Bizaran Đokovićev potez vratio je stvari na pred-korona vrijeme

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 07.09.20. | 12:44

Bizarna situacija i nesmotren potez koštala su prvog reketa svijeta da dođe nadomak velikom dvojcu po titulama na Grand Slam turnirima.

„Mesta su numerisana“, rekao je radnik beogradskog kina Braci i Iris u kultnom srpskom filmu Kad porastem biću Kengur. Naravno, riječ je o sceni kada se mladi dvojac odlučio doći na spoj u kino, a iako su dobili numerirana sjedala za prvi red, oni su – zdravorazumski – sjeli na sredinu potpuno prazne kino dvorane odakle bi imali najbolji pogled. To im nije pošlo za rukom.

Radnik spomenutog kina držao se numeriranih sjedala „kao pijan plota“, a ova scena nam je „na prvu loptu“ prošla kroz glavu u sinoćnjem meču osmine finala US Opena između Novaka Đokovića i Pabla Carrene-Buste, u kojemu je prvi reket svijeta diskvalificiran zbog nesmotrenog poteza.

Naime, pročitali ste i vidjeli već do sada, srpski tenisač je namjernim udarcem, ali potpuno bez namjere da ikome naudi, pogodio lopticom linijsku sutkinju koja je – na prvi mah je izgledalo – teatralno pala. Naravno, nije bila nikakva riječ o „Neymaru među sutkinjama“, već o poprilično opasnom udarcu bez obzira na njegovu ne pretjerano veliku snagu jer je loptica pomalo nevjerojatno pogodila unesrećenu direktno u grlo i ostavila ju bez daha.

Iako su brojni „Noletovi“ navijači na prvu previše subjektivno ocijenili njegovu diskvalifikaciju kao pretjerano držanje „slova zakona“, ono je poprilično jasno i nedugo potom iskomunicirano od strane vodstva samog turnira. Sucima nije preostalo ništa drugo nego ukazati na „numerirana sjedala“ – u ovom slučaju opravdano, za razliku od filmske inačice - i diskvalificirati 17-erostrukog Grand Slam pobjednika.

Dovoljno se samo prisjetiti da je jednako prošao i Denis Shapovalov u Davis Cupu prije tri godine kada je glavnog suca pogodio lopticom u glavu.

„Namjerno udaranje loptice koje može ugroziti nekoga na terenu ili nemaran udarac kojim se zanemaruju potencijalne posljedice, okarakterizira se diskvalifikacijom.“

 

 

Iz tog razloga, Đoković će izgubiti sve bodove zarađene na ovom US Openu te će mu biti oduzeta sva novčana zarada ostvarena u ovosezonskom izdanju ovog Grand Slama.

Time su se nekako stvari vratile na početak barem kada je u pitanju rivalstvo najveće trojke svjetskog tenisa. S obzirom da su Roger Federer i Rafael Nadal ranije otkazali nastup na US Openu pravdajući ih bojaznošću i nedovoljnom sigurnošću zbog pandemije koronavirusa, stvari su se vratile na „jednaku početnu poziciju“ uoči nastavka borbe.

Uz to, ovom diskvalifikacijom došli smo do prvog četvrtfinala jednog Grand Slam turnira u kojemu neće biti nekog ove trojke još od Roland Garrosa 2004. godine kada su terenima harala imena poput Gastona Gaudija, Guillerma Corrije, Tima Henmana, Lleytona Hewitta ili Gustava Kuertena…

Bilo kako bilo, Federer i dalje vodi u GS utrci sa 20 titula kada su najveći turniri u pitanju, Rafael Nadal ima jednu manje, a Đoković će sada nastojati – vjerujemo hladnije glave – utrku za njima i pokušati ih dostići.

A što se US Opena tiče, sigurno je da će svježe ime ponijeti ovaj trofej, a mi se nadamo da će to biti Borna Ćorić koji u četvrtfinalu igra protiv svojevrsne „mušterije“ Alexa Zvereva.

(Foto: USA Today Sports)


Tagovi

Rafael NadalRoger FedererUS OpenBorna ĆorićPablo Carreno-BustaNovak Đoković

Ostale Vijesti