Izranjavani branitelj naslova bez trojice najboljih igrača dočekuje goropadnu Hrvatsku

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.11.18. | 08:01

Noahov prvi izbor Pouille ne zna za pobjedu protiv Hrvata.

Branitelj naslova Francuska, dočekuje finaliste od prije dvije godine – Hrvatsku u 106. po redu finalu Davis Cupa, elitnog teniskog svjetskog prvenstva, posljednjeg po postojećem formatu, što daje dodatnu čar i motivaciju osvajanja popularne „Salatare“.

 

 

 

 

Lucas Pouille (32. igrač svijeta) i Jeremy Chardy (42.) trebali bi otvoriti prvi dan protiv Marina Čilića (7.) i Borne Ćorića (12.), a ako nakon drugog dana rezultat bude negativan (ali i dohvatljiv) za Francusku, ogromna je mogućnost da izbornik Yanncik Noah gurne u vatru rekonvalescenta Jo Wilfrieda Tsongu tražeći iskru koja može rasplamsati preokret.

Što se tiče međusobnih susreta, prvi francuski reket Lucas Pouille nikad nije pobijedio protivnike u ovogodišnjem finalu. Izgubio je jedini međusobni susret protiv Čilića, a protiv Ćorića oba dva.

Chardy bolje stoji, iako ni njemu statistika ne ide do kraja na ruku. Međugorac vodi 2-3 u međusobnim susretima, dok protiv Ćorića ima, ipak, pozitivnih 2-1 iz tri susreta.

Zanimljivost je svakako da Francuska trenutno ima čak tri bolje rangirana igrača u pojedinačnoj konkurenciji od navedenog trojca. Richard Gasquet (26.) bio bi prvi izbor, ali je van stroja zbog ozljede, Gael Monfils (29.) (vjerojatno) zbog disciplinskih problema iz prošlosti (iako i on vuče kronične probleme s ozljedom), dok je Noah iz nepoznatog razloga odustao od Gillesa Simona (30.), svojevrsne „crne mačke“ za našeg Čilića, koji ga je pobijedio samo jednom (i to kad je bilo najvažnije, na putu do osvajanja US Opena) u sedam međusobnih susreta.

Naravno, službena verzija je da su svi oni izostavljeni zbog zdravstvenih problema, ne želeći ostaviti milimetar prostora remećenju dobre atmosfere u domaćem sastavu. Kako drugačije objasniti da je u sastavu, tek 261. igrač svijeta, nedavno pokrpani Tsonga, koji je propustio skoro cijelu tenisku 2018. godinu odigravši tek 11 službenih susreta. Simon je, s druge strane, prije dvadesetak dana uvjerljivo slavio protiv „prvog picka“ Pouillea, samo par dana nakon što je na konopcima imao i velikog Rogera Federera, oduzevši mu set u njegovom Baselu.

 

 

Stožerna postava u parovima, Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut dolaze poraženi u finalu završnog ATP Mastersa u Londonu od američke kombinacije Bryan/Sock i nemaju puno vremena prilagoditi se zemljanoj podlozi, dok pitanje njihovog protivnika u parovima nije još sto posto potvrdio Željko Krajan, ostavivši tu kombinaciju do kraja otvorenu. Najizglednija su varijanta, naravno, Ivan Dodig i Mate Pavić, ali oni su u polufinalu izgubili susret protiv SAD-a, što na kraju Hrvatsku ipak nije koštalo plasmana. Francuska kombinacija poražena je prošlog tjedna u Londonu od Mate Pavića (u kombinaciji s Oliverom Marachom) što ih nije zaustavilo da odu do finala.

Važno je istaknuti da su Francuzi ove godine odabrali Lille, odnosno njihov nogometni stadion Pierre Mauroy, nadajući se osvojiti drugu uzastopnu titulu, što im nije pošlo za reketom od 1930-e godine. Ova trofejna teniska nacija čak je deset puta osvajala ovo elitno tenisko natjecanje i ako uspiju ponoviti taj rezultat, odvojit će se kao trećeplasirana nacija na vječnoj listi ispred Engleske, koja također ima deset naslova.

 

 

Zadnji međusobni susret, ovih reprezentacija dobila je Hrvatska rezultatom 3-2 u polufinalu prije dvije godine, a unatoč izostanku trojice veteranskih zvijezda, Yannick Noah je fokusiran samo na jedno:

„Naš cilj je samo i jedino pobjeda protiv Hrvatske! Psihička priprema, sposobnost prilagodbe na podlogu i predanost ovom trofeju su jedino važni.“

Bit će to njegov oproštajni susret, s obzirom da će od iduće sezone na klupi imati izbornicu, također proslavljeno tenisko lice - Amelie Mauresmo.

Simbolika posljednjeg Davis Cup finalnog susreta u ovom stoljetnom terminu, dodatni je motiv jednoj od najvećih teniskih sila, koja je dobila čast i izborila priliku upisati se u vječnost, a emotivni oproštaj izbornika Noaha, samo će pojačati huk s tribina u leđa. Značaj te psihološke komponente najbolje poznaju upravo branitelji naslova - Francuzi.

Piše: Damir Vego

(Foto: Reuters)


Tagovi

hrvatska davis cup reprezentacijaDavis Cupfrancuska davis cup reprezentacijaizdvajamo

Ostale Vijesti