Maltežani igraju prvenstvo na dva stadiona, a travnjaci su im kao kamen

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 09.07.19. | 08:25

Golman Međimurja proživjeo je kalvariju dok je igrao na Malti i kaže kako je u hrvatskim nižim ligama situacija profesionalnija.

ODIGRAJ >>> Gzira United - Hajduk

Malteški nogomet je za većinu simpatizera najvažnije sporedne stvari na svijetu apsolutno nepoznat te da nema pravila krovnih nogometnih organizacija da svi trebaju sudjelovati u klupskim i reprezentativnim kvalifikacijama vjerojatno za njega ne bi ni čuli. Uspjeh za klupski nogomet ovog egzotičnog otoka je prolazak prvog kola europskog natjecanja, a to se znalo dogoditi pa opreza nikad dosta. Na Malti se pamti kako su u uzvratu 1967./1968. godine sačuvali bod protiv slavnih „Busbyjevih beba“, a posebna priča je 2016./17. godina, kad je Birkirkara ispisala povijest malteškog nogometa.

Naime, te su sezone Maltežani u prvom kolu Europa lige izvukli škotski Hearts i u prvoj utakmici na svom terenu izvukli neriješen rezultata 0:0. U uzvratu se očekivala lagana pobjeda Škota, no Birkirkara vođena Draženom Besekom  je na iznenađenje cijelog nogometnog svijeta pobijedila rezultatom 1:2 i prošla u slijedeći krug natjecanja.

 

Jedan od najzaslužnijih za taj uspjeh bio je hrvatski vratar Miroslav Koprić, koji je u intervjuu za portal Germanijak ukratko prokomentirao stanje u malteškom nogometu i izglede Hajduka.

Za početak nam recite nešto o kvaliteti malteške lige i kakvi su uvjeti za igrače?

„Što se tiče financijskih uvjeta za strane igrače to je dosta dobro, ali što se tiče uvjeta za rad i same kvalitete nogometa jako je loše. Umjetna trava je očajna, jako je tvrda, sami kamen. Prvenstvo im se igra na dva stadiona, na nacionalnom i još jednom, igraju se utakmice jedna za drugom. Primjer, prva počinje u 14:00 sati, druga u 16:00 sati pa treća u 18:00. Skroz jedan drugačiji način pripreme za utakmicu, ne možete se ići zagrijavati na teren, osjetiti teren, tako da je većina stvari na dosta amaterskoj razini.“

Hajduk otvara europsku sezonu protiv Gzire United, koliko poznajete tu momčad i kakvi su po vama izgledi Splićana?

„Dok sam tamo igrao oni su tek ušli u ligu i gurali su osrednje, ali koliko pratim i po rezultatima u zadnje dvije sezone su se dosta digli. Drugu godinu za redom igraju europsko natjecanje, što znači da su se poboljšali i doveli strana pojačanja. No, što se tiče Hajduka, smatram da je jako velika razlika u kvaliteti, i uz ulaganja maltežani su dalje na amaterskoj razini. Mi smo prije tri godine pokazali da su iznenađenja moguća, no naša momčad je posjedovala puno veću kvalitetu nego što Gzira zasigurno ima. Gzira United i malteški nogomet po meni nisu ni blizu mogućnost pomrsiti račune Hajduku“ smatra bivši vratar Varteksa, Lučkog i Gorice.

 

Najavljuju se velike vrućine, koliko je teško igrati po ljeti na Malti te koliko to može biti otegotna okolnost za bile?

„To je slično kao i kod nas, nema prevelike razlike kad zažari sunce. Jedino dosta vjetar puše, ali sve u svemu neće biti potrebna prilagodba i ne bi trebalo stvarati probleme. Druga je situacija po zimi, kad je tamo osjetno toplije.“

Na Malti ste se zadržali samo jednu sezonu, jer ste naprasno odlučili otići zbog lažnih optužbi u namještanju utakmica, što je i FIFA odbacila, a vi ste opširnije o tome pričali prije dvije godine u intervjuu za Germanijak portal. Kako je to završilo, da li ste barem uspjeli naplatiti svoja potraživanja?

Hrvatski golman o "otmici" na Malti: Pobjegao sam prije pola godine i sad tražim posao preko NS-a

„Oni su ispali maksimalno nekorektni, dokazao sam svoju nevinost preko FIFA-e, moraju mi isplatiti zaostatke i to u dogovoru sa svojim odvjetnikom očekujem da se uskoro dogodi. Kako su amateri u nogometnom smislu, još gore je način na koji vode klubove. Prvih pet, šest klubova ima strane sponzore i to koliko toliko štima, jer imaju svoje ljude u upravi pa je to na malo višoj razini od ostalih, ali u ostalim klubovima, gdje su samo domaći ljudi u upravi to je baš teški amaterizam. Garantiram i znam da je u našim trećim ligama veći profesionalizam nego u njihovoj prvoj ligi.“ zaključio je današnji vratar Međimurja.

Razgovarao: Mario Nikolić

 

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

izdvajamoHajdukGzira UnitedEuropska ligaMiroslav Koprić

Ostale Vijesti