Brady ili Ryan? Super Bowl donosi okršaj dvojice najboljih dodavača današnjice

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 05.02.17. | 11:58

Utakmica zbog koje Amerika staje ove sezone gleda se kroz prizmu jednog od najboljih dvoboja quarterbackova u povijesti ovog sporta.

Obje ekipe imaju vanserijske 'quarterbackove' koji gotovo uvijek pronađu dobro rješenje u stresnim situacijama kad se utakmice lome, a također ovo je prvi puta od 1984. godine da se dva vodeća dodavača u ligi susreću u finalu. S jedne strane je četverostruki prvak i trostruki MVP finala, Tom Brady, jedna od najvećih zvijezda ovog sporta i sigurno budući član Hall of Fame. Brady je dodavač s najvećim brojem pobjeda u povijesti NFL-a, a dovoljno je reći da je u Patriotsima još od 2000. godine. Od aktivnih igrača nitko nema više naslova od njega, a pobijedi li u ovoj utakmici i osvoji svoj peti naslov bit će najuspješniji 'quarterback' u povijesti.

S druge strane nalazi se Matt Ryan, ovosezonski MVP, vođa vrlo potentnog napada Atlante koji je ove sezone dosegao svoj vrhunac. Ryan je jedini je 'quarterback' koji ove sezone ima bolji rejting od Toma Bradya, u vrhu je lige po svim statističkim parametrima, a jedino što mu nedostaje je ono čega Brady ima na bacanje – iskustvo igranja ovakvih velikih utakmica, on u 'playoffu' ima omjer 3-4 uključujući ovu sezonu, Brady 24-9 uz šest nastupa na Super Bowlu.

Treba pogledati daleko u povijest kako bi se pronašao bolji obračun 'quarterbackova' u finalu, a mnogi stoje kod stava kako je ovo najbolji duel dodavača ikada i to je ono zašto ovo finale privlači dodatnu pažnju. Brady odlično kontrolira sat i ima samo dva presječena dodavanja tokom cijele sezone što je gotovo nemoguće za napraviti pa će obrana Atlante imati vrlo težak zadatak. Ryan igra sezonu života i ovo je za njega biti ili ne biti situacija, ima veliku priliku potvrditi se kao elitni 'quarterback' za što ga mnogi do sad nisu smatrali i odvesti Falconse do prvog naslova u povijesti franšize u najvećoj utakmici njegove karijere.

S obzirom da im napade predvode najbolji napadački igrači u ligi i tu ne bi trebalo biti previše krivih poteza, obrane će morati odigrati utakmicu sezone ukoliko žele titulu. Kod obrana puno bolje kotira New England koji prosječno prima samo 15.6 poena dok je Atlanta među najgorim momčadima u ligi što toga tiče s 25.4 poena, a njihova obrana uz to je jedna od najmlađih u NFL-u, imaju čak četiri startera u defenzivnoj liniji kojima je ovo prva sezona u ligi i iskustvo je ono što bi moglo presuditi.

Patriotsi dopuštaju 50 yardi manje od Falconsa ove sezone što je osjetna razlika koja bi se morala osjetiti u velikom finalu. Problem Falconsa mogao bi biti u snalaženju ukoliko napadački ne bude sve išlo po planu, dok Patriotsi defenzivno mogu ponuditi značajno više i punom težinom osloniti se na svoju obrambenu liniju ukoliko to bude potrebno. Obrana Atlante dosta će ovisiti o igri Vica Beasleya koji je ove sezone imao najviše obaranja u regularnom dijelu, dok u 'playoffu' još nije ostvario ni jedno. Želi li zaustaviti Bradya, treba mu daleko bolja igra nego u prve dvije runde.

Patriotsi će s druge strane veliku pažnju obrambeno morati posvetiti jednom od najboljih 'wide recivera' u ligi, Juliu Jonesu koji ima sjajnu konekciju s dodavačem Ryanom. Iza Jonesa je odlična sezona koju je završio na drugom mjestu po 'yardima' na svojoj poziciji, no obrana New Englanda i tu ima odgovor, Malcolma Butlera i njihov duel također će biti vrlo bitan za ishod utakmice.

Ovaj Super Bowl definitivno treba gledati kroz prizmu velikog obračuna Ryan – Brady, dvojice najkonstantnijih dodavača posljednjih nekoliko godina. Brady će osvojiti povijesni peti ili Ryan svoj prvi naslov, no upravo zbog njihove stabilnosti i jačine oba napada dojam je da će to odlučiti bolja obrana, a tu Patriotsi imaju više toga za ponuditi i stoga su sasvim opravdano u ulozi favorita.

Na veliki okršaj, koji počinje pola sata iza ponoći, možete se kladiti OVDJE. Tečaj na pobjedu Atlante je 2,50, na New Englanda 1,75, a na neriješeni ishod 15,0. 

Piše: Hrvoje Medved

Foto: (Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Atlanta FalconsNew England Patriotsamerički nogometNFLSuper Bowl

Ostale Vijesti