jugoslavenska, a od 1949. godine ljubav prema sportu prenijela je i na novinski papisr, najprije je pisala za „Narodni sport“ pa radila za Radio Zagreb i povremeno pisala za Vjesnik, Slobodnu, Oslobođenje i niz ostalih tiskovina.

1957. godine zaposlila se na RTV Zagrebu i postala prva sportska reporterka u Hrvatskoj, osnovala je sportsku redakciju na TV-u i bila njezina prva urednica.

Radila je na nekoliko olimpijskih igara, a na ZOI-ju u Sarajevu 1984. bila je zamjenica voditelja press centra. Istodobno s radom na TV Zagreb surađivala je na niz projekata, između ostalih uređivala je i rubriku o sportu u dječjem listu Smib, bila je suradnica Plavoga vjesnika, a surađivala je i u drugim novinama i časopisima.

Bila predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) četiri godine krajem sedamdesetih, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.


Ostale Vijesti