Dvaput prekidao karijeru, a s 29 godina upisao prvu pobjedu i finale ATP turnira

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 18.02.15. | 14:55

Ovo je čovjek koji je dokazao kako nikada nije kasno za vlastite snove.

Dvadesetdevetogodišnji tenisač Luca Vanni dokaz je kako nikada nije kasno za ostvarenje vlastitih snova. Prije točno godinu dana bio je 834. igrač svijeta, a tijekom devet godina mučenja po Futuresima skupio je 263 pobjede i 16 titula. Prošle je godine došao i do prvog finala Challengera, onog u Kaohsiungu gdje je pao protiv Yen-Hsun Lua.

Ovu 2015. godnu imat će zlatnim slovima upisanu u svojoj biografiji s obzirom da je upisao svoj prvi nastup u kvalifikacijama nekog ATP turnira (Šangaj). Preskočio je tri kvalifikacijske prepreke, a u prvom ga je kolu izbacio Ricardas Bernakis.

Mjesec dana nakon toga, uslijedio je tjedan za pamćenje koji je promijenio njegov mentalni, ali i financijski sklop. Vanni je nakon desetak godina lutanja napokon upisao slavlje na ATP turniru. Nakon tri pobjede u kvalifikacijama Sao Paula, iskoristio je drugu priliku i upisao svoju prvu pobjedu na glavnom Touru. Tada 149. igrač svijeta teškom je mukom izbacio Nizozemca Thiema De Bakkera.

Ta mu je pobjeda učinila čuda, a njih je prezentirao i u nastavku turnira. Odmah je u drugom kolu upisao i drugu pobjedu na brazilskom tlu protiv srpskog tenisača Dušana Lajovića, a u polufinalu je nakon velike drame svladao i domaćeg tenisača Joaa Sousu, 88. igrača svijeta.

Nikada nisam dobio meč prije ovog turnira i stvarno ne mogu objasniti ovaj nevjerojatan tjedan. No, nije to slučajno. Nakon mnogo godina napornog rada, treninga, problema s ozljedama i financijskim problemima, napokon proživljavam one ljepše trenutke. Strašno sam ponosan“, rekao je Vanni za službene stranice ATP-a, a onda je usplijedio za njega finale i meč života.

Na suprotnoj strani mreže stajao je Urugvajac Pablo Cuevas, 5. nositelj brazilskog turnira serije 250 i 32. igrača svijeta. Vanni je pao u trećem setu u trinaestoj igri, ali uzeo je 150 bodova i 42.600 dolara. Koliko je to velik novac za Talijana govori i podatak da je u dosadašnjoj karijeri, do tog turnira, osvojio tek 160 tisuća dolara.

Dvaput sam prestajao igrati, kada sam se mučio s novcem i ozljedama, ali mi je otac uvijek govorio kako se moram nastaviti maksimalno boriti. Uvijek sam davao maksimum i trebalo mi je mnogo godina ne bi li došao do ovog uspjeha. Napokon su se snovi ostvarili“, rekao je Vanni koji je u ovaj tjedan ušao kao 108. igrač svijeta, što je ujedno i njegov ranking karijere.

„S mnogo samopouzdanja gledam prema najboljih 100 tenisača svijeta. Cijeli sam život igrao za takvo što, a sada sam udaljen tek osam pozicija. Cilj mi je ovu godinu završiti u najboljih sto i igrati u glavnom ždrijebu Australian Opena naredne sezone. Ne razmišljam previše o penjanju na ljestvici već samo o treninzima i napredovanju“, rekla je za kraj glavna teniska priča prošlog tjedna.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

ATP Sao PauloATPLuca Vanni

Ostale Vijesti