Čilić nakon drame u pet setova donio prvi bod Hrvatskoj!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.11.16. | 17:42

Marin Čilić donio je prvi bod Hrvatskoj u finalu Davis Cupa u zagrebačkoj Areni.

Hrvatska nakon prvog meča prvog dana velikog finala Davis Cupa protiv Argentine u Areni vodi 1:0. Prvi bod hrvatskoj reprezentaciji donio je prvi reket i naša najveća uzdanica Marin Čilić, koji je s teških 3:2 u setovima, sa 6:3, 7:5, 3:6, 1:6 i 6:2 pobijedio drugog argentinskog tenisača, Federica Delbonisa. Vodio je najbolji hrvatski tenisač 2:0 u setovima, ali se Argentinac uspio vratiti i izboriti odlučujući peti set, u kojem je Međugorac uspio potvrditi kvalitetu i okrenuo je meč u svoju korist za velikih 1:0 prednosti uoči drugog meča prvog dana, između Ive Karlovića i Juana Martina Del Potra.

Čilić je obećavajuće krenuo u susret protiv 41. igrača svijeta. U četvrtom gemu mu je uspio uzeti servis za vodstvo 3:1, iskoristivši treću break loptu, a prednost je sačuvao do kraja dionice.

U drugom setu, kako se i zagrijavala atmosfera u prepunoj zagrebačkoj Areni, tako je i Delbonis bolje zaigrao, na krilima i bučne podrške brojnih argentinskih navijača pa smo tako gledali izjednačenu igru na obje strane. Šesti tenisač svijeta je pokušavao doći do break lopte, a to mu je pošlo za rukom u 11. gemu kada dolazi do 40:15 na servisu protivnika. Nije iskoristio Čilić prvu break loptu ali zato je bio uspješan na drugoj za dolazak na 6:5. Mirno je riješio svoj servis za 7:5 i prednost od 2:0 u setovima. U tim trenucima se činilo da će Čilić lako donijeti Hrvatskoj prvi bod u finalu, ali prevarili smo se jer je Delbonis izjednačio na 2:2.

U trećem setu je naš prvi reket pritisnuo Delbonisa na njegovom servisu, no nije uspio uzeti break. To je pošlo za rukom Argentincu koji dolazi do 0:40 na Čilićevom servisu. Imao je tri prilike za obrat, svoje prve u meču. Spasio je naš najbolji tenisač dvije, ali treću nije uspio i Delbonis je stigao do prednosti breaka i 2:0.

Argentinski navijači, koji su iznenadili brojnošću i bučnom podrškom s tribina Arene, oduševljeno su skandirali u dvorani, ali ekspresno je Čilić uzvratio na izgubljeni gem breakom. Imao je 0:40 na protivnikovom servisu, Delbonis se vratio na 40:40, ali potom izbacio lopticu u out i Međugorac koristi četvrtu break loptu u ovom setu za izjednačenje 2:2.

Obojica su sačuvala svoje servise u iduća dva gema, a u sedmom je Čilić ponovno zaprijetio. Imao je dvije break lopte, prvu kod 40:30, pa kod 40:40 ali se Argentinac uspio spasiti i vratio je neizvjesnost u treći set. I sljedeći gem je bio jednako uzbudljiv. Čilić se mučio i Delbonis je stigao do 0:40. Međugorac je spasio dvije break lopte, ali treću nije uspio i Argentinac je uspio doći do novog breaka za prednost od 5:3 te je servirao za osvajanje seta. Iskoristio je treću set loptu za smanjenje zaostatka na 2:1 u setovima.

Očekivali smo da će Čilić u četvrtom setu riješiti posao i privesti meč kraju, ali dogodilo se sasvim suprotno i bio je to set za zaborav. Šokirao ga je protivnik odmah na startu. Uzeo je dvostruki break i pobjegao na nevjerojatnih 4:0. Nije izgledalo dobro za Čilića, kojeg je iznenadio raspoloženi Delbonis i tek je u petom gemu četvrte dionice uspio uzeti svoj servis. Argentinac je imao 5:1 i bilo je jasno da će o osvajaču prvog boda odlučivati peti set. Treći put u setu je uzeo servis Čiliću i izborio petu dionicu.

Početak odlučujućeg seta je bio sjajan. Čilić je na krilima probuđenih hrvatskih navijača uzeo servis Delbonisu i poveo 1:0. Mučio se potom na svom servisu, ali ipak stigao do 2:0. U trećem gemu je još jednom namučio Delbonisa, ali nije iskoristio jednu break priliku za podebljanje vodstva. Dočekao je svoju šansu u sedmom gemu kada je breknuo Delbonisa za prednost od 5:2 i bilo je jasno da je susret konačno riješen. Tako je i bilo. Mirno je odservirao i iskoristio prvu meč loptu za veliku pobjedu i veliki bod nakon tri i pol sata igre.

Sada čekamo meč Karlovića i Del Potra.

Finale Davis Cup:

Hrvatska – Argentina 1:0

Čilić – Delbonis 6:3, 7:5, 3:6, 1:6, 6:2

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Federico Delbonishrvatska davis cup reprezentacijaDavis CupMarin Čilić

Ostale Vijesti