Germania
Germania

Najava dana: Vatreni u Ligi nacija, pregršt košarke, a ima i rukometa

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 12.10.24. | 07:59

Provjerite što smo vam za danas izdvojili.

Hrvatska – Škotska, 18.00

(Nogomet, Liga nacija)

Veliki ispit za Vatrene koji na Maksimiru traže pobjedu s kojom bi dodatno zacementirali status nositelja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Hrvatska je favorit za pobjedu, ali imali smo u ne tako davnoj prošlosti neugodnih iskustava sa Škotima. Bilo je to u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu. Škoti su prvo šokirali ispunjeni Maksimir i vratili se kući s minimalnom pobjedom, a četiri mjeseca kasnije bili su još uvjerljiviji i pobijedili 2-0 u utakmici u kojoj Hrvatska nijednom nije pucala u okvir gola. No, posljednji susret ovih rivala ipak je otišao na stranu Hrvata. Bio je to direktan okršaj za prolazak skupine na Euru koji se diljem Starog kontinenta igrao u ljeto 2021. godine. Vatrenima je samo pobjeda igrala, Škoti su imali domaći teren iza sebe, ali izabranici Zlatka Dalića rastužili su Ibrox i sa 3-1 otišli u osminu finala. Ne bismo imali ništa protiv da se takav rezultat ponovi i večeras...

Poljska – Portugal, 20.45

(Nogomet, Liga nacija)

Drugi dvoboj u skupini u kojoj se nalazi Hrvatska, igrat će Poljaci i Portugalci. Gosti su, jasno, favoriti za pobjedu, ali domaćin se nada da pred punim stadionom u Varšavi ima izgleda doći barem do boda. Nakon dva kola, Portugal je vodeća momčad skupine s maksimalnih šest bodova, dok Poljska ima jednu pobjedu i to u gostima kod Škotske. Posljednja dva međusobna ogleda ovih reprezentacija, dogodila su se u okviru prvog izdanja Lige nacija, igranom 2018. godine. Dvoboj u Poljskoj pripao je Portugalcima s 3-2, dok je meč u Guimarãesu završen bez pobjednika.

Srbija - Švicarska, 20.45

(Nogomet, Liga nacija)

Ovaj dvoboj prate brojne tenzije jer se radi o reprizi okršaja iz grupnih faza na Mundijalu 2018. i 2022. godine. U oba navrata bio je to izravan obračun za prolazak skupine te su u oba navrata slavili Švicarci, čije su glavne vedete bili igrači albanske nacionalnosti porijeklom s Kosova. Te je utakmice pratilo mnoštvo tenzija na nacionalnoj osnovi, a Srbija ima priliku pred svojim navijačima naplatiti barem dio dugova. Ulozi, jasno, nisu niti približno isti, ali pobjedom bi se izabranici Dragana Stojkovića odvojili na četiri boda prednosti pred Švicarcima, što bi predstavljalo značajan kapital na polovici grupe.

Španjolska – Danska, 20.45

(Nogomet, Liga nacija)

Aktualni prvaci Europe nakon dva kola imaju četiri boda na kontu. Neočekivano su ispustili dva poena u Beogradu, nakon čega su se lakoćom obračunali sa Švicarskom. Iza Danske je fantastičan start, doduše obje utakmice su igrali pred svojim navijačima. No, nije mala stvar pobijediti i Švicarsku i Srbiju s 2-0 i pritom ih toliko izdominirati da oba gosta mogu biti sretna što samo s dva pogotka u mreži idu kući. Time su Danci istaknuli jaku kandidaturu za prvo mjesto u skupini, ali tek će današnje gostovanje dati potpuni uvid u njihovu formu.

Šibenka – Cibona, 19.00

(Košarka, Premijer liga)

Derbi kultnih imena hrvatske košarke, ali oba kluba nalaze se daleko od dana najveće slave. Posebno se to odnosi na Cibonu, koja tavori pri dnu ABA lige i godinama pleše na rubu stečaja. Veliki udarac zadal im je u srijedu Krka iz Novog Mesta, pobjedivši ih u direktnom obračunu u borbi za ostanak. Bila je to negledljiva partija Cibosa, a iskupljenje traže u domaćem prvenstvu. Tu nešto bolje kotiraju, iako su i tu primili ozbiljan udarac izgubivši od Cedevite Junior. Što se Šibenke tiče, imaju polovičan učinak. Domaći poraz od Dinama ispravili su gostujućom pobjedom kod Vrijednosnica, a u današnjem će ogledu pokušati iznenaditi goste kojima je ovo druga utakmica u tri dana.

Dinamo – Vrijednosnice Osijek, 20.30

(Košarka, Premijer liga)

Domaćin je priličan favorit za pobjedu, a bit će zanimljivo ispratiti kakav je skauting osječke momčadi napravio trener Dinama, Osječanin Vanja Miljković. Iza Dinama je učinak od po jedne pobjede i poraza u prva dva kola, dok povratnici u elitno društvo još uvijek čekaju na prvu ovosezonsku pobjedu. Bit će iznenađenje ako je danas pronađu..

Cedevita Olimpija – Split, 16.00

(Košarka, ABA liga)

Splićani u ovaj dvoboj ulaze nakon jedne od najvećih pobjeda posljednjih sezona. Na Gripama je pala euroligaška Crvena zvezda i to vrlo komotno, bez da je zadnja lopta odlučila pobjednika. Žutima je to bila prva ovosezonska pobjeda u regionalnom društvu, a put du druge bit će jako težak. Barem danas. Nakon euroligaša, slijedi im momčad iz Eurokupa, odnosno gostovanje u Ljubljani kod Cedevite Olimpije. Nema spora da je domaćin veliki favorit, ali bila je i beogradska momčad prije nekoliko dana...

Zadar – Budućnost, 20.00

(Košarka, ABA liga)

Hrvatski prvak suvereno je startao u novu sezonu u ABA lige i uvjerljivo slavio na gostovanju kod Cibone. No, potom su uslijedila dva teška razočaranja. Prvo su pred svojim navijačima izgubili od Igokee, a zatim ništa manje bolan udarac - poraz kod Studentskog centra. Sam po sebi, poraz u Podgorici nije toliko kritičan, kao što je bila jako loša igra zadarske momčadi. Ono što je zabrinjavajuće, činjenica je da iskupljenje traže protiv vrlo jake Budućnosti. Podgoričani im posljednjih godina nisu najbolje odgovarali, uvjerljivo su ih izbacili i iz četvrtfinala ABA lige, tako da večeras slijedi jako težak posao Zadru.

Flensburg - Magdeburg, 15.40

(Rukomet, Bundesliga)

Veliki derbi Bundeslige igra se na samom sjeveru Njemačke. Gledajući rostere svih klubova u ligi, ne postoje dva jača od onih koje imaju Flensburg i Magdeburg. Ljestvica to možda ne pokazuje, ali prvenstveno zato što Magdeburg ima dvije utakmice manje od vodećeg Melsungena, a Flensburg jednu. Domaćin je tijekom tjedna igrao europski dvoboj protiv Sesveta i uvjerljivo pobijedio, dok je Magdeburg iznenađujuće poražen kod kuće od Kielcea. Posljednja tri međusobna duela ovih momčadi, otišla su na stranu današnjeg gosta.

Goppingen - Gummersbach, 19.00

(Rukomet, Bundesliga)

Domaćin je pretposljednja momčad lige, imaju tek jedan bod iz pet utakmica, dok je Gummersbach daleko bolji te ima tri pobjede, jedan remi i dva poraza. Ovaj dvoboj pratit ćemo jer je trenutno najjača karika gostiju fantastični Dominik Kuzmanović, koji je statistički trenutno vodeći vratar Bundeslige. Nadamo se nastavku njegove sjajne forme, a tada bi Gummersbach mogao i opravdati status favorita u ovoj utakmici.


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladionicekladioničarski dan

Ostale Vijesti