Najava dana: Saznat ćemo prvaka u Engleskoj, veliki derbiji u Turskoj i Belgiji

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 19.05.24. | 07:59

Ovo su najzanimljivije utakmice dana.

Hajduk - Gorica, 17.00

(Nogomet, HNL)

Hajduk je sigurni treći i današnju utakmicu igra za čisti prestiž, dok se Gorica nada popraviti očajni drugi dio sezone i preskočiti Istru 1961 na sedmom mjestu i koju dočekuju u posljednjem kolu. Puljani im, uz utakmicu više, bježe četiri boda. Dakle, Gorica danas ne smije izgubiti kako bi u posljednjem kolu mogla prskočiti Istru na tom sedmom mjestu koje im donosi nešto veću zaradu od HNS-a. Hajduk također bilježi očajnu polusezonu i žele se pobjedom oprostiti od svojih navijača za tekuću sezonu. Na terene bi se nakon duge stanke mogao vratiti i Marko Livaja.

Osijek - Rijeka, 19.30

(Nogomet, HNL)

Utakmica koja Osijeku znači strašno puno, budući da se s Lokomotivom grčevito bori za četvrto mjesto, a Rijeci nimalo. A do prije par kola mislilo se da će Rijeci ovo biti najteža prepreka na putu prema naslovu... Osijek dakle mora pobijediti, nakon remija Lokomotive u Rudešu dovoljna su mu tri boda da osigura Europu, ali niti Rijeci nije baš svejedno kako će završiti ovaj dvoboj. Sopićeva momčad je nanizala tri prvenstvena poraza, nisu pobijedili ni Dinamo u prvoj utakmici finala Kupa (iako su igrali dobro) i svakako bi im peta utakmica u nizu bez pobjede dodatno poljuljala samopouzdanje pred uzvrat protiv Dinama na Rujevici. Osijek čeka pobjedu nad Rijekom od rujna 2022. U idućih pest utakmica ove su dvije momčadi odigrale četiri remija (tripu 1-1), a Rijeka je u zadnje dvije utakmice na Rujevici slavila s 2-1 i 3-0.

Šibenik - Vukovar 1991, 14.50

(Nogomet, 1.NL)

Nakon što je Zrinski jučer svladao Sesvete 1-0, Šibenik danas ne smije napraviti krivi korak. Narančasti imaju pet bodova manje od Zrinskog kod kojeg gostuju u posljednjem kolu. Za momčad Marija Carevića nema kalkulacije. Ako pobijede dva slavonska drugoligaša u posljednja dva kola, izborit će plasman u elitu. U suprotnom slučaju, i iduće sezone igrat će 1.NL. Iako ih dijeli tek jedno mjesto na ljestvici, Šibenik je ove sezone osvojio 18 bodova više i osjetno je bolja momčad od Vukovaraca koje je na početku sezona na Šubićevcu već svladao s 3-0, a utakmica u Vukovaru završila je rezultatom 1-1.

Manchester City - West Ham, 17.00

(Nogomet, Premier liga)

Nikada u povijesti jedan engleski klub nije četiri puta u nizu bio prvak Engleske, čak niti slavne generacije Manchester Uniteda, Liverpoola, Arsenala, Huddersfielda... Ako Manchester City danas pobijedi West Ham doći će do četvrte titule u nizu, šeste u zadnjih sedam godina, osme od ulaska Emiraćana u klub i 10. ukupno. West Ham danas igra za prestiž, 'bore' se za gradskog rivala, a pobjedu nad Cityjem u 90 minuta nisu zabilježili od rujna 2019. Dodiše, Arsenalu danas igra i remi, ali Građani danas očekuju puno lakše osvajanje naslova od Aston Ville 2021. ili pak QPR-a 2012.

Arsenal - Everton, 17.00

(Nogomet, Premier liga)

Iako Arsenal u posljednje vrijeme dominira, svladao je Chelsea, Tottenham i Manchester United, Topnike će naslova koštati porat od Aston Ville na Emiratesu, osim ako se ne dogodi čudo i West Ham zaustavi moćni stroj Pepa Guardiole. No, Arsenal prvo mora slaviti kako bi eventualno iskoristio kiks Građana i stigao do prvog naslova nakon 20 godina. U goste im stiže sigurni od ispadanja Everton koji u posljednje vrijeme igra jako dobro - sa pet pobjeda u zadnjih sedam kola osigurali su ostanak i mirnu završnicu sezone. Dvoboj odigran u Liverpoolu završio je 1-0 pobjedom Arsenala.

Inter - Lazio, 18.00

(Nogomet, Serie A)

Inter već tjednima slavi naslov pravak, a prvenstvo žele zaključiti s čak 20+ bodova više od MIlana. Trenutno su na +18 i danas žele obraniti domaći teren protiv Lazija Igora Tudora koji u zadnje vrijeme igra jako dobro i cilj mu je prvenstvo zaključiti na mjestu ispred Rome koja bi mu garantirala Europsku ligu iduće jeseni. Od dolaska u Rim, Tudor je izgubio samo jednom (upravo od Rome), no, od tada je nanizao pet pobjeda i remi u svim natjecanjima te u dobrom raspoloženju stiže na San Siro. Inter je, napomenimo, slavio u posljednja tri međusobna dvoboja.

Villarreal - Real Madrid, 19.00

(Nogomet, LaLiga)

Potencijalno jedna od posljednjih utakmica Luke Modrića u dresu Real Madirda. Dok Madriđani igraju utakmicu za prestiž, jer naslov su osvojili prije dosta kola, Villarreal se, nakon očajnog starta, konsolidirao. Žuta podmornica je trenutno osma uz šanse da dohvati mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu. Carlo Ancelotti će na teren poslati jaku momčad jer je do finala Lige prvaka ostalo još dva tjedna, dovoljno da se prvotimci odmore za sraz s Borussijom Dortmund. Dakako, Madriđani bi trebali igrati ipak malo lakšeg intenziteta kako se netko ne bi ozlijedio.

Galatsasaray - Fenerbahce, 18.00

(Nogomet, turska Super Lig)

Kakva poslastica. Dva kola prije kraja Galata ima 99 bodova, a Fenerbahce 93. Gostima danas igra samo pobjeda ako žele ostati u utrci za naslovom. Pritom bi morali dočekati poraz Galate u posljednjem kolu kod 14. Konyaspora što nije baš izvjesno. No, ne bi nikoga iznenadilo kada bi Fener na kraju sezone imao 99 osvojenih bodova i završio s tri boda manje od Galatasaraya! Prvi susret sezone na stadionu Fenera završio je bez golova, no Galata je slavio u Superkupu s 3-0. Zanimljivo, Galatasaray je u tri od četiri posljednje utakmice slavio s tim rezultatom, a posljednja pobjeda Fenera nad najvećim rivalom datira iz travnja 2022.

Anderlecht - Club Brugge, 18.30

(Nogomet, Jupiler liga)

Dva najtrofejnija belgijska kluba, dva kola prije kraja Lige za prvaka, imaju 46 bodova! Dakle, tko pobijedi moći će se praktički proglasiti prvakom. U dvije utakmice u Bruggeu obje momčadi slavile su po jednom, a susret u Bruxsellesu završio je podjelom bodova. Bruggeu igra i remi jer je u redovnom dijelu prvenstva, prije lomljenja bodova, bio ispred Anderlechta koji na domaćem terenu nije svladoa najvećeg rivala već tri godine. Doduše osam od 11 međusobnih utakmica završilo je podjelom bodova, a od tri pobjede, samo jednom (u posljednjoj utakmici prije mjesec dana) slavio je domaćin (Club Brugge).

Metz - PSG, 21.00

(Nogomet, Ligue 1)

Posljednja utakmica Kyliana Mbappea u dresu PSG-a, barem kada je riječ o prvenstvu (Parižani još moraju odigrati finale Kupa Lyonom). Prvak gostuje kod Metza, koji s pobjedom (i porazom Le Havrea od Marseillea) može osigurati ostanak, ali može i ispasti iz lige (ako izgubi, a Lorient pobijedi posljednji Clermont, koji je ispao). U suprotnom, igrat će dodatne kvalifikacije za ostanak protiv trećeplasirane momčadi Lige 2. PSG je inače slavio u posljednjih 14 međusobnih susreta...

Igre na srćeu mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dan

Ostale Vijesti