Dodig se nakon drame u tri seta ipak oprostio od PBZ Zagreb Indoorsa!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 05.02.15. | 19:57

Hrvatska je ostala bez predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji na desetom izdanju PBZ Zagreb Indoorsa i u Domu sportova po prvi puta neće biti nekog hrvatskog tenisača u četvrtfinalu.

Bivši pobjednik zagrebačkog ATP-ja Ivan Dodig nije uspio izboriti četvrtfinale, nakon što je u osmini finala u tri seta, sa 7:6(8), 4:6 i 6:3, nakon dva i pol sata igre, izgubio od osmog nositelja, Španjolca Marcela Granolllersa.

Dodig je, podsjetimo u prvom kolu, u hrvatskom okršaju izbacio Matu Delića, ali dalje od osmine finala, ove godine, nije išlo.

Kao što se i očekivalo od dvojice igrača koji su vrlo sličnog profila i poznati po odličnoj formi u igri parova, čvrsto su krenula u prvi set. Bez puno prilika i ugrožavanja servisa, mirno se i izjednačeno igralo do rezultata 5:5 i desetog gema, u kojem Dodig prvi put ozbiljnije počinje pritiskati osmog nositelja. Sjajnim reternima stigao je do set lopte, ujedno i prve break šanse u meču i imao je veliku priliku da kod vodstva 5:4 riješi prvu dionicu, ali nije uspio. 28-godišnji Španjolac sjajno je odservirao sljedeća tri poena, prvo za izjednačenje, pa za vodstvo i na kraju osvajanje gema.

U idućem gemu, Granollers je na uzvratio prijetnjom na servis dvije godine starijem Dodigu. Hrvatski tenisač morao je spašavati break loptu, ali slično kao i gem ranije Španjolac, uspio se spasiti i povesti 6:5.

U 12. gemu je ponovio scenarij iz gema ranije kada je Granollers servirao. Lijepim dugim izmjenama ga je Dodig našetao po terenu i prisilio na pogrešku te izborio drugu set loptu, ali se 55. tenisač svijeta opet vratio i to drugim servisom. Ali je Dodigu nova crta osigurala i novu set loptu. Već treću. No, niti to nije bilo dovoljno. Odigrali su 11 poena, a uspješniji je ipak bio Granollers i set odlazi u 'tie-break'.

Prvi je na servisu bio Dodig i bez problema ga je zadržao. Granollers se, za razliku od njega mučio i izgubio svoja oba i naš je tenisač došao do velike prednosti, 3:0. Ali zaredao je i on dva izgubljena svoja servisa i 13. igra je vraćena u egal.

Obojica su još po jednom gubila svoje servise, a Španjolac je kod 6:5 došao do svoje prve set lopte. Dodig ju je uspješnim servisom spasio i okrenuo u svoju korist, za novu set loptu, četvrtu u meču. Nakon što je nije iskoristio, Granollers je ponovno kiksao na svom servisu i Dodig je došao i do pete prilike za osvajanje prvog seta, imao je dva servisa, ali oba je promašio, jednim nespretnim izlaskom na mrežu i pruženo je iskoristio Španjolac koji, nakon sat i četiri minute igre, na kraju s 10:8 uzima prvu dionicu.

Nastavak meča ponudio je reprizu prvog seta. Obojica su čuvala svoje servise, ali samo do rezultata 1:1, kada su se pojavili prvi problemi za Granollersa. Dodig je stigao do 0:40 i osmi je nositelj Zagreba morao spašavati živu glavu. Čak triput se vraćao na 40:40, ali četvrti put nije uspio i Dodig je iz petog pokušaja, a nakon ukupne osme break lopte u susretu, konačno uspio uzeti servis protivniku i poveo je 2:1, a potom i potvrdio break lakim servis gemom.

Bilo je lijepih 3:1 u korist našeg tenisača, koji se malo mučio u svom sljedećem servis gemu, ali je opasnih 30:15 ipak nadoknadio i zadržao vodstvo, 4:2. Bilo je ponovno tijesno i kada je ponovno servirao. U osmom je gemu morao spašavati dvije break lopte, no uspio se othrvati, vratiti na 5:3 i kada je servirao u desetom gemu, iskoristio je drugu set loptu za osvajanje druge dionice sa 6:4, izjednačenje na 1:1 u setovima i potpuni povratak u meč, nakon gotovo dva sata igre!

U odlučujući treći set još su jednom Dodig i Granollers krenuli bez puno milosti. Svaki je čuvao svoj servis, sve do rezultata 4:3, kada Granollers uspijeva iz prve break lopte, uzeti servis Dodigu i pobjeći na 5:3 Servirao je za meč i kod 40:15 imao dvije meč lopte. Prvi servis je poslao u mrežu, drugi je okrznuo mrežu, ali je Dodig, nakon duge izmjene, lopticu ipak poslao u mrežu i sa 7:6, 4:6 i 6:3 je morao potpisati poraz.

Koliko je susret bio izjednačen pokazuje podatak da su u drugom i trećem setu imali obojica po jedan break. Granollers je imao manje prilika za obrat, pet, a Dodig čak osam. Imao je hrvatski tenisač danas i bolji postotak prvog servisa 56-51, više as servisa 12-8, više poena osvojenih na prvi servis 81%-77%, ali mjesto među osam najboljih u Zagrebu ipak je osigurao Španjolac. 

Ovo je inače bio njihov treći međusobni susret na ATP Touru i druga pobjeda Granollersa. Dodig je bio uspješan prije četiri godine, također u drugom kolu u Zagrebu, kada je otišao do kraja i osvojio naslov, dok se Španjolac osvetio lani u Roland Garrosu, kada mu je Dodig u prvom kolu predao nakon samo 11 minuta, pri rezultatu 2:2, zbog ozljede ramena.

Hrvatska je tako u Zagrebu ostala samo na Marinu Draganji, koji je izborio polufinale igre parova,

Rezultati osmina finala PBZ Zagreb Indoors:

Marcel Granollers – Ivan Dodig 7:6(8), 4:6, 6:3

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

TenisPBZ Zagreb IndoorsMarcel GranollersIvan Dodig

Ostale Vijesti