Germania
Germania

Najava dana: Mogu li Slovaci i Gruzijci iznenaditi favorizirane protivnike?

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 30.06.24. | 08:00

Evo koje smo utakmice danas izdvojili.

Engleska – Slovačka, 18.00

(Nogomet, Euro 2024)

Ako pitate englesku nogometnu javnost, onda je najbolje da se njihova reprezentacija što prije vrati na Otok. Naime, Englezi su nezadovoljni igrom svoje talentirane i poprilično skupocjene momčadi koja baš nikoga nije oduševila na tekućem Europskom prvenstvu. Najviše kritika trpi izbornik Gareth Southgate koji i dalje nije pronašao igru za svoje izabranike koji su, inače, jedna od najskupljih selekcija u Njemačkoj. Engleska je u skupini odigrala tri utakmice, u kojima je zabilježila jednu pobjedu i dva remija, ali i tek dva zabijena pogotka. Na startu Eura su Englezi slavili protiv Srbije s 1-0, zatim su odigrali 1-1 s Danskom, a prolazak s prvog mjesta su potvrdili 0-0 remijem protiv Slovenije Matjaža Keka.

Englezi imaju možda i najviše talenta u svojoj svlačionici, ali nikako da to pokažu i na terenu na EP-u. Southgate i dalje luta sa sastavom, pokušava izvući najbolje što ima na teren, ali mu to nikako ne polazi za rukom. Sada ga u osmini finala čekaju Slovaci koji su se provukli u osminu nakon nevjerojatnog raspleta u kojoj su svi su skupini E imali po četiri boda. Slovačka je Euro otvorila 1-0 pobjedom nad Belgijom zatim je poražena s 1-2 od Ukrajine i na koncu remizirala s Rumunjskom 1-1. Englezi su veliki favoriti u ovoj utakmici i sve osim njihove pobjede bi bilo ogromno iznenađenje.

Engleska (4-2-3-1): Pickford - Walker, Guehi, Stones, Trippier - Rice, Mainoo - Saka, Bellingham, Foden - Kane.

Slovačka (4-3-3): Dubravka; Pekarik, Vavro, Škriniar, Hancko; Kucka, Lobotka, Duda; Schranz, Boženik, Haraslin.

Španjolska – Gruzija, 21.00

(Nogometa, Euro 2024)

Španjolska je pokazala u natjecanju po skupinama da je jedna od najboljih reprezentacija na ovom Euru i s pravom nosi epitet ponajvećeg favorita. La Roja je otvorila prvenstvo na uvjerljiv način i dosta bolan za Hrvatsku – u Berlinu je španjolska selekcija slomila izabranike Zlatka Dalića s 3-0 i to golovima u prvom poluvremenu. Nakon toga je Španjolska bila bolja s 1-0 od Italije, ali trebala je to biti i uvjerljivija pobjeda, da bi zatim natjecanje po skupinama okončali 1-0 pobjedom protiv Albanije i to s rezervnim sastavom. Španjolci su moćni, igraju moderan, brz i okomit nogomet i uistinu su sila u Njemačkoj.

A u osmini finala su i veliki favoriti. Naime, na suprotnoj strani terena stajat će im simpatični Gruzijci koji su se hrabro probili među 16 najboljih reprezentacija kontinenta, ali teško da mogu dalje od toga. Gruzija je očajno otvorila Euro i poražena je u sjajnoj utakmici protiv Turske s 1-3. Ali onda se momčad koju vodi Willy Sagnol dignula, prvo su Gruzijci remizirali 1-1 s Češkom da bi onda u posljednjem kolu potpuno neočekivano s 2-0 pobijedili favoriziran Portugalce.

Sada će ipak teško stići do novog iznenađenja, Španjolci su ipak preveliki favoriti da bi si dopustili ispadanje već u ovoj fazi natjecanja.

Španjolska (4-3-3): Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Ruiz - Yamal, Morata, Williams.

Gruzija (5-3-2):Mamardašvili - Kakabadze, Dvali, Kašia, Kvirkvelia, Tsitaišvili - Kočorashvili, Kiteišvili, Chakvetadze - Kvarachelia, Mikautadze.

Jamajka – Venezuela, 02.00

(Nogomet, Copa America)

Jamajka još uvijek ne zna za pobjeda na Copa Americi, do sada je jamajčanska selekcija odigrala ukupno osam utakmica na ovom izdanju i u svih osam je upisala poraze. Na tekućem izdanju su jamajčanski nogometaši odigrali dvije utakmice i upisali 0-1 poraz od Meksika i 1-3 od Ekvadora. Sada će im s druge strane terena stajati Venezuela koja je prva u skupini B i koja je pobijedila i Ekvador i Meksiko.

Meksiko – Ekvador, 02.00

(Nogomet, Copa America)

Iako su slovili za favorite skupine B, Meksikanci su trenutno treći, pobijedili su Jamajku s tek 1-0, a onda ih je u drugom kolu porazila Venezuela s 0-1. Sada se Meksikanci bore za prolazak dalje, a za tako nešto im treba pobjeda protiv direktnog konkurenta – Ekvadora. Očekuje nas tvrda utakmica.

Kenija – Komori, 12.00

(Nogomet, COSAFA Cup)

Kenija je u prvoj utakmici slavila s 2-0 protiv Zambije, dok je Zimbabve s 1-0 bio bolji od Komorija. Dakle, ako Kenijci danas opet pronađu put do pobjede, u trećem kolu mogu malo odmoriti i priliku dati igračima koji dosad nisu igrali. Kenija je favorit, nepotrebno je to uopće isticati, s tim da moraju biti oprezni jer posljednji put kad su se suočili s Komorijem, u Afričkom kupu nacija prije četiri godine, su upisali 1-2 poraz. Sada imaju savršenu osvetu da im serviraju osvetu...

Zambija – Zimbabve, 15.00

(Nogomet, COSAFA Cup)

Slična priča kao kod prehtodnog para. Zimbabve je na otvarnaju COSAFA Cupa slavio, a Zambija upisla poraz. Dakle, Zimbabve danas ide po pobjedu i potvrdu prolaska skupine. Zambija je u posljednjih pet utakmica upisala četiri poraza, a jedan je bio baš od Zimbabvea. Bila je to prijateljska utakmica utakmica, nakon 90 minuta bilo je 2-2, no onda su nogometaši Zimbabvea bili uspješniji s bijele točke. U tom su ogledu igrale zvijezde, dok ih danas neće biti. Da je Daka ovdje, da je tu i Rijekin Banda, ne bismo se zaletavali s prognozama, ovako ipak nešto više naginjemo prema 'gostima'. Iako, nikad se ne zna, ništa ne tvrdimo...

Gremio – Fluminense, 21.00

(Nogomet, brazilska Serie A)

Dva velika nogometna imena, klubovi koji su stvorili brojne velikane, a danas... Očaj. Jad. Katastrofa! U posljednjih pet utakmica Gremio ima četiri poraza i jedan remi, a Fluminense pet poraza! Dakle, u 10 utakmica, od mogućih 30 bodova, ove dvije momčadi zajedno su osvojile jedan! Gremio je predzanji sa sedam bodova, Fluminense posljednji s jednim bodom manje. Zanimljivo, ispred njih, s ukupno devet bodova, nalazi se još jedno veliko ime i veliki klub - Corinthinas. Što prognoziramo? Za početak na baš sjajan nogomet, a dalje što bude - bit će.

Flamengo – Cruzeiro, 23.30

(Nogomet, brazilska Serie A)

Flamengo je nakon 13 kola vodeća momčad brazilskog prvenstva s 24 boda, koliko ima i drugoplasirana Bahia. Cruzeiro je pak na petom mjestu s četiri boda manje, ali pobjedom bi se mogao priključiti borbi za vrh. No, Flamengo igra doma i prvi je, teško da će ispustiti bodove u ovoj utakmici i to pred svojim navijačima.

Atletico MG – Atletico GO, 16.00

(Nogomet, brazilska Serie A)

Kad bi Ričard, odnosno Enio Meštrović, najavljivao ovaj ogled, sigurni smo da bi ga najavio kao okršaj dvaju 'atletičara'. Atletico Mineiro je danas domaćin te su uvjerljivi favoriti u ovog ogledu protiv svojeg 'imanjaka' iz Goianiensea. Koji je nakon 12 odigranih kola na skormnom 17. mjestu U posljednjih pet međusobnih okršaja, današnji domaćin upisao je četiri pobjede, a današnji gost jednu. I to je zapravo sve što morate znati. Dakle, Atletico MG je bolji, ali s vremena na vrijeme Atletico GO će iznenaditii i slaviti. Sad, hoće li tako biti i danas, pokazat će vrijeme. Ako ne ništa, barem utakmicu možemo pogledati u normalno vrijeme, što s Brazilcima baš nismo navikli... Inače, kod nas 16.00 je kod njih 11.00, stoga će ovo biti jedna prava jutarnja utakmica...

Club America – Tigres, 22.30

(Nogomet, Campeón de Campeones)

Superkup! Dva vjerojatno najveća meksička kluba, neutralan teren u SAD-u (Dignity Health Sports Park), ogroman motiv kod jednih i kod drugih... Sve je tu moguće! Club America je blagi favorit, ali malo im to znači u ovakvoj utakmici. Jer, Tigres je navikao na trofeje, znaju kako se igraju ovakve utakmice! Iz Club Americe nećete znati previše igrača, ali ćete znati Tigresovog napadača, target mana i klupsku legendu - Andrea-Pierrea Gignaca! Ovaj majstor ima 38 godina, a u Meksiku žari i pali još od 2015. godine. Dosad je u dresu Tigresa postigao nevjerojatnih 212 pogodaka u 381 nastupu. Osvojio je par puta prvenstvo, tamošnju Ligu prvaka, Kup, u nekoliko navrata bio je prvi topnik prvenstva... Superkup, odnosno Campeón de Campeones, osvojio je triput u četiri pokušaja, a jedini poraz upisao je od Club Americe koja je 2019., i to baš na Dignity Health Sports Parku u Kaliforniji, nakon jedanaesteraca slavila. Gignac je svojeg zabio, ali tamo u devetoj seriji Aquino nije bio precizan, da bi onda tadašnji vratar Club Americe Marchesín (danas član Gremia) preuzeo odgovornost, rutinski poentirao i tako se upisao u povijesne knjige.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

najavanajava danaGermania Sport kladionicakladionicakladioničarski dan

Ostale Vijesti