Davis Cup: Hrvatska gubi 0:2, Amerikanci na korak do polufinala

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 16.07.16. | 08:30

Hrvatska Davis Cup reprezentacija nakon prvog dana četvrtfinala Svjetske skupine protiv SAD-a gubi u Portlandu 2:0.

Naš prvi reket Marin Čilić je u prvom meču dana prokockao vodstvo 2:0 u setovima te 3:0 u petom protiv drugog američkog tenisača Jacka Socka. Domaći igrač je slavio u pet setova - 4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 6:4 za tri sata i 16 minuta igre. Međugorac je drugi put u desetak dana izgubio susret unatoč vodstvu 2:0 u setovima. Podsjetimo, tako je bilo i u četvrtfinalu Wimbledona protiv Rogera Federera. Bio je to prvi susret Čilića i Socka, inače 26. tenisača svijeta.

Nakon prva dva seta vrijeme se promijenilo, postalo je toplije, lopta je više odskakala, a i Sock je podigao razinu igre. Servirao je stvarno vrhunski, pa nisam više imao puno prilika, za razliku od prva dva seta kad sam mu često oduzimao servis. Činjenica je i da nisam servirao onako kako znam i nisam osvajao dovoljno poena prvim servisom. On je dosta neugodan, ima sjajan forhend, a i uvjeti mu ovdje odgovaraju. Šteta zbog petog seta, u kojem sam imao break, pa je ovo malo kiseli poraz jer je peti set mogao otići na moju stranu“, rekao je nakon poraza Čilić, priopćio je Hrvatski teniski savez.

A je li ga protivnik nečime iznenadio?

Konstantnošću na servisu. U drugom dijelu meča servirao je fenomenalno, pogađao sve kuteve jako dobro. I drugi mu je servis neugodan, brz. On igra gresivno, ima sjajan forhend nakon kojeg lopta dosta odskače.“

U kasnijem meču dana, Borna Ćorić nije iskoristio niti jednu od osam break lopti protiv prvog američkog igrača Johna Isnera, koji je bio bolji sa 6:4, 6:4, 6:3 za dva sata igre. Hrvatski tenisač je u prvom setu imao pet, a u drugom tri break lopte. Ključan trenutak je bio kod rezultata 4:4 u prvom setu, kad je hrvatski tenisač imao 15-40 na suparnikov početni udarac. U sljedećem gemu izgubio je servis, a slično se ponovilo u drugoj dionici, kada je također izgubio gem pri 4:5 servirajući za ostanak u setu.

Imao sam jako puno šansi i nisam ih iskoristio, to je već tko zna koji put ove godine da se tako nešto dogodilo. Sigurno da sam razočaran i nije mi lako, ali to je tenis i morate se naučiti nositi s tim. Prije meča sam mislio da će biti odlično kao budem imao dvije-tri break lopte ukupno i iskoristim jednu, a već u drugom gemu imao sam dvije, poslije još-dvije-tri. Na nekoliko je on odigrao dobro, na nekoliko ja nisam preuzeo odgovornost. Malo mi nedostaje samopouzdanja. A na 4:5 sam u oba seta odigrao loše, pomalo glupe gemove, i sada što je, tu je“, rezimirao je Ćorić.

Izbornik Željko Krajan nije mogao biti previše zadovoljan.

Marinov meč je bio čudan. Nije odigrao najbolje što može, ali je ipak vodio 2:0, više zahvaljujući Socku koji, možda zbog pritiska, nije odigrao na pravom nivou prva dva seta. U trećem Marin nije iskoristio taj rezultatski moment da stavi još više pritiska. Potom su se malo promijenili uvjeti, izašlo je sunce, ubrzalo loptu i to je više odgovaralo Socku, kojeg je osvajanje trećeg seta ponijelo. Svejedno, Marin je imao i 3:0 u petom setu, ali Sock je odigrao bez prigovora, kad je trebalo potegnuo je“, rekao je Krajan.

A što se Ćorića tiče...

Borna je reternirao dobro, imao je više prilika za break nego što je očekivao, no nije ih iskoristio. Na 4:5 se, kad je najveći pritisak, malo skrati ruka, a iskusni igrači kao Isner to osjete i daju ti da igraš malo previše“.

Danas su na rasporedu parovi, od 23 sata po našem vremenu. Nominirani su braća Bob i Mike Bryan protiv Ivana Dodiga i Marina Draganje. Za ostanak u igri za polufinale Svjetske skupine Davis kupa treba nam pobjeda. Ako će slaviti braća Bryan, Amerikancima već nakon drugog dana donijeti potreban treći bod i plasman u poluzavršnicu.

Ne možemo biti u težoj situaciji nego što jesmo. Gubimo 0:2 i igramo protiv najboljeg para na svijetu. Gledamo na to kao na veliki izazov, dati sve od sebe, pokušati pobijediti, ali sigurno da će biti teže nego što smo očekivali jer smo se nadali da će biti barem 1:1 nakon prvog dana. Bit će teško, ali šansu još uvijek imamo“, zaključio je Krajan.

Davis Cup, četvrtfinale, rezultati: SAD - Hrvatska 2:0

Sock - Čilić 4:6, 3:6, 6:3, 6:4, 6:4
Isner - Ćorić 6:4, 6:4, 6:3

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

John IsnerBorna ĆorićMarin ČilićJack SockDavis Cupamerička davis cup reprezentacijahrvatska davis cup reprezentacija

Ostale Vijesti