Počinje ATP u Umagu: Borna glavni hrvatski adut, Delić otvara

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 20.07.15. | 11:41

Danas službeno započinje 26. izdanje umaškog ATP-a „Konzum Croatia Open“ na kojem ćemo pratiti nastupe trojice naših tenisača. Dakako, najzvučnije hrvatsko ime je ono Borne Ćorića koji će, nadamo se, cijelog tjedna biti pod najvećom pažnjom domaćih, ali i stranih medija.

Osamnaestogodišnji Zagrepčanin Borna Ćorić sanja prošlogodišnji uspjeh kada je na svom premijernom nastupu u Umagu stigao do četvrtfinala, pritom izbacivši Roger-Vasellina i Zeballosa. U tri seta ga je izbacio Talijan Fabio Fognini, sada peti nositelj turnira, a uvjereni smo kako bi u slučaju ovotjednog sudara Talijan izvukao deblji kraj.

No, krenimo redom. Bornu u prvom kolu očekuje neugodni Španjolac Marcel Granollers. Riječ je o tipičnom zemljašu koji ove sezone ne igra svoj najbolji tenis. Zagrebačka ga publika pamti iz Doma sportova gdje je na PBZ Zagreb Indoorsu stigao do polufinala izbacivši Sijslinga, Dodiga i Melzera. No, u ovim trenucima igra daleko ispod svoje razine, a čini se kako se odlučio na put jednak onom našeg Ivana Dodiga – igri parova. Ćorić je s razlogom favorit u ovom duelu, dvostruko je bolje rangiran (sudar 36. i 71. igrača svijeta), a zemlja mu je, uz beton, najdraža podloga. Njegova crna rupa – travnati dio sezone je iza njega i sigurno je kako bi do konca godine mogao dodatno poboljšati svoj renking. U slučaju prolaska, Borna bi mogao umaškoj publici prirediti hrvatski duel, samo ako svoj dio posla obavi Mate Delić protiv Slovenca s britanskom putovnicom Aljaža Bedenea.

Delić pak, za razliku od Ćorića, svoj meč prvog kola igra danas s početkom u 17 sati i 30 minuta. Dakako, sve je u sportu moguće, ali teško je očekivati veće stvari, a samim time i prolazak Delića u drugo kolo. Forma mu je u drastičnom padu, vezao je pet poraza na Challengerima, pao je na 326. mjesto, dok je situacija s Bedeneom dijametralno suprotno. Slovenac je osvojio zemljani Challenger u talijanskoj Todi, a pritom je ispustio tek jedan set.

Sutra će u akciji biti i treći hrvatski predstavnik Toni Androić. Njega očekuje meč protiv nezgodnog zemljaša Souse. Najbolji portugalski tenisač svih vremena velik je zalogaj za 23-godišnjeg Zagrepčanina koji je do glavnog ždrijeba Umaga stigao zahvaljujući pozivnici.

Što se tiče ostalih imena, najveći favoriti, uz našeg Bornu Ćorića su Gael Monfils, Fabio Fognini, Andreas Seppi i Roberto Bautista Agut. Upravo je posljednje spomenuti Španjolac moguća prepreka našem mladom asu u četvrtfinalu. U njihovoj su polovici dvojica najboljih talijanskih tenisača. Fognini i Seppi bi mogli odlučivati o polufinalu, a upravo bi se jedan od njih mogao naći na suprotnoj strani mreže protiv, nadamo se, našeg Borne Ćorića.

Druga polovica ždrijeba jasno ističe Gaela Monfilsa kao najvećeg favorita. Prvi nositelj Umaga odmorit će u prvom kolu. Najzanimljiviji susret otvaranja odigrat će Nijemac Phillip Kohlschreiber i Kolumbijac Santigao Giraldo, potencijalni protivnici Francuza u četvrtfinalu. Ispod njih će se odvijati prava drama u kojoj ne postoji favorit. Austrijanac Dominic Thiem djeluje neprepoznatljivo, a naoduševljava ni forma Martina Kližana, osmog nositelja turnira, kao ni Španjolca Pabla Carreña Buste.

Očekuje nas uzbudljivih i sparnih tjedan dana Umaga. Sve će oči biti usmjerene prema Borni Ćoriću, najsjajnijem svjetskom talentu, koji bi u godinama pred nama trebao nositi umašku publiku kao što su to prethodnih sezona činili Marin Čilić i Ivan Dodig.

Raspored, danas:

Delić – Bedene (17:30 sati)
Fognini – Vesely (ne prije 20 sati)

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Gael MonfilsFabio FogniniBorna ĆorićATP UmagATP

Ostale Vijesti